Naslovnica / NOVICE / Drugi dan DNN: Plesal cel Glavni trg

Drugi dan DNN: Plesal cel Glavni trg

Včeraj smo v Kamniku, na Dnevih narodnih noš lahko preživeli še en programsko bogat in zanimiv dan, ki se je končal z večerno zabavo s Čuki in Majči, ki so dodobra napolnili Glavni trg. Danes, pa je na vrsti še veliki finale 45. DNN s povorko in zabavo s kamniškimi narodno-zabavnimi ansambli.

Če v minulih dveh dneh še niste utegnili priti v center Kamnika, vam je lahko kar nekoliko žal, saj ste zamudili kar precej pestrih in zanimivih prireditev.

Za včerajšnjo jutranjo budnico so poskrbeli veterani Godbe Ljubljana, stari godbeniški mački, ki skupaj štejejo prek 3000 let. Po njihovem nastopu so zazvenele pesmi Ljudskih pevcev iz Tuhinjske doline ter Ljudske pevke Predice, a osrednjem prizorišču pa so zazvenele tudi harmonike Orkestra harmonikarjev CIS, ki jih vodi Ciril Spruk, za dobro voljo, pa so z veselimi vižami v Parku Evropa, oz. na trgu pred nekdanjo knjižnico, pele in igrale članice dekliškega narodno-zabavnega ansambla Skrivnost.

Nekako istočasno so harmonike vzdihovale tudi v vrtu kavarne Veronika, kjer so se v predizboru pomerili harmonikarji, ki so se prijavili na 10. tradicionalno tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš. Najboljši med njimi so se nekoliko kasneje preselili na Glavni trg, kjer so se pred strogo komisijo in obiskovalci, ki so prisluhnili njihovemu igranju, pomerili za priznanja.

Komisijo je s svojim nastopom najbolj navdušil Luka Mlakar, ki je kljub svoji rosni mladosti postav absolutni zmagovalec tekmovanja, v mlade roke, pa je šlo tudi priznanje za najboljšo izvedbo ljudske pesmi, ki jo je prejela Tanja Podkrižnik, podeljenih pa je bilo še več priznanj v različnih starostnih kategorijah.

Kmalu zatem se je Glavni trg še nekoliko bolj napolnil z obiskovalci, ki so že nestrpno pričakovali odprtje »Košnikove gostilne« z Mitom Trefaltom oz. Košnikovim atom, ki je ponovno uspel, kot nekdaj pred televizijskimi zasloni, dobro nasmejati zbrano občinstvo, ki je bilo povečini nekako istih let kot Košnikov ata, kar ni nič nenavadnega, kajti mlajše generacije Košnikove gostilne najbrž ne poznajo. Skupaj s Košnikovim atom, pa je nastopil tudi ansambel Dor ma cajt.

Nekoliko kasneje so odrske deske zaropotale pod škornji in čeveljci članov Folklorne skupine Kamnik in Folklorne skupine Turistično društvo Bistrica ob Dravi ter pod takti veselih viž spremljevalnega ansambla kamniških folkloristov ansambla Trobentica, ki pa se v zadnjem času vse bolj podajajo tudi na samostojno glasbeno pot, saj na stopajo ne le doma, ampak tudi v tujini.

Preden se je zmračilo, se je na odru osrednjega prizorišča na Glavnem trgu odvila še revija kostumov in narodnih noš, ki jih je predstavila Akademska folklorna skupina France Marolt Ljubljana, povečini pa gre za delo spretnih prstov šiviljskih mojstric Marije Mojce Berce in Andreje Stržinar ter mojstra šuštarja Mihaela Štajnarja.

Kot že večer poprej, pa se je na Glavnem trgu največ obiskovalcev zbralo, oz. bolje rečeno zdrenjalo, v večernih urah, ko so nastopili Čuki in Majči. Obiskovalcev je bilo sicer res nekoliko manj kot prejšnji večer, vseeno pa še vedno zelo veliko. V prvem delu nastopa Čukov so v prvih vrstah prevladovali predvsem najmlajši v spremstvu staršev ter dedkov in babic, ki so nestrpno čakali na Krokodilčke in druge, med najmlajšimi zelo popularne skladbe, so pa Čuki pripravili tudi svojevrstno presenečenje, saj so na oder povabili nekdanje učence OŠ Frana Albrehta, generacijo 2000, ki so jim pred leti igrali na valeti, zdaj pa so po nekaj letih z njimi ponovno zapeli tudi na odru kamniških narodnih noš.

Ko so se prve vrste, spričo kasne ure, ki je otroke vabila v postelje, se je na prizorišču naredilo nekaj več prostora, dovolj tudi za ples in na trenutke je bilo prav prijetno videti, da je se je v plesu zavrtel domala cel Glavni trg, ne le pred odrom, ampak kar na celem prizorišču, nemalo milih vzdihov, pa je povzročila tudi Majči, ki je svojega dragega na odru zaprosila kar za roko. Sicer ne vemo, če je bilo vse skupaj zgolj šala, ampak nemalo so bili presenečeni tudi Čuki, Majčin izbranec, pa si zlepa ne bo mogel premisliti, saj je svojo privolitev za vprego v zakonski jarem dal pred precejšnjim številom prič.

Veselica s Čuki se je nadaljevala še pozno v noč, ampak ker je bilo potrebno prihraniti vsaj še nekaj moči za današnji, zadnji dan 45. Dnevov narodnih noš, nekateri nismo čakali do konca njihovega nastopa, ampak smo okrog polnoči zapustili še vedno precej polno prizorišče.

Danes je na vrsti tradicionalna povorka, ki ji bo sledila domača, domala povsem kamniška veselica z domačimi narodno-zabavnimi ansambli Grajski kvintet, Špica, Viharnik, Bratov Poljanšek, Jodel Express, za dobro voljo pred povorko, pa bodo s svojim nastopom poskrbele tudi Skrivnostnice, ki bodo, tako kot včeraj, od dvanajstih do dveh igrale na trgu pred staro knjižnico.

Fotografije: kamnik.info, Matic Maček, Jan Šuštar in Urška Pečevnik

Utrinki drugega dne 45. Dnevov narodnih noš v Kamniku (2015)

2015-09-13

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Piškotki, ki so namenjeni anonimnemu spremljanju obiskanosti in delovanja naše strani.

Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Piškotki namenjeni prikazovanju oglasov naših zunanjih oglaševalskih partnerjev.

Google Adwords
Uporabljamo Adwords za beleženje konverzij preko google oglaševanja.

Google Tag Manager
Piškotki namenjeni spremljanju in analizi prometa na spletni strani.

Facebook Pixel
Facebookovi piškotki so potrebni za sledenje povezavam v družabnih medijih in prikaz vtičnikov z vsebinami (fotografije, videi, prenosi v živo...).  
  • m_pixel_ratio
  • presence
  • sb
  • wd
  • xs
  • fr
  • tr
  • c_user
  • datr

Google Adsense
Uporabljamo Google AdSense za prikaz spletnega oglaševanja na naši spletni strani.
  • _tlc
  • _tli
  • _tlp
  • _tlv
  • DSID
  • id
  • IDE

Save
Shrani nastavitve
Exit mobile version
X