Naslovnica / NOVICE / Komendski skavti Ognjeviti delfin

Komendski skavti Ognjeviti delfin

»Komendski skavti smo zelo povezani, vedno se imamo fajn.  Smo steg, ki se trudi ostati na vrhu z dobro pripravljenim programom, in menim, da tudi to obdrži steg tak, kot je bil in še boljši. Včasih smo malo nori, a se pri tem zabavamo (pravzaprav pa so skavti narejeni za to, da stopimo iz cone svojega udobja in se vrnemo k naravi).« – Lucija Jurkovič, Prikupno zmedena gazela, voditeljica veje IV

 Steg Komenda 1 – Ognjeviti delfin (ime so dobili po rimskem nagrobniku pred cerkvijo, na katerem je delfin) je bil ustanovljen 14. 1. 1995. Bilo je približno 15 mladih, ki so se že nekaj let prej zbirali v župnijskih prostorih, preden je bil steg uradno ustanovljen. Tako je bil prvi tabor organiziran leta 1992.

Skavti delajo po načelih Bi-Pija (Robert Stephenson Smyth Baden – Powell je ustanovitelj skavtskega gibanja). Imajo 10 zakonov, po katerih živijo, nekateri od teh pa so: spoštovanje narave, skrbnikov, plemenitost, pomembnost, grajenje zaupanja, spoštovanje hrane, biti dober državljan, kristjan in človek in odgovornosti do družbe, samega sebe in države. Seveda pa se zgledujejo po katoliški veri, ki jih skozi te vrednote vodi. Vsak dan poskušajo narediti vsaj 1 dobro delo. Mladim dajo možnost stika z naravo, ki ga v današnjem času ne dobijo prav dosti. Učijo jih različnih znanj kot so prva pomoč, preživetje v naravi (kurjenje ognja na različne načine), orientacija, različni vozli in njihova uporaba. Z okolico bolj stopijo v stik v starejših letih (klan), ko pripravljajo različne projekte za občane. Prav tako veliko prispevajo k župniji z različnimi projekti kot so luč miru iz Betlehema, izdelovanje venčkov in butaric, …

 

Med jesenskimi počitnicami izvedejo z vsemi vejami jesenovanje (2 dnevni izhod), med zimskimi imajo 3 dnevno zimovanje, poleti pa se v naravo odpravijo za 1 teden ali 10 dni. Na poletnem taboru četa 10 dni prespi v šotorih, na travniku, kjer imajo različne aktivnosti, si kuhajo na ognju, imajo orientacijo, klan pa ima potovalni tabor, kar pomeni da gre nekam peš in si sproti išče prenočišče, bodisi na travnikih ali pri kakšnih prijaznih vaščanih.

Na teh taborih telefonov ne uporabljajo, razen za primere v sili, s seboj tudi ne nosijo računalnikov in ostale tehnologije. Vsako leto gredo na tabor nekam drugam, tako si tudi vse taborne zgradbe (jambor, wc, kuhinje, …) postavijo vsako leto na novo. Tabori so namenjeni odklopu od mestnega vrveža in vsakdana, prav tako pa tukaj pridejo prav vsa znanja ki so se jih med letom naučili.

 

Medse sprejmejo vsakega mladega od 2. razreda osnovne šole do 1. letnika fakultete. Seveda so dobrodošli tudi tisti, ki bi prišli takoj med voditelje. Uradne vpise imajo na začetku skavtskega leta, v začetku oktobra.

Razdelitev stega

Steg je skupina, ki povezuje skavte neke občine, lahko pa se vpišejo v Komendski steg tudi iz drugih občin npr. iz občine Cerklje. Razdeljeni so po starosti. Najmlajši so volčiči VV (2. – 5. razred OŠ), oni delajo po Knjigi o džungli in skozi te zgodbe pridobivajo vrednote in znanja. Za njimi je četa IV (6. razred – 1. letnik SŠ), to so že malo starejši člani in srce skavtstva, kakršno je bilo na začetku ob ustanovitvi. V četi se pridobi največ skavtskega znanja, se tabori v šotorih. Klan PP pa je najstarejša skupina (2. letnik SŠ – 2. letnik faksa). Klanovci imajo potovalne tabore, kar pomeni da hodijo ali kolesarijo od kraja do kraja, ter tako izkusijo še eno stran skavtstva. Oni se bolj osredotočajo na služenje družbi in bližnjim (delanje dobrih del, prostovoljstvo in pomoč družbi). Imajo tudi voditelje, ki so razdeljeni po vejah in jih vodijo. Stegovodja vodi celoten steg in je voditelj voditeljem. V nekaterih stegih imajo tudi najmlajšo vejo bobrčki (do 2. razreda oš), ki pa je v Komendi ni.

Pri skavtih se skozi različne igre in preizkušnje učijo osnove preživetja v naravi (kurjenje ognja, vozli, kako splanirati izhod/potovanja, prva pomoč, orientacija, dendrologija, stezosledstvo, zgradbarstvo – kako postaviti večji objekt iz vrvi in naravnih materialov, bivakiranje, …). Skozi program in vso to učenje pa jih učijo odgovornosti, bratstva, pomena zaupanja med ljudmi in drugih pomembnih vrednot.

Laura Hribar
Fotografije: Steg Komenda 1

2019-02-26

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Piškotki, ki so namenjeni anonimnemu spremljanju obiskanosti in delovanja naše strani.

Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Piškotki namenjeni prikazovanju oglasov naših zunanjih oglaševalskih partnerjev.

Google Adwords
Uporabljamo Adwords za beleženje konverzij preko google oglaševanja.

Google Tag Manager
Piškotki namenjeni spremljanju in analizi prometa na spletni strani.

Facebook Pixel
Facebookovi piškotki so potrebni za sledenje povezavam v družabnih medijih in prikaz vtičnikov z vsebinami (fotografije, videi, prenosi v živo...).  
  • m_pixel_ratio
  • presence
  • sb
  • wd
  • xs
  • fr
  • tr
  • c_user
  • datr

Google Adsense
Uporabljamo Google AdSense za prikaz spletnega oglaševanja na naši spletni strani.
  • _tlc
  • _tli
  • _tlp
  • _tlv
  • DSID
  • id
  • IDE

Save
Shrani nastavitve
Exit mobile version
X