Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Pozivi in pobude / Visoki stroški cestnih zapor v času prenove hiš in javnih prireditev v Kamniku

Visoki stroški cestnih zapor v času prenove hiš in javnih prireditev v Kamniku

Občinska svetnica Ivanka Učakar (NSi) je občinski upravi Občine Kamnik zastavila vprašanje glede visokih stroškov s cestnimi zaporami v času obnove hiš na območju mestnega jedra.

Ivanka UČAKAR – NSi: Name kot občinsko svetnico in kot predsednico Sveta KS Kamnik – center se obračajo občani, lastniki spomeniško zaščitenih objektov v starem mestnem jedru Kamnika – na Šutni, Glavnem trgu in ostalih srednjeveških ulicah – in se pritožujejo nad precejšnjimi stroški, ki so povezani s postopki za zaporo občinskih cest. V starem mestnem jedru so te zapore nujne za varno izvedbo obnovitvenih del fasad, strešin, adaptacije notranjosti itn., saj zemljišča objektov mejijo neposredno na javne prometne površine. Zaradi varstvenega režima oz. kulturnovarstvenih pogojev so že same investicije v obnovo in vzdrževanje dragocene stavbne kulturne dediščine tehnično zahtevnejše in dražje kot drugod. Zapora občinskih cest pa le še poveča stroške, ki jih morajo kriti investitorji, prav tako pa tudi organizatorji javnih prireditev, ki oživljajo staro mestno jedro. Naj navedem izmišljeni, a na resničnih podatkih utemeljeni primer skupnih stroškov pri zapori občinske ceste; del jih odpade na upravni postopek Občine Kamnik, del pa na storitve koncesionarja, upravljavca občinskih cest, ki mora zaporo strokovno zasnovati in izpeljati (vse cene vključujejo DDV):

Zamislimo si primer 10-dnevne zapore občinske ceste za obnovo fasade spomeniško zaščitene hiše v starem mestnem jedru, kjer je potrebnih 20 kosov prometne opreme brez semaforja. Investitor mora skupaj za zaporo občinske ceste v tem primeru plačati 425,20 €.

To je primer, ki ustreza razmeram na enosmernih ulicah z dokaj širokimi pločniki, denimo na Glavnem trgu, Maistrovi in Šutni. Če pa gre npr. za obnovo spomeniško zaščitenega objekta na Medvedovi ulici, kjer je občinska cesta dvosmerna, promet veliko gostejši, pločniki pa ozki, hiše pa kljub vsemu še vedno tik ob občinskih prometnih površinah, bi bilo treba zapreti vsaj še del enega od obeh voznih pasov in promet urediti izmenično enosmerno, zato pa uporabiti še semafor. Takrat bi stroški zelo narasli: 732,00 € za 10 dni samo za uporabo semaforja. Če to prištejemo k stroškom iz našega primera, dobimo 1157,20 € (z vključenim DDV).

Zavedam se, da so vsi ti stroški neizogibni za varno, pravilno, strokovno in zakonito izvedbo obnove spomeniško zaščitenih stavb ob občinskih cestah ter da moramo kulturno dediščino ohranjati in vzdrževati. Zaradi tega podajam pobudo, da Občina Kamnik razmisli o možnostih sofinanciranja zapor občinskih cest in javnih površin zaradi obnovitvenih del na objektih v starem mestnem jedru kot tudi za potrebe prireditev v starem mestnem jedru, ki so v javnem interesu. Predlagam torej, da občina preuči zakonite možnosti za finančno podporo lastnikom oz. investitorjem v obnovo spomeniško zaščitenih objektov in organizatorjem javnih prireditev v javnem interesu v starem mestnem jedru Kamnika, npr. v obliki povrnitve stroškov za cestno zaporo.

Varovanje kulturne dediščine temelji na partnerstvu med lastniki zaščitenih nepremičnin, ki imajo predvsem dodatne pravne obveznosti za njihovo ustrezno vzdrževanje, in lokalno skupnostjo – v tem primeru občino – ki delno določa varstvene režime in s tem obveznosti lastnikov/investitorjev, hkrati pa ima tudi odgovornost za ohranjanje varovanih vrednot v javnem interesu, v smislu širše celote ter do višjih ravni oblasti. Pobuda za obnovo je v rokah lastnikov, katerih lastninska pravica je ustrezno omejena, da se ohrani zavarovana kulturna dediščina. Toda brez njihove pobude občina in ostale ravni oblasti, ki uvedejo varstveni režim, ne morejo izpolnjevati svoje obveznosti – namreč ohranjati kulturne dediščine žive in uporabne (ker v njej še vedno prebivajo ljudje in se odvijajo dejavnosti), razen če pridobijo lastninsko pravico nad varovanimi nepremičninami (to pa je veliko javnofinančno breme in pomeni še večji izziv za smiselno oživitev). Občina je kot varuhinja kulturne dediščine v javnem interesu tista, ki vsaj za spomenike lokalnega pomena nalaga obveznosti lastnikom v skladu s kulturnovarstvenimi pogoji pristojnih državnih organov, zato je prav, da investitorjem v obnovo pride naproti tudi s povrnitvijo stroškov zapor občinskih cest. Podobno seveda velja tudi za organizatorje tistih javnih prireditev, ki so organizirane v starem mestnem jedru in ki so v javnem interesu, saj te veliko pripomorejo k prepoznavnosti srednjeveškega Kamnika kot kraja oz. turistične destinacije z bogato zgodovino in tradicijo ter z živo kulturno dediščino.

Odgovor v imenu občinske uprave sta pripravila Lidija FUJAN, svetovalka za premoženjsko-pravne in splošne zadeve ter Luka SVETEC, višji svetovalec za pospeševanje gospodarskega razvoja:

Občinski svet Občine Kamnik je v letu 2008 sprejel Pravilnik o dodeljevanju proračunskih sredstev lastnikom in solastnikom spomeniško zaščitenih stanovanj ali stanovanjskih stavb za obnovo fasad, strešne kritine in stavbnega pohištva v Občini Kamnik (Uradni list RS, št. 63/08).
Občina Kamnik s podeljevanjem finančnih sredstev spodbuja k ohranjanju stanovanj in stanovanjskih stavb v smislu urejenosti pročelij stavb, oživljanja in vzdrževanja kulturne dediščine v občini. Občina po sprejemu proračuna za posamezno proračunsko leto na krajevno običajen način oziroma na spletni strani Občine Kamnik objavi javni razpis za dodelitev finančnih sredstev.

Upravičenci do prejema finančnih sredstev so fizične osebe, ki so lastniki oziroma solastniki spomeniško zaščitenih stanovanj ali stanovanjskih stavb. Lastniki oziroma solastniki spomeniško zaščitenih objektov, ki so izvedli obnovo spomeniško zaščitenega objekta, se
lahko prijavijo na javni razpis za dodelitev finančnih sredstev z vsemi zahtevanimi prilogami (fotografijami pred in po obnovi objekta, kulturnovarstvenimi pogoji in kulturnovarstvenim soglasjem, da so dela izvedli skladno s kulturnovarstvenimi pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, dokazilom o plačilu izvedenih del …).

V letu 2019 je na primer Občina Kamnik na občinski spletni strani 16. 4. 2019 objavila javni razpis za dodelitev finančnih sredstev za obnovo spomeniško zaščitenih objektov v občini Kamnik. Nanj sta se v razpisnem roku od 16. 4. 2019 do vključno 1. 10. 2019, do 12. ure, prijavila dva prosilca.
Občina Kamnik je obema prosilcema izdala sklep o dodelitvi finančnih sredstev za obnovo strehe. Upoštevajoč maksimalno višino sofinanciranja obnove stanovanjskega objekta, določeno v 3. točki razpisa, je znašal najvišji odobreni znesek po posameznem upravičencu največ 30 % pogodbenih del, vendar ne več kot 3.000 EUR.

Skladno z besedilom omenjenega pravilnika župan lahko s sklepom za posamezno leto omeji območje in predmet obnove, in sicer glede na zastavljeno strategijo obnove in razpoložljiva proračunska sredstva. Prav tako župan lahko v skladu z določbami pravilnika oblikuje podrobnejšo vsebino javnega razpisa.
Upoštevajoč zgoraj navedeno bo občinska uprava pri oblikovanju vsebine naslednjega javnega razpisa proučila tudi možnost sofinanciranja izdelave dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, soglasij, mnenj, zapor cest …

Kar zadeva sofinanciranja zapor za organiziranje javnih prireditev, so organizatorji le-teh že sedaj v veliki meri financirani iz občinskega proračuna. Treba je poudariti, da gre v tem primeru predvsem za zavode in društva. Na primer Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik organizira Dneve narodnih noš, Veronikin tek itd. Kulturno društvo Priden možic organizira Kamfest. Vrtec Antona Medveda organizira Veronikin festival in novoletni bazar. Sofinanciranje teh in podobnih dogodkov v starem mestnem jedru s strani občine bistveno presega ceno cestnih zapor.

2019-11-17

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Piškotki, ki so namenjeni anonimnemu spremljanju obiskanosti in delovanja naše strani.

Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Piškotki namenjeni prikazovanju oglasov naših zunanjih oglaševalskih partnerjev.

Google Adwords
Uporabljamo Adwords za beleženje konverzij preko google oglaševanja.

Google Tag Manager
Piškotki namenjeni spremljanju in analizi prometa na spletni strani.

Facebook Pixel
Facebookovi piškotki so potrebni za sledenje povezavam v družabnih medijih in prikaz vtičnikov z vsebinami (fotografije, videi, prenosi v živo...).  
  • m_pixel_ratio
  • presence
  • sb
  • wd
  • xs
  • fr
  • tr
  • c_user
  • datr

Google Adsense
Uporabljamo Google AdSense za prikaz spletnega oglaševanja na naši spletni strani.
  • _tlc
  • _tli
  • _tlp
  • _tlv
  • DSID
  • id
  • IDE

Save
Shrani nastavitve
Exit mobile version
X