Naslovnica / KULTURA / Mavrica ustvarjalnosti z Godbo Tuhinjska dolina v OŠ Šmartno v Tuhinju

Mavrica ustvarjalnosti z Godbo Tuhinjska dolina v OŠ Šmartno v Tuhinju

Torkovo popoldne v OŠ Šmartno v Tuhinju (v nad. OŠ Šmartno) je bilo nekaj posebnega. Številni obiskovalci in obiskovalke smo se lahko na lastne oči in ušesa prepričali kaj pomenita in kako zanimive dosežke prinašata sodelovanje in soustvarjanje med otroci, starši, lokalno skupnostjo, ljubiteljskimi ustvarjalci, mentorji in pedagogi različnih šol.  Glejmo in se učimo.

V Tuhinjski dolini se praksa združevanja moči in znanja kaže na mnogih področjih. Tokrat smo lahko najprej prisostvovali vaji in nato še krajšemu nastopu novo ustanovljene Godbe Tuhinjska dolina pod taktirko Mihe Kosca. Z veselimi melodijami so nas ogreli in z glasbo popeljali v svet ustvarjalnosti nadarjenih učenk in učencev OŠ Šmartno in Glasbene šole Kamnik (v nad. GŠ Kamnik), ki ga je v kratkem pregledu predstavila ravnateljica OŠ Šmartno, ga. Jožica Hribar, ki ne skriva ponosa na dosežke učenk in učencev OŠ Šmartno, ki so pomembni celo na državni ravni.

Glasbeni izlet smo nadaljevali z simpatičnim nastopom otroškega in mladinskega pevskega zbora, čemur so sledili nastopi posameznih učenk in učencev GŠ Kamnik; duet tub, trio klarinetov, rogist, duet saksofonov, trio kljunastih flavt in kvartet trobent in tolkala, so nam zaigrali znane skladbe.

 

Njihov pester nastop je bil prepričljiva podlaga za prijazno povabilo ravnateljice Glasbene šole Kamnik, ge. Neže Gruden vsem mladim glasbenim navdušenkam in navdušencem, da se pridružijo svetu glasbe v GŠ Kamnik. Zelo spodbudna novica je načrtovana širitev dejavnosti GŠ Kamnik na dodaten pihalski oz. trobilski oddelek, ki bo predvidoma deloval na OŠ Šmartno.

Simpatična povezovalka celotnega programa prireditve nas je povabila na ogled tematskih predstavitev;  razstave fotografij učencev pod vodstvom mentorice Tine Balantič; projekt Turizmu pomaga lastna glava in Mediacija z mentorjema Petro Potočnik in Tomažem Smoletom. 5. razredi so se predstavili z Opazujemo in ustvarjamo z mentoricama Marjano Jeras in Katarino Pražnikar, nadarjeni so bili aktivni tudi pri Zdravi šoli z mentorico Majo Brate, računalništvu z mentorico Jojo Flis Jurko, Eko kotičku z mentorjem Borutom Škrjancem, Sladkorno boleznijo z mentorico Mijo Frontini,  ustvarjalno so razmišljali pri mentorici Juliji Remenik, angleščino in etiko pa so združili v  Angletiko pri mentorici Mateji Repanšek Tkalec.

Imeli smo kaj videti, slišati in okusiti; v prijetnem in sproščenem vzdušju, kakršno je le tam, kjer je doma sodelovanje.

Besedilo in fotografije: Brigita Artiček

Fotogalerija s prireditve