Naslovnica / NOVICE / Dan spomina na mrtve – svojim dragim raje prižgite virtualno svečo

Dan spomina na mrtve – svojim dragim raje prižgite virtualno svečo

Zgodovina dneva spomina na mrtve (imenovan tudi dan vseh svetih), sega že v tretje stoletje, ko je bil posvečen spominu na vse svetnike. Prvi november je bil temu dnevu dodeljen šele v 9. stoletju, od leta 1991 pa ta dan pri nas poznamo tudi kot uradni državni praznik in dela prost dan.

Na ta dan vsako leto za hip ustavimo lovljenje sedanjosti in se zazremo v preteklost. Poleg družinskega obiskovanja grobov na prvi novembrski dan je tradicionalen tudi prižig sveč za naše pokojne. Tako obiskovanje grobov kot prižig sveč pa sta v današnjih časih lahko tudi bremeneča – prvo za zdravje družbe, drugo za okolje.

Večina večjih pokopališč je namreč že sprejela smernice za ravnanje obiskovalcev ob 1. novembru – novi koronavirus se bo dotaknil tudi tega običaja. Ob grobovih se namreč vsako leto zbere veliko število ljudi, tudi tistih iz skupin s tveganjem za težji potek bolezni. Čeprav gre za zbiranje na odprtem, množica, ki se zbere, ustvari tvegane pogoje za prenos virusa. Zato oskrbovalci pokopališč prosijo, naj se letos odločimo za obisk tudi pred prvim in po prvem novembru. Poleg tega pozivajo k doslednemu pravilnemu nošenju mask, ohranjanju varnostne razdalje in izvajanju osnovnih higienskih ukrepov, skupinam z višjim tveganjem za težji potek bolezni pa je tradicionalen obisk pokopališča odsvetovan.

Ravno letošnje leto pa je lahko priložnost tudi za reševanje druge težave, ki v zadnjih letih pušča vedno hujši pečat na našem okolju. Slovenija je po številu prižganih sveč na prebivalca v svetovnem vrhu – vsako leto jih prižgemo okoli 16 milijonov, kar pomeni kar približno 2.400 ton odpadkov. Z energijo parafina, ki ga vsebuje povprečno število sveč na gospodinjstvo, bi to lahko en mesec kuhalo svoje obroke. V okoljskem odtisu prav tako niso boljše niti električne sveče.

Eno od rešitev obeh težav za letošnji prvi november letos ponuja tudi skupina entuziastov iz naše občine, ki je v svojem prostem času ustvarila spletno stran https://www.candela.rip/.

Na njihovi strani lahko poleg prižiga virtualne sveče osebi namenimo tudi posvetilo. Prav tako lahko prižgemo svečo v spomin komurkoli, kadarkoli in od koderkoli. Njihov cilj je zagotoviti zelen način za ohranjanje spomina na pokojne, hkrati pa približati misel nanje tudi, ko ne moremo obiskati groba. Namen praznika je namreč ohranjanje in počastitev spomina na naše preminule, hkrati pa premislek o tem, kako dragoceni so ljudje, ki nas obdajajo.

Gašper Tonin