Naslovnica / NOVICE / Navihanke in vesela druščina planinskih domov z Male in Velike planine

Navihanke in vesela druščina planinskih domov z Male in Velike planine

V družbi mičnih mladenk je Podokničar še posebej navihan, prejšnji torek, pa je bil še bolj kot običajno, saj so bile gostje njegove oddaje še bolj navihane Navihanke, ki jim je družbo delala vesela druščina planinskih domov z Male in Velike planine, za vesele viže, pa so skrbeli člani ansambla Popotnik ter tudi šaljivi velikoplaninski trubadur Krčmar, medtem, ko je Janez Uršič znova poskrbel za polno mizo dobrot.

Dan je že zelo dolg in snemanje oddaje Veselje s Podokničarjem, ki jo, vsak torek ob 20. uri zvečer, na TV Golica v živo prenašajo iz družinske gostilne Pri planinskem orlu, se začne še domala sredi belega dne, kar pa tokratne vesele druščine ni prav nič motilo. Prej nasprotno, saj je bilo vzdušje Pri orlu nabito s smehom in veseljem.

Kako bi tudi ne bilo, ko pa je Podokničar v goste povabil Navihanke, legendarno dekliško narodno-zabavno zasedbo, ki so na odre stopile še v letih, ko bi morale hoditi spat še s kurami, od tistih časov naprej, pa nastopile na toliko odrih, da jim lahko upravičeno zavida marsikateri starejši ansambel.

Ob mizo s Podokničarjem so se posedle Maša Uranjek, Jasmina Šmarčan in Tamara Gobec, že ob prihodu v restavracijo, pa so se, ob pogledu nanje, vsaj moškemu delu občinstva, zasvetile oči in pocedile sline, kot bi bila na vrsti že kulinarična rubrika »njami-njami«.

 

Podokničar je navihana dekleta temeljito izprašal, ampak kaj prav hudo se mu ni bilo treba mučiti, kajti Navihanke so prav res navihane in jeziki jim tečejo kot namazani, tako da so se najrazličnejše zabavne anekdote vrstile ena za drugo, da je restavracija gostilne Pri orlu, domala neprestano potresala v veselem, pristnem smehu. Res, Navihanke so prav zabavne, kar dokazujejo tudi s svojimi nastopi, dasiravno so bile na nastopu v tujini deležne tudi že cenzure, kajti njihova krila naj bi bila včasih tudi prekratka. No, če imajo predolga, jih pa privzdignejo, saj znajo na svojih nastopih zaplesati tudi kan-kan. Nič čudnega, da so tako popularne, saj znajo res pričarati pravo zabavno vzdušje.

K veselemu vzdušju, pa tokrat niso pripomogle zgolj Navihanke, ampak tudi vesela druščina v ozadju, ki so jo tokrat sestavljali oskrbniki in obiskovalci planinskih domov z Male in Velike planine, ki so z občasnimi duhovitimi pripombami iz ozadja, poskrbeli za še večje salve smeha.

Tako kot Stane Erjavšek – Krčmar, hudomušni velikoplaninski trubadur, ki je znova presenetil s pevskim nastopom, svojevrstno priredbo pohodniške arije, ki opeva lepoto poti na Veliko planino, katere besedilo bi utegnilo biti v primeru, da bi oddajo predvajali na nacionalni televiziji, prekrito s cenzorskimi piski.

 

Ponudbo Velike planine, oz. dostop z njenega vzhodnega dela, kjer se obiskovalcem, spričo nihalke ni treba tako zelo matrati kot “čebeljim samcem”, ki jo »mahajo čez Pasje pečine«, sta predstavila v.d. direktorja podjetja Velika planina Leon Keder ter Andreja Bečan, oskrbnica muzejske Preskarjeve bajte, ki je še edina stara, čisto prava velikoplaninska bajta, kot so bile tamkajšnje bajte nekoč. Imela je namreč to srečo, da je preživela požig med drugo svetovno vojno, zdaj pa služi kot vse bolj obiskan muzej.

 

Leon Keder, katerega začasni v.d. direktorski se, marsikdo v dolini Kamniške Bistrice, pa tudi na Veliki planini, bo ob tem zavzdihniti: »Hvala Bogu!«, počasi izteka, je Podokničarju zaupal, da na Veliki planini pospešeno prenavljajo sedežnico ter da imajo, oh in sploh, izvrstno gostinsko ponudbo, kar je med prisotnimi sprožilo sicer nekaj hudomušnega muzanja, še posebej zaradi tega, ker naj bi bil, še nedavni up »žičničarskega gostinstva«, nedavno povišan v žičničarja. Je pa treba priznati, da se v podjetju Velika planina vsaj trudijo, če že ne drugega. Kako uspešno, bomo lahko videli konec leta, ko bo treba iz občinske mošnje najbrž spet pokriti izgubo. K sreči vsaj t.i. »drotarji« delajo mnogo bolje in po njihovi zaslugi utegne, povsem prenovljena sedežnica kaj kmalu ponovno delovati.

Pa kaj bi to, družba je bila nadvse vesela, Velika planina pa je, navkljub nesrečnemu vodstvu istoimenske družbe nadvse lepa. Letos je trave, spričo pravšnjega vremena, več kot dovolj, krave so, kak teden prej, kot je bilo nekdaj v navadi, že na planini, turisti pa lahko neizmerno uživajo v naravi in vse boljši ponudbi, ki je še posebej raznolika in dobra na Mali planini.

Ponudbo pwanincev, kot je pravi izraz za »uvoženega« planšarja, je predstavil Andrej Potočnik, ki je poudaril, da je letos na planini še več ponudnikov, ki ponujajo domače mlečne izdelke, poleg nepogrešljivega kislega mleka, skute, sira in tradicionalnih trničev, pa utegnejo turisti letos zaužiti tudi velikoplaninski jogurt.

 

Gostinsko ponudbo domov na Mali planini je predstavil Marko Štritof, lastnik Jarškega doma, ki je, dasiravno je bil sam pred mikrofonom, pošteno predstavil ponudbo vseh planinskih domov in gostinskih obratov, od Okrepčevalnice na Kranjskem Raku, obvezni postojanki, kjer Jožko ob kavi postreže tudi z aktualnimi novicami, do priljubljenega Doma na Kisovcu, ki je z avtom dostopen celo leto in kjer ima Boža nemalokrat v gosteh tudi večje skupine, ki se rade vračajo tudi za več dni, saj tam lahko tudi prespijo, do znamenitega trikotnika Jarški, Črnuški in Domžalski dom, kjer se tamkajšnji gospodarji in oskrbniki že vrsto let, na različne načine trudijo, da so njihovi gostje več kot zadovoljni, hkrati pa so, spričo zagnanosti in dobrega dela, nemalo zaslužni tudi za to, da je Velika planina na vse boljšem glasu, za kar si, zaslužijo vse pohvale.

Vse pohvale, pa si, kakor vedno, zasluži tudi kuharski mojster Janez Uršič, ki je v času, odkar se v njihovi družinski gostilni Pri orlu snema oddaja, za rubriko »njami-njami«, pripravil že več kot 280 različnih jedi, kar je toliko, da bi z recepti lahko napolnili zajetno kuharsko knjigo. Najbrž je odveč omeniti, da je bila miza polna dobrot tudi tokrat, kaj vse se je znašlo na mizi, pa najbolje povedo kar fotografije, saj je bilo moč najti vse mogoče dobrote, od ocvrtih bezgovih cvetov, do trisa jurčkov, divjega brancina, telečje ribice, polnjenih bučk in vrste drugh jedi, da neverjetno dobrega češnjevega zavitka sploh ne omenjamo. Dodamo lahko le to, da na koncu ni ostalo kaj dosti za morebitno popotnico.

 

Za glasbeno popotnico so zato poskrbeli člani ansambla Popotniki, ki so svojo glasbeno pot začeli pred kakimi osmimi leti, zdaj pa vse uspešneje nastopajo širom Slovenije. Fantje prisegajo na štiriglasno fantovsko petje, na letošnjem festivalu Slovenska polka in valček 2015, pa so se uvrstili takoj za »našimi« Ognjenimi zmagovalci.

 

Skratka, oddaja Veselje s Podokničarjem, Navihankami in družbo planinskih domov z Velike in Male planine je bila prav zares vesela in navihana, zato se že v naprej veselimo njene morebitne poletne ponovitve, še bolj pa vesele družbe na Veliki in Mali planini, ki je bila v gosteh Pri planinskem orlu

Danes, pa je na vrsti predzadnja oddaja v letošnji sezoni. V goste pridejo člani skupine Rosa, za živo glasbo bo skrbel Gašper s prijatelji, družba v ozadju, pa bodo Veseli fantje s Stranj. Če bo Podokničar upošteval namig in v oddajo povabil še natakarico Tatjano iz Fičo bara, utegne biti vse skupaj neznansko zabavno, saj bi najbrž prav Tatjana znala povedati največ zabavnih prigod o Veselih fantih iz Stranj.

2015-06-09

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Piškotki, ki so namenjeni anonimnemu spremljanju obiskanosti in delovanja naše strani.

Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Piškotki namenjeni prikazovanju oglasov naših zunanjih oglaševalskih partnerjev.

Google Adwords
Uporabljamo Adwords za beleženje konverzij preko google oglaševanja.

Google Tag Manager
Piškotki namenjeni spremljanju in analizi prometa na spletni strani.

Facebook Pixel
Facebookovi piškotki so potrebni za sledenje povezavam v družabnih medijih in prikaz vtičnikov z vsebinami (fotografije, videi, prenosi v živo...).  
  • m_pixel_ratio
  • presence
  • sb
  • wd
  • xs
  • fr
  • tr
  • c_user
  • datr

Google Adsense
Uporabljamo Google AdSense za prikaz spletnega oglaševanja na naši spletni strani.
  • _tlc
  • _tli
  • _tlp
  • _tlv
  • DSID
  • id
  • IDE

Save
Shrani nastavitve
Exit mobile version
X