Naslovnica / Dogodek / “Lepo mi poje” – Javna radijska oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi

“Lepo mi poje” – Javna radijska oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi

April 2019

tor16apr20:0021:30"Lepo mi poje" - Javna radijska oddaja Slovenska zemlja v pesmi in besedi20:00 - 21:30 Samostan Mekinje, Polčeva pot 10, 1241 Kamnik Organizator: Samostan Mekinje Vrsta prireditve:Glasbena prireditev

Čas

(Torek) 20:00 - 21:30

Lokacija

Samostan Mekinje

Polčeva pot 10, 1241 Kamnik

Podrobnosti

Zvon. Veliki zvon, mali zvon, navček. Vsak zvonik jih premore. V ljudski govorici zvonovi pôjejo. Pojejo vse leto, razen od velikega četrtka do velike noči, ko gredo v Rim ali so zavezani. Kot izpričujejo ljudske pesmi, je pesem zvonov vsakokrat drugače izpovedna. Izraz je odvisen od dogodka, ki ga naznanjajo.

Kdaj smo nazadnje slišali pesem zvonov? Kdaj smo opazili, da zvonovi molčijo?

Pesem zvonov bo z izbranimi ljudskimi pesmimi in ritmiziranimi besedili predstavila ženska vokalna zasedba Ragle iz Trebnjega, pritrkovalske viže pa bodo dodali Pritrkovalci iz Račne.

Ragle se že 23 let izražajo z ljudskimi pesmimi. Nadaljujejo kulturno dediščino svoje družine, ki je od nekdaj zaznamovana s strastjo do zbiranja in ohranjanja pesemskega izročila svojega okolja. Ragle so medij, skozi katerega potujejo izročene pesmi preteklosti v današnji čas. Ne dodajajo ničesar drugega, kot iskren izraz spoštovanja. Pritrkovalci iz Račne pa na zvonovih, ki so uliti za predstavljanje pritrkovanja na odru, izvajajo glasbo zvonov, ki je nekoč ozvočila praznike in ustvarjala slovesno vzdušje podeželja.

Dogodek je odprt za javnost in brezplačen, vljudno vabljeni!

Organizator

Samostan Mekinje