Naslovnica / KULTURA / Veličasten začetek 65. ljubljanskega festivala

Veličasten začetek 65. ljubljanskega festivala

Z veličastno uprizoritvijo scenske kantate Carla Orffa Carmina Burana, v navdušujoči izvedbi katalonske skupine La Fura dels Baus, se je sinoči začel 65. ljubljanski festival.

Le kdo bi znal in zmogel prešteti vse nasršene dlake vznemirljive naježenosti, ki je zavladala na polnem Kongresnem trgu, ko je zadonela O Fortuna, znameniti napev o muhasto opoteči sreči.

Le-ta nam je bila vsem, ki smo prisostvovali sinočnjemu odprtju zagotovo naklonjena, saj smo lahko uživali v imenitni kombinaciji glasbe, scenografije, projekcij in posebnih učinkov, ki ga je na koncu, ko se O Fortuna še enkrat ponovi, zabelil še natančno odmerjen ognjemet, ne le raket, ampak tudi čustev, kajti življenje je, četudi hipno in minljivo, kljub opotekavi sreči, vseeno lepo. Še posebej v takšnih trenutkih.

Ob poletnem (kulturnem) mrtvilu, ki je v Kamniku nastopilo z začetkom počitnic in ga bo vse tja do začetka Kamfesta povečini poživljalo zgolj zanimivo in raznoliko dogajanje na smodnišničnem Kulturnem vrtu Katzenberg, je začetek ljubljanskega festivala zagotovo več kot dobrodošla popestritev. Tudi za številne Kamničanke in Kamničane, kajti od ljubega nam kamniškega zapečka do Ljubljane vendarle ni (pre)daleč, kar je bilo moč opaziti že ob sinočnjem odprtju, ki mu je z navdušenjem prisostvovalo tudi kar precej prebivalcev naših krajev.

 

Program 65. ljubljanskega festivala je pester in raznolik, zato se vam vsaj katero izmed prireditev zagotovo izplača obiskati, saj boste na ta način lažje dočakali avgust, ko bo sproščena čarobnost poletnega festivalskega utripa s Kamfestom slednjič prežela tudi Kamnik.