Naslovnica / NOVICE / Zapis pravice do pitne vode v Ustavo RS že novembra

Zapis pravice do pitne vode v Ustavo RS že novembra

V Civilni iniciativi Za Slovenijo in svobodo smo zadovoljni, da je Ustavna komisija DZ RS končala z delom in sprejela Predlog ustavnega zakona – pravica do pitne vode, katerega bodo na novembrski seji DZ RS sprejemali poslanci.

Za nami je 10 mesecev dela ko smo preko akcij, argumentiranimi predlogi, pojavljanjem v medijih in na neformalnimi sestanki izvajali pozitiven pritisk na javnost, medije, stroko in poslance. Dokazali smo, da se z dogovarjanjem, ne pogajanjem in partnerskim odnosom, da doseči veliko. Bili smo videni in slišani. Hvala vsem, še posebej pa hvala preko 56.000 podpisnikom peticije o zapisu neodtujljive pravice do vode v Ustavo, medije za možnost predstaviti naši stališ, stroki, ki nam je pomagala in pa seveda tudi politiki, ki nas je poslušala.

Pitna voda v Sloveniji je javna dobrina

Torej, pitna voda bo po treh letih in pol prizadevanj za vpis pravice do pitne vode v Ustavo, novembra zapisana v Ustavo z 60 ali več glasovi. V to resnično verjamem, saj pitna voda nima alternative, ne moremo jo zamenjati z nečim drugim. Zato je odgovornost in dolžnost izvoljenih predstavnikov ljudstva, da jo zaščiti v najvišjem pravnem aktu, Ustavi. S tem dejanjem, ko mislimo že danes na jutri, bomo jasno in nedvoumno pokazali svetu in Evropi, da je pitna voda v Sloveniji javna dobrina, dobrina, ki se je ne more privatizirati in se prednostno in trajnostno uporablja za oskrbo prebivalstva in živali, šele nato za gospodarske potrebe v Sloveniji in šele nato za izvoz, če to zaloge pitne vode dovoljujejo.

Vodo in vodne vire zaščititi pred privatizacijo

Osnovni namen peticije je bil, da ima vsakdo pravico do pitne vode, da je potrebno vse vodne vire, tako naravne kot tiste, ki se bodo v prihodnosti umetno gradili, na primer grajene zbiralnike vode, zaščititi pred privatizacijo (lastninjenjem) ter z njimi upravljati trajnostno, s ciljem, da bodo tudi naši zanamci imeli zadostne količine kakovostne pitne vode. Poleg tega je potrebno vodoooskrbo prebivalstva umakniti iz trga ter jo izvajati izključno kot neprofitno javno službo, ki je lahko samo v 100% javni lasti ter določiti še, da ima oskrba prebivalstva s pitno vodo absolutno prednost pred drugimi rabami vode Torej, ko se bomo v prihodnosti soočali z vodnimi krizami, bo imelo prebivalstvo prednost pri oskrbi z vodo pred gospodarstvom in drugimi potrošniki vode.

Zavedamo se, da imamo v Sloveniji dobro zakonodajo na področju voda. A zakonodaja se lahko zelo hitro spremeni z navadno večino. Razlogi, zakaj spremeniti zakonodajo na področju pitne vode so različni. Lahko je to nova Vlada, finančna kriza, domači predatorji ali pa pritisk multinacionalk. Lahko pa je to tudi zahteva EU ali podpis kakšnega od mednarodnih sporazumov, katerim smo priča v zadnjih mesecih. Slovenska zakonodaja je podrejena EU direktivam in mednarodnimi pogodbami, ki so nad zakoni, medtem, ko je Ustava RS edini dokument, ki se temu ne podreja.

Zato je še kako pomembno, da vodne vire in oskrbo prebivalstva ter kdo to oskrbo izvaja zaščitimo v Ustavi, ki jo je zelo težko spremeniti. To je dolžnost in odgovornost Slovenije, ki je ena izmed najbolj vodnatih držav sveta.

Prvi korak

Je pa to šele prvi korak. Sledi uskladitev zakonodaje z ustavnim členom, ki se mora zgoditi hitro in brez izigravanja namena zaradi katerega se je šlo v Ustavo. Tudi tukaj bomo v Civilni iniciativi aktivni in spremljali dogajanja. Cilj, ki si ga mora zastaviti politika je, da se vsi zakoni in podzakonski predpisi, ki se morajo uskladiti z 70.a členom uskladijo do konca tega mandata.

Zavedamo se tudi, da Ustava ni vsemogočna, da sicer zagotavlja najvišje pravno varstvo, a se lahko ob kriznih časih tudi spremeni. Najvišje varstvo naših voda bomo dosegli samo s popolnim zavedanjem vsakega od nas kako pomembna je voda za naše preživetje, razvoj in suverenost. Ko se bomo tega zavedali in temu primerno tudi ravnali s pitno vodo, nam vodnih virov in upravljanja z vodami ne bo mogel nihče vzeti. Ne glede na pritiske ali krizne čase. To mora biti naše poslanstvo, naša vrednota, naša dolžnost in odgovornost do sedanjih in prihodnjih rodov, da jim v upravljanje predamo našo pitno vodo. V to smer gre tudi naše geslo: Voda v ustavo, voda v zavest vsakega od nas.

Lep pozdrav in hvala,
Brane Golubović

2016-11-03

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Piškotki, ki so namenjeni anonimnemu spremljanju obiskanosti in delovanja naše strani.

Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Piškotki namenjeni prikazovanju oglasov naših zunanjih oglaševalskih partnerjev.

Google Adwords
Uporabljamo Adwords za beleženje konverzij preko google oglaševanja.

Google Tag Manager
Piškotki namenjeni spremljanju in analizi prometa na spletni strani.

Facebook Pixel
Facebookovi piškotki so potrebni za sledenje povezavam v družabnih medijih in prikaz vtičnikov z vsebinami (fotografije, videi, prenosi v živo...).  
  • m_pixel_ratio
  • presence
  • sb
  • wd
  • xs
  • fr
  • tr
  • c_user
  • datr

Google Adsense
Uporabljamo Google AdSense za prikaz spletnega oglaševanja na naši spletni strani.
  • _tlc
  • _tli
  • _tlp
  • _tlv
  • DSID
  • id
  • IDE

Save
Shrani nastavitve
Exit mobile version
X