Naslovnica / KULTURA / Andrej Rezar: Vonj zatona – Boj proti Kozorogovi bratovščini

Andrej Rezar: Vonj zatona – Boj proti Kozorogovi bratovščini

»Um se mu je v trenutku zbistril v popolno budnost, ko je pred sabo uzrl votlino, katere obod je bila vijolična svetloba; sevala je fantastičen šelest moči ki je preplavil njegovo telo. Obod votline se je počasi pričel vrteti okoli lastne, in čutil je kako ga votlina srka vase… Edini občutek ki ga je preveval je bila čista blaženost.«

V torek zvečer, 19. 2. 2019, je kamniška knjižnica gostila predstavitev knjige Vonj zatona avtorja Andreja Rezarja, pogovor z avtorjem pa je vodil Vladimir Habjan.

Andrej Rezar je farmacevt, kamniški alpinist in gorski reševalec, od nedavnega pa tudi pisatelj, in čeprav se s pisanjem nikoli ni ukvarjal je uresničil dolgoletno željo: pustiti svoji bujni domišljiji prosto pot tudi na papir.

Roman, ki ga združujejo prvine napetega trilerja, novodobne duhovne pustolovščine in zgodovinsko fantazijskega pisanja, je izšel junija 2018 v samozaložbi in je prva knjiga v trilogiji.

V knjigi je prisoten suspenz, ki vleče bralca v knjigo, da je ne odloži. V osnovi je zgodba triler, zaokrožujejo pa ga pritikline fantazije, duhovnosti in filozofije ter zgodovine, ki dajejo romanu še druge dimenzije. Vse te vse vsebine je avtor vključil tudi zato, da se bralec poglobi vase, v svoje razmišljanje, roman pa ta vsebina dela edinstven.

Zgodba, pomaknjena daleč v preteklost, govori o mumiji po imenu Ötzi in o njeni smrti, zaviti v tančico skrivnosti. Mumija je resnična in je bila odkrita septembra 1991 v ledeniku v Italiji blizu meje z Avstrijo.

Prvi del zgodbe se odvija v času Ötzija, medtem ko je avtor drugi del zgodbe pomaknil v sedanjost. Zgodba se začne v idealnem svetu, v katerem se pojavi temna sila. To temno silo, ki je rdeča nit obeh zgodb, avtor poimenuje Kozorogova bratovščina katero je uporabil za prispodobo kapitala. Nasprotna sila Kozorogovi bratovščini je sinergija, obe skupaj pa ustvarjata konflikt, ki je osrednji del zgodbe. Tema se dotakne tudi pravnih zadev, pravnih sodnikov, policije, … Avtor meni, da si zaslužimo boljši družbeni red, in zato v romanu opisuje sinergijo, ki bi nam ponudila boljše rešitve in vlaganje v dobrobit človeštva ter lasten obstoj in lastne dobrine.

Avtor, poleg svoje knjige, priporoča v branje: Nikolikje, Ameriški bogovi, Pokopališka knjiga avtorja Neil Gaimana in Leteča gora avtorja Christoph Ransmayra.

Laura Hribar