Naslovnica / NOVICE / Po kamniških šolah znova razsajajo uši
Fotografija uši. - Foto: Gilles San Martin , Belgija (Creative commons licence)

Po kamniških šolah znova razsajajo uši

V kamniških osnovnih šolah ter vrtcih se vsako leto spopadajo s pojavom uši in ušivostjo otrok, saj težave s krvosesimi zajedavci še zdavnaj niso izkoreninjena, ampak še kako prisotna nadloga. Razuševanje je zakonska obveznost staršev, ki so lahko zaradi ušivosti svojih otrok v skrajnem primeru kaznovani tudi z denarno kaznijo.

Uši so zoprna in še zdavnaj ne izkoreninjena nadloga, ki se vsakoletno pojavljajo tudi v kamniških vrtcih in šolah, saj imajo uši še posebej rade otroške glave.

Ena izmed osnovnih šol na območju občine Kamnik je pred dnevi obvestila starše, da so na šoli ponovno zaznali pojav uši ter jih pozvala, da ustrezno ukrepajo. Ker pa je stanje najverjetneje podobno tudi na drugih šolah, objavljamo nekaj koristnih napotkov in opozoril.

 

Fotografija uši. - Foto: Gilles San Martin , Belgija (Creative commons licence)

Fotografija uši. – Foto: Gilles San Martin , Belgija (Creative commons licence)

 

Starši so lahko tudi kaznovani

Po Zakonu o preprečevanju nalezljivih bolezni je razuševanje obveznost in odgovornost staršev, morebitna opustitev odpravljanja uši, pa je prekršek, za katerega je predpisana tudi denarna kazen.

57. člen Zakona o nalezljivih boleznih (zadnji odstavek)
Za dejanje iz 1. do 6. točke prejšnjega odstavka se kaznuje za prekršek z globo od 10.000 do 100.000 tolarjev roditelj ali skrbnik mladoletnika, ki je storil prekršek, če je to neposredna posledica opustitve dolžne vzgoje in skrbi za mladoletnika.

Kako odkriti in odpraviti uši

Navodila za razuševanje. Vir: http://www.nijz.si/sl/usi-naglavne-usi

Navodila za razuševanje. Vir: http://www.nijz.si/sl/usi-naglavne-usi

Običajno je šok ob odkritju uši pri otroku najhujši za mlade starše, ki se s tem pojavom srečajo prvič. Z ušivostjo je namreč povezanih še vrsta predsodkov, vendar se moramo zavedati, da lahko uši doletijo vsakega otroka, pa tudi odraslega. Kot pri vsaki podobni stvari je tudi pri tem ohraniti predvsem mirno kri in se, brez pretirane panike ter bojazni, odstranjevanja lotiti načrtno in sistematično.

Na trgu obstaja vrsta različnih učinkovitih pripravkov za odstranjevanje uši. Običajno gre za različne šampone, zagotovo pa je uporaben tudi še kateri izmed receptov in nasvetov naših babic, ki so se z ušivostjo spopadale precej pogosteje kot današnje mame, seveda pa pri tem nimamo v mislih petroleja, striženja na balin in podobnih radikalnih ukrepov, ki so včasih doleteli otroke, ki so iz šole prinesli uši.

Podrobna navodila o tem kako uši odkriti in odpraviti lahko najdete na spletni strani Naiconalnega inštituta za javno zdravje – http://www.nijz.si/sl/usi-naglavne-usi .