Naslovnica / NOVICE / Nasilje in petarde v bližini OŠ Frana Albrehta

Nasilje in petarde v bližini OŠ Frana Albrehta

Vodstvo OŠ Frana Albrehta starše in pristojne opozarja na dogajanje v bližini obeh kamniških osnovnih šol, kjer so med mladostniki, ki se zbirajo v podhodu, zaznali pojav nasilja, nadlegovanja mimoidočih in nedovoljeno uporabo pirotehničnih sredstev.

V sporočilu za javnost o dogajanju v okolici šole, v katerem vodstvo šole opisuje in opozarja na pojav nasilništva, nadlegovanja in uporabe pirotehničnih sredstev so zapisali:

“V petek, 27. 11. 2015 smo bili obveščeni o dogajanju v podhodu pri OŠ Frana Albrehta. V podhodu se zbirajo mladostniki, ki se med seboj pretepajo, nadlegujejo mimoidoče otroke in mečejo petarde. Ob 12.30 smo naredili obhod po podhodu, ko je odjeknila petarda. Glede na veliko število otrok na postaji ni bilo možno ugotoviti, kdo je dejanje storil, smo pa bili priča pogovoru med občanko in neznanim učencem v zvezi s tem. Gospa je bila na postaji z majhnim otrokom, povedala je, da je nekdo prižgal petardo. Učence je opozorila, naj tega ne počnejo.

Na obeh avtobusnih postajah se vsakodnevno zadržuje veliko mladih. Tako učenci OŠ Frana Albrehta, ki čakajo na avtobus za Nevlje in Tunjice, kot tudi učenci OŠ Toma Brejca in dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Tveganje za pojav neustreznega vedenja je tako večje.”

Na pojav nadlegovanja so eno izmed učiteljic, ki je na vse skupaj nemudoma opozorila tudi vodstvo šole, opozorili učenci 6. razreda oz. kot je dogodke podrobneje opisala učiteljica, ki so jo učenci vozači zaprosili za pomoč:

Učenci 6. b-razreda so mi, 27. 11. 2015 okrog 11. ure prišli sporočiti, da v podhodu mečejo petarde. Nazadnje je bilo to v sredo, 25. 11. ob 13.30, ko so vozači za Tunjice in Nevlje čakali na avtobus. Videli so, da je na drugi strani ceste nekdo v podhod vrgel petardo. Povedali so, da učencev ne poznajo, zato predvidevajo, da so učenci OŠ Toma Brejca. V podhodu in po poti do Nakupa se zadržuje večje število učencev, ki se med seboj tepejo, tudi s palicami, zafrkavajo mimoidoče … Enemu od učencev je eden od teh po glavi polil gazirano pijačo, drugega so udarili v trebuh. Povedo, da jim delujejo kot neka tolpa.

Povedali so, da je v podhodu še polno zelenih papirčkov od petard. Odšla sem na ogled, vendar sledi o pirotehniki nisem videla.

Učenci so isti dan, okrog 12.30 prišli ponovno povedat, da so ravno tisti trenutek na postaji tisti fantje, ki mečejo petarde in to počnejo tudi zdajle. Ponovno sem odšla proti podhodu in zaslišala pok petarde. v podhodu je bilo še zaznati vonj po pirotehniki. na drugi strani ceste so na avtobusni postaji čakali na avtobus učenci OŠ Toma Brejca (med njimi učenci 9.r.). Ob mojem prihodu se je neka gospa ravno pogovarjala z učencem v črno zlati bundi, da je neprimerno, da meče petarde. On je vztrajno trdil, da ni bil on, vendar je bila gospa videti prepričana.”

Bržčas bodo morali nekaj več pozornosti dogajanju v bližini kamniških osnovnih šol Toma Brejca in Frana Albrehta posvetiti tudi kamniški občinski redarji in policisti, katerih povečana prisotnost, vsaj v času, ko otroci prihajajo in odhajajo iz šole, bi bržčas pozitivno vplivala na zmanjševanje tovrstnih neželenih pojavov med mladostniki, predvsem pa preprečila tudi morebitno nesrečo.

Vodstvo šole Frana Albrehta oz. ravnatelj Rafko Lah, ki se je na vse skupaj nemudoma odzval, je namreč sporočilu za javnost pridal še koristno obvestilo učencem, ki opozarja tako na nevarnost uporabe pirotehničnih izdelkov, kot tudi na kazenske sankcije, ki lahko doletijo starše ali skrbnike mladoletnika, ki uporablja pirotehnične izdelke brez njihovega nadzora.

Spoštovani učenci.

Preden si bomo zaželeli vesele praznike, je prav, da nekaj besed namenimo nevarnostim, ki v tem mesecu pretijo na nas. Nekateri so, žal, adventni čas, to je čas miru, veselja, radosti, upanja, zamenjali za čas, ko je nekatere ljudi, strah prihajajočega hrupa, pokanja in s tem nevarnosti za zdravje in celo življenje.

Učenci. Uporaba pirotehničnih sredstev je lahko zelo nevarna tako za ljudi kot za živali. Živali nam ne morejo in ne znajo sporočiti, kako v tem času trpijo. Zaradi premočnega hrupa pa trpijo tudi mnogi starejši, bolni, otroci…

Število telesnih poškodb, ki so nastale zaradi nepravilne uporabe pirotehničnih izdelkov, se je v zadnjih letih povečalo. Povečalo se je tudi število hudih poškodb: izguba prstov, poškodbe dlani, opekline po obrazu in rokah,…

Iz zakonodaje:
Zakonodaja na področju uporabe pirotehničnih izdelkov letos ni bila spremenjena, kljub temu pa ponovno opozarjamo na določbe Zakona o eksplozivih UPB-1 (Uradni list RS, št. 100/05).
Z globo od 417,29 do 1.251,88 evra se za prekršek kaznuje posameznik, če: uporablja pirotehnične izdelke kategorije I in II, katerih glavni učinek je pok takrat, ko to ni dovoljeno (uporaba teh izdelkov je dovoljena med 26. decembrom in 2. januarjem);

  • uporablja prej navedene pirotehnične izdelke v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo javni shodi ali javne prireditve;
  • uporablja pirotehnične izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca ali jih predeluje zaradi povečanja učinka, jih uporablja v drugih predmetih, sam izdeluje pirotehnične izdelke ali zmesi ali če pirotehnične izdelke preprodaja.

Za navedene kršitve se kaznujejo starši ali skrbniki, če dovolijo ali dopustijo, da mladoletniki do 15. leta uporabljajo pirotehnične izdelke brez njihovega nadzorstva. Mladoletnikom do 15. leta sta dovoljena prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov razredov I in II le, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

V primeru prinašanja, preprodajanja ali celo uporabe pirotehničnih sredstev v šolskih stavbah ali v okolici šolskih stavb, bomo prisiljeni najstrožje ukrepati, saj gre za hujše kršitve.

Učenci. Želim vam, da adventni čas preživite veselo, brez uporabe nevarnih pirotehničnih sredstev. V naslednjih dneh pa si bomo tudi skupaj zaželeli vse lepo v prihajajočem se letu.

Lepo vas pozdravljam Rafko Lah, ravnatelj

 

Pohvalno je, da se je OŠ Frana Albrehta na dogajanje in opažanja v bližini njihove šole nemudoma in ustrezno odzvala, nadejamo pa se, da se bodo tako odzvali tudi pristojni organi in starši, ki bi lahko pri vsem skupaj najbrž lahko naredili še največ.

2015-12-02

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Piškotki, ki so namenjeni anonimnemu spremljanju obiskanosti in delovanja naše strani.

Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Piškotki namenjeni prikazovanju oglasov naših zunanjih oglaševalskih partnerjev.

Google Adwords
Uporabljamo Adwords za beleženje konverzij preko google oglaševanja.

Google Tag Manager
Piškotki namenjeni spremljanju in analizi prometa na spletni strani.

Facebook Pixel
Facebookovi piškotki so potrebni za sledenje povezavam v družabnih medijih in prikaz vtičnikov z vsebinami (fotografije, videi, prenosi v živo...).  
  • m_pixel_ratio
  • presence
  • sb
  • wd
  • xs
  • fr
  • tr
  • c_user
  • datr

Google Adsense
Uporabljamo Google AdSense za prikaz spletnega oglaševanja na naši spletni strani.
  • _tlc
  • _tli
  • _tlp
  • _tlv
  • DSID
  • id
  • IDE

Save
Shrani nastavitve
Exit mobile version
X