Naslovnica / NOVICE / 49. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku – program dogodkov in prireditev

49. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku – program dogodkov in prireditev

Drugi vikend v septembru je tradicionalno rezerviran za oblačilno in kulturno dediščino. Na letošnjih 49. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo potekali od 5. do 8. septembra 2019 v središču mesta Kamnik, si bodo obiskovalci lahko ogledali narodne noše iz vseh slovenskih regij ter tujine, obiskali razstave o kulturni dediščini ter si ogledali nastope domačih in tujih folklornih skupin. Organizatorji pa so letos pripravili nekaj novosti.

Vrhunec festivala ostaja tako imenovana povorka narodnih noš, ko se bo v nedeljo, 8. septembra, ob 15. uri skozi središče mesta sprehodilo okoli 2000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Povorko si bo ogledal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki bo slavnostni govornik. Prav tako kot pomemben del programa ostajajo nastopi na glavnem odru, sejem domače in umetnostne obrti na Šutni, sejem Diversity – express yourself ter spremljajoče razstave.

»Ker želimo festival nadgraditi in se tako pripraviti na jubilejno izvedbo prihodnje leto, smo pripravili manjše spremembe, hkrati pa v program dodali nekaj novosti,« pravi direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger. Ena od teh je tudi sprememba trase povorke v centru mesta. Konjeniki in vozovi bodo nadaljevali pot po Medvedovi ulici, ostali udeleženci povorke pa bodo za sodiščem zavili na Trg prijateljstva in se kasneje pridružili dogajanju v središču mesta.

»Poleg dogajanja na glavnem odru, smo letos poskrbeli tudi za pestro ulično dogajanje. Tako bo na ulici več ulične glasbe, na voljo bodo ulične delavnice plesa z Akademsko folklorno skupino France Marolt, obiskovalcem smo pripravili rokodelski kotiček s prikazom rokodelskih obrti. V program smo uvrstili otroško dogajanje, filmske projekcije in za strokovno javnost delavnico izdelave zavijač. Na glavnem odru se bodo zvrstile domače in tuje folklorne skupine, domači in tuji ansambli ter koncerti zabavne glasbe. Verjamem, da smo s takšnim programom poskrbeli za različne okuse obiskovalcev tega največjega etnološkega festivala v Sloveniji.«

Festival bosta v petek, 6. septembra, ob 19. uri na glavnem odru na Glavnem trgu tradicionalno odprla župan Občine Kamnik Matej Slapar in direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger. Ob tej priložnosti bo župan Občine Kamnik Matej Slapar podelil priznanja predstavnikom občine Trofaiach ob 20. obletnici pobratenja ter predstavnikom občine Andecht ob 15. obletnici pobratenja z občino Kamnik.

Ljubitelje oblačilne in kulturne dediščine bodo razveselile štiri spremljajoče razstave. Že v petek, 23. avgusta, se bosta odprli fotografska razstava Ljudska glasbila sveta (ob 16. uri v prostorih Občine Kamnik) ter prvi del razstave Skok čez mejo (ob 17. uri v Samostanu Mekinje). Odprtje razstave avb in peč Zlato in belo v Galeriji Dika, bo v četrtek, 5. septembra ob 17. uri, odprtje drugega dela razstave Skok čez mejo, ki ga bo spremljala razstava starih žepnih ur urarstva Cerar, pa bo v četrtek, 5. septembra, ob 18. uri.

Najmlajši obiskovalci prireditve bodo na svoj račun prišli v parku Evropa, kjer bo skoncentrirano otroško dogajanje. V soboto, 7. septembra, bodo potekale otroške delavnice na temo čebelarstva, ob 16.00 uri pa bo interaktivna predstava Čebelici Tinka in Tonka. V nedeljo, 8. septembra, bodo otroške delavnice poudarjale tradicijo, dogajanje bo ob 11. uri popestril Ribič Pepe.

Del kulturne dediščine, ki je osrednja bit Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, je tudi filmska umetnost. S projekcijama filmov na dvorišču Samostana Mekinje, ki bosta v petek, 6., in soboto, 7. septembra, ob 20. uri, so organizatorji združili oblačilno, filmsko in kulturno dediščino, kjer slednjo predstavlja zapuščina nekdanjega samostana.

Pred tradicionalno povorko narodnih noš si bodo obiskovalci v nedeljo, 8. septembra, lahko ogledali nastope tujih folklornih skupin iz Bolgarije, Belorusije, Turčije, Kosova, Bosne in Hercegovine ter pobratenega mesta Trofaiach, po povorki pa bodo nastopali narodnozabavni ansambli iz Avstrije, ki jih po večini sestavljajo slovenski glasbeniki. Med nastopajočimi bo tudi dvakratni evropski prvak v diatonični harmoniki.

Organizatorji so poskrbeli za večerno zabavo, tako bodo v petek, 6. septembra, obiskovalce zabavali Domačini, Harmonk’n’roll in Špica; v soboto, 7. septembra, Andrej Šifrer s skupino, Manouche in Obvezna smer; v nedeljo, 8. septembra pa bo za zaključek festivala poskrbel Ansambel Poljanšek.

Samo Trtnik, ZTŠK Kamnik

Program 49. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

Petek, 6. september 2019

GLAVNI ODER NA GLAVNEM TRGU

17.00 Nastop Folklorne skupine Kamnik

19.00 Slavnostno odprtje festivala

   • nagovor direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaža Simetingerja in župana Občine Kamnik Mateja Slaparja
   • podelitev priznanj pobratenim mestom Trofaiach in Andech
   • nastop Mestne godbe Kamnik in Društva kamniških mažoretk Veronika

21.00 Večerna zabava

   • Domačini
   • Harmonk’n’roll
   • Špica

 

SAMOSTAN MEKINJE

20.00 Film in dediščine: Na svoji zemlji – Ob 100. obletnici rojstva Franceta Štiglica

France Štiglic / Slovenija / 1948 / 106 min / slovenščina

V Štigličevi epopeji o narodnoosvobodilnem boju, posneti po noveli in scenariju Cirila Kosmača, so nastopili naturščiki in slovenski gledališki igralci v svojih prvih filmskih vlogah. Prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film Na svoji zemlji se je leta 1949 kot prvi slovenski oziroma jugoslovanski film predstavil v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu. S projekcijo filma se tudi Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine pridružujejo obeležiti 100. obletnice rojstva slovenskega režiserja Franceta Štiglica.

Dogajanje opisuje zadnji leti osvobodilnega boja na slovenskem Primorskem med 2. svetovno vojno. Začne se s prihodom nemškega oficirja Kutschere v Baško Grapo, kjer namerava iztrebiti vse tamkajšnje »bandite«. A tu so vsi krajani na strani narodnoosvobodilnega boja. Le Drejc še omahuje, vendar se v imenu ljubezni do partizanke Tildice nazadnje spreobrne tudi on.

režija France Štiglic, scenarij Ciril Kosmač (po noveli Očka Orel), fotografija Ivan Marinček, montaža Ivan Marinček, glasba Marijan Kozina, igrajo Lojze Potokar, Franc Presetnik, Mileva Zakrajšek, Štefka Drolc, Miro Kopač, Avgusta Danilova, Majda Potokar, Boris Sešek, Stane Sever, Metka Bučar, Jože Gale, Andrej Kurent, Ivan Ivo Belec, restavracija filma Iridium Film za Slovenski filmski center

Sobota, 7. september 2019

 

GLAVNI ODER NA GLAVNEM TRGU

10.00 Ansambel Lojzeta Ogorevca

11.10 Gledališka in folklorna skupina gluhih Ljubljana

11.45 Folklorna skupina Leščeček iz Veržeja

12.30 Ansambel Veseljaki

14.15 Ansambel Upanje

16.00 Ansambel Lunca

17.45 Kvintet Pomurskih 5

20.30 Večerna zabava

  • Obvezna smer
  • Manouche
  • Andrej Šifrer s skupino

 

ŠUTNA

14.00, 16.00 in 18.00: Si za ples? – kratke ulične delavnice plesa z AFS France Marolt

 

PARK EVROPA

10.00 – 18.00 Otroške delavnice Čebelice moje prijateljice

  • Pisane panjske končnice: Čebelica Maja bo z otroki ustvarjala pisane panjske končnice, ki so del Slovenske kulturne dediščine.
  • Eko čebelica: Otroci si bodo ustvarili svojo čebelico in ji dali ime. Čebelica bo narejena iz recikliranega materiala. Čebelica simbolizira marljivost, delavnost in poštenost.
  • Umetnine iz čebeljega voska: Čebelice nam bodo posodile nekaj čebeljega voska iz katerega bodo otroci naredili sveče, živali, kipe…, skratka razvijali bodo motorične spretnosti in domišljijo.
  • Čebelje slike velikanke: Otroci bodo naslikali čebelice velikanke. Naredili bomo velikansko razstavo slik. Najlepše 3 čebelice pa tudi nagradili s slastimi čebeljimi izdelki.
  • Izdelovanje rožic iz pisanih balonov: Čebelici Tinka in Tonka bosta za vsakega otroka izdelali rožico, kar je čudoviti spomin na dogodek.

16.00 Interaktivna otroška predstava Čebelici Tinka in Tonka

Kraljica matica je vsem čebelam naložila ogromno dela. Medtem ko pridna in marljiva čebelica Tinka pridno nabira med, pa čebelici Tonki po glavi rojijo same neumnosti in vragolije. Namesto da bi nabirala med, se zabava in norčuje, ko pa je treba med odnesti v panj, si »sposodi« lonček od pridne čebele Tonke. Še sreča, da so tu otroci, ki Tinki povedo, kdo ji krade med. Tinka pripravi past in poglej, kdo se ujame vanjo.

 

DOM KULTURE KAMNIK

9.00 – 19.00 Si znaš izdelati zavijačo? – delavnica izdelave zavijač

Udeleženci delavnice se bodo naučili izdelovati zavijače. Delavnica je namenjena izdelovalcem folklornih kostumov, vodjem folklornih skupin, ki se ukvarjajo z načrtovanjem kostumske podobe, garderoberjem, članom folklornih skupin v kulturno umetniških društvih, ki jih tovrstno področje zanima ter vsem ostalim, ki bi se radi posvetili razpisanemu področju. Kotizacija seminarja znaša 30,00 EUR, v ceno je vštet znesek materiala in mentorstvo Rok prijave: 28. avgust 2019.

 

SAMOSTAN MEKINJE

20.00 Film in dediščina: Hladna vojna

Paweł Pawlikowski / Poljska, Velika Britanija, Francija / 2018 / 88 min / francoščina, hrvaščina, italijanščina, nemščina, poljščina, ruščina

Hladna vojna, posvečena režiserjevima staršema in navdihnjena z njuno življenjsko zgodbo, je globoko osebna, z glasbo prežeta zgodba o nemogoči ljubezni v nemogočih časih. Film oskarjevca Pawła Pawlikowskega (Ida) je iz Cannesa odnesel nagrado za najboljšo režijo. Film je izbran, ker je njegova tematika povezana z oblačilno dediščino.

Wiktor in Zula se srečata leta 1949 med ruševinami povojne Poljske. On je izobražen glasbenik, ki po podeželju išče kandidate za državno sponzorirano folklorno skupino, ona je mlada pevka, ki ga očara s svojim temperamentom in samosvojo držo. Čeprav se zdi, da si nista usojena, hkrati ne moreta živeti drug brez drugega. Njuni burni romanci sledimo iz Poljske v vzhodni Berlin, v Jugoslavijo in v pariške jazz klube petdesetih let.

režija Paweł Pawlikowski, scenarij Paweł Pawlikowski, Janusz Głowacki, Piotr Borkowski, fotografija Łukasz Żal, montaža Jarosław Kamiński, glasbeni aranžmaji Marcin Masecki, produkcija Tanya Seghatchian, Ewa Puszczyńska, igrajo Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza, Cèdric Kahn, Jeanne Balibar, distribucija FIVIA – Vojnik

Nedelja, 8. september 2019

9.15 Budnica: Godba Dobrova-Polhov Gradec

Budnica bo potekala od rojstne hiše Rudolfa Maistra do spomenika Rudolfa Maistra na Medvedovi ulici.

GLAVNI ODER NA GLAVNEM TRGU

10.00 Nastopi tujih folklornih skupin

  • KUSD Lučka (BiH)
  • KULA Ostrožac (BiH)
  • Gastinets (Rakau, Belorusija)
  • Aegeanfolk (Kocasinan Kayseri, Turčija)
  • FS Priština (Kosovo)
  • FS Bistritsa (Sofija, Bolgarija)
  • Heimat und Trachtenverein Trofaiach (Avstrija)

16.30 Nastopi narodnozabavnih ansamblov

  • Carinthia Live
  • Party Buam
  • Die Untersteirer

Od 18.00 ure dalje na Glavnem trgu ples z nošami.

20.40 Zaključek festivala z Ansamblom Poljanšek

TRADICIONALNA POVORKA NARODNIH NOŠ

15.00 Slavnostni nagovori – Samčev prehod

  • Slavnostni govornik predsednik Republike Slovenije Borut Pahor
  • Slavnostni nagovori bodo pred začetkom povorke na Samčevem prehodu

POZOR! SPREMEMBA TRASE POVORKE! Start povorke bo na začetku Ljubljanske ceste pri t. i. Svetilniku. Udeleženci se bodo sprehodili čez Šutno, skozi Samčev prehod in mimo Glavnega trga.

Konjeniki in vozovi bodo pot nadaljevali do Doma kulture Kamnik, ostali udeleženci bodo za sodiščem zavili na Trg prijateljstva.

PARK EVROPA

10.00 – 18.00 Pravljično igrišče in iskanje izgubljenega zaklada

  • Delavnice etno spretno: spretnostne igre in zabava ob pozabljenih ali novodobnih igrah in naravnih materialih
  • Pravljična dežela: izbor slovenskih in svetovnih ljudskih pripovedk povezanih s tematiko prireditve
  • Likovna delavnica
  • Glasbena delavnica

11.00 Nastop Ribič Pepe

16.00 – 18.00 Predstave z animacijo

Otroci v predstavi ves čas sodelujejo kot aktivni soplesalci in skupaj z avtorico soustvarjajo plesno pripovedko. Ob tem pa spoznavajo obrti, glasbila, oblačila, pravljico, običaje…

 

DOM KULTURE KAMNIK

9.00 – 13.00 Si znaš izdelati zavijačo? – delavnica izdelave zavijač

Delavnica je namenjena izdelovalcem folklornih kostumov, vodjem folklornih skupin, ki se ukvarjajo z načrtovanjem kostumske podobe, garderoberjem, članom folklornih skupin v kulturno umetniških društvih, ki jih tovrstno področje zanima ter vsem ostalim, ki bi se radi posvetili razpisanemu področju. Kotizacija seminarja znaša 30,00 EUR, v ceno je vštet znesek materiala in mentorstvo Rok prijave: 28. avgust 2019.

SPREMLJEVALNI PROGRAM VSE DNI FESTIVALA

ŠUTNA

  • Sejem domače in umetnostne obrti
  • Rokodelski kotiček – prikazovanje različnih rokodelskih obrti (pred cerkvijo na Šutni)

MAISTROVA ULICA

  • Sejemska prodaja

GLAVNI TRG

  • Sejem ustvarjalcev Diversity – express yourself

FRANČIŠKANSKI TRG

  • Otroški zabaviščni park

Razstave

Samostan Mekinje

SKOK ČEZ MEJO – oblačilna dediščina v zamejstvu

Močni kulturni vplivi različnih narodnih skupnosti, v katerih se manjšine nahajajo, sooblikujejo tudi izgled oblačilne kulture. Na razstavi bo na ogled oblačilna kultura slovenske in hrvaške manjšine v sosednjih državah. Na razstavi je izbor oblačil iz zbirk Posudionice i radionice narodnih nošnji, Folklornega ansambla Zagreb Markovac in Akademske folklorne skupine France Marolt.

Zaradi obsežnosti razstave je ta razdeljena na dva dela, drugi del bo v Galeriji nad Kavarno Veronika.

Odprtje razstave bo v petek, 23. avgusta, ob 17. uri. Razstava bo na ogled do 20. septembra v času uradnih ur Samostana Mekinje, torej ob ponedeljkih od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, ob sredah od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure ter ob petkih od 8. do 13. ure. Za večje skupine odprtje po dogovoru. Od 6. do 8. septembra je razstava odprta od 10. do 18. ure.

 

Galerija nad Kavarno Veronika

SKOK ČEZ MEJO – razstava oblačilne dediščine v zamejstvu ter starih žepnih ur

Slovenski etični prostor presega meje današnje Slovenije. Kot avtohtona manjšina živijo Slovenci tudi na področju Italije, Avstrije in Madžarske. Razstava v Galeriji nad Kavarno Veronika bo prikazovala oblačilno kulturo Slovencev izven meja matične domovine. S tem bo tematsko dopolnila razstavo v Samostanu Mekinje. Razstava poteka v sodelovanju z urarstvom Cerar, ki letos praznuje 100 let, bodo na ogled tudi primerki starih žepnih ur. To bo tudi napoved prihajajoče razstave posvečene izključno 100. obletnici urarstva Cerar, ki bo konec septembra v Galeriji Dika.

Zaradi obsežnosti razstave je ta razdeljena na dva dela, drugi del bo v Samostanu Mekinje.

Odprtje razstave bo v četrtek, 5. septembra, ob 18. uri. Razstava bo na ogled do 8. septembra vsak dan med 10. in 18. uro.

Galerija Dika

ZLATO IN BELO – razstava avb in peč s starejšim datumom izdelave

Peča je naglavna ruta in je najstarejše in na Slovenskem najbolj razširjeno pokrivalo. V srednjem veku so bile peče preproste in enostavno položene na glavo, proti koncu 19. stoletja so se začele uveljavljati bogato vezene, obdane z drago čipko. Žene so pečo zavezovale na različne načine, najpogosteje na petelina, v Kamniku so vezavo imenovale kamniška roža. Avbe z zlato ali črno vezenim čelnikom ali z zlatim brokatom, je praznično pokrivalo, ki so ga premožne žene nosile ob največjih slovesnostih. Posebno bogate so si na glavo nadele neveste.

Odprtje razstave bo v četrtek, 5. septembra, ob 17. uri. Razstava bo na ogled v petek, 6. septembra, od 13. do 19. ure, v soboto, 7. septembra, od 10. do 19. ure in v nedeljo, 8. septembra, od 10. do 19. ure.

 

Občina Kamnik

LJUDSKA GLASBILA SVETA – fotografska razstava

CIOFF Youth je s pomočjo nacionalnih sekcij CIOFF, tudi slovenske ZLTSS, združil moči in pripravil mednarodno fotografsko razstavo Ljudska glasbila sveta. Razstava prikazuje različna ljudska glasbila iz 27 držav, pri prikazuje fotografijo glasbila in opis glasbila v štirih jezikih, slovensko, angleško, špansko in francosko.

Odprtje razstave bo 23. avgusta ob 16. uri. Razstava bo odprta do 20. septembra v času uradnih ur Občine Kamnik, torej ob ponedeljkih od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, ob sredah od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure ter ob petkih od 8. do 13. ure.

 

Za vse dogodke v okviru festivala velja prost vstop. Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.