Naslovnica / NOVICE / 15. srečanje veteranov in veterank Gasilske zveze Kamnik v Češnjicah v Tuhinju

15. srečanje veteranov in veterank Gasilske zveze Kamnik v Češnjicah v Tuhinju

V petek, 24. avgusta 2018, je na športnem igrišču v Češnjicah v Tuhinju potekalo 15. srečanje veteranov in veterank gasilske zveze Kamnik. Srečanja se je udeležilo 96 veteranov in veterank iz 10 društev.

Poleg veteranov in veterank so se srečanja udeležili gostje, in sicer poslanec Državnega zbora mag. Matej Tonin, predsednik komisije za veterane regije Ljubljana III Janez Vidic, podžupan Občine Kamnik Matej Slapar, predsednik GZ Kamnik Tomaž Zabavnik in poveljnik GZ Kamnik Gašper Baloh.

Srečanje se je pričelo s predajo prapora veteranov GZ Kamnik. Veterani iz PGD Nevlje so za eno leto prapor predalo veteranom iz PGD Zg. Tuhinj. Veterani se z omenjenim praporom udeležijo gasilskih prireditev in parad, ki potekalo v naši zvezi, prav tako se z njim udeležujejo pogrebov.

Na srečanju je potekalo tudi tekmovanje. Kljub dežnim kapljam je nastopilo 25 ekip (ekipo sestavljajo 3 veterani/veteranke). Sledilo je še tekmovanje posameznikov, ki se ga je udeležilo 22 veteranov in veterank. Tekmovanje je bilo sestavljeno iz gasilsko-športnih disciplin. Tekmovalci so morali z vedrovko izbiti tarčo, potrebno je bilo razviti C cev, metati reševalno vrv, metati pikado, zbijati piramido z žogicami in metati obroče na ročnik. Ob koncu tekmovanja so najboljše ekipe prejele pokale in najboljši posamezniki medalje.

 

Vzdušje na 15. srečanju veteranov in veterank je bilo prijetno, kljub dežnim kapljam. Seveda pa ni manjkalo niti tekmovalnega duha in boja s točkami in sekundami. Z željo po zdravju, nadaljnjem medsebojnem povezovanju in uspešnem delu še naprej, se je prijetno druženje zaključilo.

Poudariti je potrebno, da je vloga veteranov in veterank nepogrešljiva v društvih, predvsem pri spodbujanju mladega kadra, pri svetovanju ter moralni podpori, da mladi začutijo potrebo po vključitvi v gasilske vrste. Pomemben pa je tudi družabni vidik udejstvovanja, pri čemer se prijetno združi s koristnim.

Cvetka Slapnik, PGD Zg. Tuhinj