Naslovnica / Črna kronika / Bo moralo kako padlo drevo res koga najprej ubiti, da se bo ukrepalo

Bo moralo kako padlo drevo res koga najprej ubiti, da se bo ukrepalo

Včeraj zvečer se je na regionalno cesto pri odbojkarskih igriščih Pod Skalo znova zrušilo večje drevo, v katerega se je posledično zaletel starejši voznik Toyote Yaris, ki se je v nesreči tudi poškodoval. Kdaj bo pobočje nad cesto, ki je še vedno polno nevarnih dreves, dokončno sanirano, pa še ni povsem jasno.

Po podatkih Policijske uprave Ljubljana so bili policisti o nesreči obveščeni okoli 18.30 ure, z na kraju dogodka pa so ugotovili, da je voznik osebnega vozila Toyota Yaris vozil iz smeri Kamnika proti Vrhpolju, ko je pri kilometrski oznaki 0,150 iz brežine gozda pred njim padlo večje drevo, v katerega je nato trčil.

Voznik je v nesreči utrpel lažje poškodbe, drevo pa je pri padcu poškodovalo še ograjo igrišča in košarkarski koš ter povzročilo za okoli 1500 evrov materialne škode.

Na prizorišču padca drevesa in prometne nesreče so posredovali reševalci NMP Kamnik, ki so oskrbeli poškodovanega voznika, ter gasilci PGD Kamnik, ki so pomagali ekipi NMP Kamnik pri oskrbi poškodovanega voznika, zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, skupaj z delavcem cestnega podjetja poskrbeli za odstranitev podrtega drevesa s ceste in pomagali naložiti poškodovano vozilo, ki je bilo naloženo in odpeljano z avtovleko.

Kdo je odgovoren

Ker gre že za drugi padec drevesa v zelo kratkem času, nad omenjenim odsekom ceste, kjer je tekom poletja potekala tudi sanacija brežine, pa nahaja še več potencialno nevarnih dreves, izmed katerih je večina že dlje časa opremljenih tudi z oznako za posek, smo Policijsko upravo Ljubljana zaprosili tudi za informacijo, če namerava Policija, v sodelovanju s kakimi drugimi pristojnimi službami, morda ukrepati tudi v smeri odprave nevarnosti.

S Policijske uprave Ljubljana so nam posredovali pojasnilo, ki se glasi: »V prvi vrsti je za posledice in škodo, ki jo lahko povzročijo padla drevesa odgovoren lastnik (godra, drevesa….). Slednji mora tudi  skrbeti, da drevesa ne ogrožajo prometa. V kolikor policisti zaznajo nevarnost  lahko na to opozorijo lastnika oz. upravljalca ceste, za ta čas odstranitve nevarnosti  pa določen  cestni odsek tudi zaprejo.«

Kljub temu, da za urejanje in vzdrževanje regionalne ceste Občina Kamnik ni pristojna, smo občino zaprosili za informacijo, kako, kdaj in na kakšen način je oz. bo Občina Kamnik, v okviru svojih pooblastil ukrepala, da bi se na omenjenem odseku regionalne ceste čim prej zagotovila varnost prometa ter preprečila nevarnosti za življenje in premoženje občanov, na naše zaprosilo pa smo prejeli sledeč odgovor:

»Z izgradnjo lovilno-podajnih mrež na pobočju nad obvoznico v preteklem letu se je nevarnost pred padcem skal in drevja bistveno izboljšala. Problem ostaja na delu, kjer mreže niso nameščene, lastniki zemljišč, pa kljub pozivom pristojnih služb, niso odstranili nevarnega in poškodovanega drevja.

Ker je Kamniška obvoznica državna cesta in v upravljanju Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, je Občina o nevarnosti padanja dreves pisno obvestila direkcijo pred in po včerajšnji prometni nesreči. Občina si bo prizadevala, da bodo pristojne inšpekcijske službe v danem primeru hitro in učinkovito ukrepale. Občinsko redarstvo pa bo takoj pričelo z dodatnim pregledom občinskih in državnih cest, s ciljem pregleda nevarnega drevja.

Za dodatne informacije vas prosimo, da se obrnete tudi na predstavnika za stike z javnostjo na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo.«

Iz odgovora PU Ljubljana in Občine Kamnik bi lahko sklepali, da je za nastalo stanje in odstranitev nevarnih dreves odgovoren izključno lastnik zemljišča na katerem stojijo drevesa, vendar pa, upoštevaje predpise in zakonska določila, vendarle ni povsem tako. Dobršen del odgovornosti je moč, upoštevaje okoliščine in veljavno zakonodajo ter predpise, pripisati tudi pristojnim upravljavcem oz. vzdrževalcu ceste. Zakon o javnih cestah in Pravilnik o vzdrževanju javnih cest namreč vzdrževalcem cest nalagta, »da je se morajo državne ceste redno vzdrževati in obnavljati tako, da omogočajo varno odvijanje prometa.« oziroma: »Vzdrževati je treba tudi cesti bližnja drevesa, ki lahko ogrožajo cesto in promet na njej.«

Glede na to, da je Direkcija RS za infrastrukturo poleti na tem odseku opravljala vzdrževalna dela in čiščenje brežine ter je z nevarnim stanjem, na katerega smo pred kratkim opazarjali tudi na našem portalu seznanjena, bi bil lahko izvajalec vzdrževalnih del že na podlagi navedenih zakonskih določil dolžan v okviru nadzora ugotoviti obstoj nevarnega drevesa oz. dreves in ukrepati tako, da bi dosegel njegovo pravočasno odstranitev, ne glede na lastništvo zemljišča ali drevesa.

Ker so se že po padcu prvega drevesa pojavljale govorice, da pobočje ni bilo v celoti očiščeno, ker naj bi temu v času čiščenja brežine nasprotoval lastnik obsežnih gozdih zemljišč na območju Starega gradu, smo le-tega poklicali, vendar nam je v telefonskem pogovoru lastnik zatrdil, da temu ni nikoli nasprotoval, obenem pa dodal tudi, da je pripravljen komurkoli, ki bi morda potreboval oz. želel drva, pripravljen brezplačno dopustiti, da vsa označena in nevarna drevesa podre in odpelje.

Občani zahtevajo takojšnje ukrepanje

Voznike ter prebivalce Kamnika, ki vsakodnevno uporabljajo omenjeno cesto, pločnik in tudi tamkajšnja športna igrišča, pa brezplodna razčiščevanja in prelaganje odgovornosti v tem trenutku ne zanimajo prav dosti, ampak od vseh pristojnih služb pričakujejo takojšnje ukrepanje oziroma glasno zahtevajo, da se v najkrajšem možnem času zagotovi varnost in poskrbi za odstranitev nevarnih dreves, kdorkoli bo to že opravil.

Pri tem pa se, zagotovo povsem upravičeno sprašujejo, zakaj za to ni bilo poskrbljeno že poleti v času številnih in dogotrajnih prometnih zapor, ko se je opravljalo, očitno precej nepopolno oz. površno čiščenje brežine, ter ali bo moralo eno izmed prihodnjih padlih dreves res koga najprej ubiti, da se bo končno ukrepalo.

2019-01-15

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Piškotki, ki so namenjeni anonimnemu spremljanju obiskanosti in delovanja naše strani.

Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Piškotki namenjeni prikazovanju oglasov naših zunanjih oglaševalskih partnerjev.

Google Adwords
Uporabljamo Adwords za beleženje konverzij preko google oglaševanja.

Google Tag Manager
Piškotki namenjeni spremljanju in analizi prometa na spletni strani.

Facebook Pixel
Facebookovi piškotki so potrebni za sledenje povezavam v družabnih medijih in prikaz vtičnikov z vsebinami (fotografije, videi, prenosi v živo...).  
  • m_pixel_ratio
  • presence
  • sb
  • wd
  • xs
  • fr
  • tr
  • c_user
  • datr

Google Adsense
Uporabljamo Google AdSense za prikaz spletnega oglaševanja na naši spletni strani.
  • _tlc
  • _tli
  • _tlp
  • _tlv
  • DSID
  • id
  • IDE

Save
Shrani nastavitve
Exit mobile version
X