Naslovnica / NOVICE / Danes na Kamfestu (sreda, 10. 8. 2022)
Foto: Aleš Romaniuk

Danes na Kamfestu (sreda, 10. 8. 2022)

Šesti dan festivala Kamfest bo otroke zabavala cirkuška predstava, Dušan Letnar bo iz apna skuhal fotografsko razstavo, Predice s Tomažem Plahutnikom bodo pripravile seniorski žur, norveški sij bo zažarel nad smodnišnico, na Glavnem trgu bodo godli Lusterdam, v samostanski kino bo obiskalo vesolje, za konec pa bomo lahko pošteno zabluzili še pod večernim odrom.
Sreda, 10. avgust 2022

17:00 Sejem Diversity – express yourself – Kamfest Special

sejem unikatnih izdelkov

med 17.00 in 23.00 v središču Kamnika blizu Glavnega trga

18:00 Sam Sebastian: Cirkus Hokus Pokus – Otroški oder

interaktivna čarovniška predstava

Otroška čarovniška predstava skozi potovanje po čarobnem domišljijskem svetu, polnem neverjetnih čarovnij in smešnih komičnih zapletov, premišljeno spodbuja otrokovo aktivno opazovanje in odzivanje, domišljijo, sodelovanje, logično kognitivno razmišljanje in javno nastopanje.

19:30 Dušan Letnar: APN! – DDV program

odprtje razstave fotografij

Dušan Letnar: APN!
ob 19.30 v Foto klubu Kamnik

Serija fotografij APN! prikazuje potek tradicionalnega žganja apna v Spodnjih Stranjah. Poleg tega, da je serija fotografij pomemben in zanimiv dokument časa, saj je bilo žganje apna v Kamniku razširjeno in je prinašalo dobiček številnim družinam, je tudi estetsko zanimiva, ker se s to razstavo nadaljuje raziskovanje in razvoj etnografske fotografije.

Dušan Letnar, eden najaktivnejših članov Foto kluba Kamnik, večino časa posveča analogni fotografiji. Zadnja leta je v njegovem fokusu beleženje izginjajoče industrijske dediščine ter pestre etnografske zapuščine. Ostaja tudi vnet kronist kamniškega vsakdana.

Razstava bo na ogled od 10. do 14. avgusta 2022 med 17. in 21. uro.

19:30 Seniorski večer s Predicami in Tomažem Plahutnikom, nepričakovanimi gosti, s petjem in plesom in dobro voljo – Kamfest Special

Seniorski večer s Predicami in Tomažem Plahutnikom, nepričakovanimi gosti, s petjem in plesom in dobro voljo

ob 19.30, vrt Kavarne Veronika

Pobudo za večer je podala od vodja Predic, gospa Angelce. Da rabimo ena taka fina druženja s petjem in plesom, ki se sicer včasih zgodijo spontano, a življenje teče prehitro, da bi čakali na takšna naključja. Zato pa imamo Kamfest. Tudi zato.

20:30 Shining (Norveška) – Smodnišnični oder

jazz-metal poslastica s severa

Neverjeten, plodovit in instinktivno uporniški Jørgen Munkeby je edinstvena ustvarjalna sila, ki stoji za norveškimi legendarnimi jazz-metalskimi bojevniki Shining. Skupina, ki je v amorfnem glasbenem podzemlju aktivna od leta 1999, je začela življenje kot akustična jazzovska zasedba, preden se je vedno znova in namerno preoblikovala v divjo raznolikost novih oblik in zvokov, ki jih je vedno vodil nemirni duh njihovega vodje. Potem ko so izdali štiri albume ezoteričnega in enigmatičnega jazza, so se Shining popolnoma podali v svet ekstremnega metala in izdali pretresljiv album Blackjazz iz leta 2010, ki ga bodo na letošnjem Kamfestu odigrali v celoti. Kakofonična, a neustavljiva mešanica čudnih rifov, kričečega saksofona in globoko progresivnih zvočnih idej je trdno uveljavila Munkebyjevo ekipo kot glavno silo v svetu metala, hkrati pa je privabila oboževalce iz vseh vrst obskurnih in perverznih kulturnih enklav.

Sreda, 10. avgust 2022, ob 20.30 na Barutanskem odru v Kreativni četrti Barutana.
Vstopnina 15 EUR*, vstopnica velja tudi za koncert Samuel Blues, ki bo ob 22.00 na Večernem odru.

21:00 Lusterdam – Mestni oder

top balzam za ušesa in počitek za oči

Po žilah Lusterdama se pretaka post-rock in kitarski pop s primesmi grungea in countryja. Po uspešnem in intenzivnem letu 2019, v katerem so predstavljali enega boljših slovenskih albumov »Lepo mi godrnjaš«, vam bo Lusterdam na njihovem koncertu premierno predstavil nov single »Tam drevesa rastejo počasi«. Plesne korake boste lahko urili še ob njihovih uveljavljenih hitičih »Lepo mi godrnjaš«, »Mesec«, »S kolesom sem prišel« (vse tri popevke tedna na Valu 202), »Moram«, »Bele Miši«, »Sonce« … Da bo noč pestra in jutranja kava polna novih zgodb, pa vam bodo muzičarji Lusterdama predstavili tudi nekaj še toplih in svežih skladb, ki jih pripravljajo za naslednji album.

Lusterdam so:
Hieronim Vilar – vokal, kitara
Mirko Medved – kitara
Jure Volgemut – bobni
Ven Jemeršič – bas

Sreda, 10. avgust 2022, ob 21.00 na Mestnem odru na Glavnem trgu.
Vstop je prost.

Fotografija: Jernej Kokol

21:00 Vesolje med nami – Kino Kamfest

mladinski film

mladinski film / režija: Rahela Jagrič Pirc / scenarij: Rahela Jagrič Pirc, Darja Medič / igrajo: Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Cušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman / 2022, Slovenija / distribucija: Con film / 100′ / v slovenščini, 10+

14-letni Kanadčan Tobi z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi in slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča s predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi “vaški izobčenec”. Tobiju odpre vrata pozabljenega observatorija, kjer se mu odpre svet astronomije. Observatorij postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov se morata tako Tobi, kot Kristina soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi ter lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta.

22:00 Samuel Blues – Večerni oder

surova in neprekuhana glasba

Mlad in vsestransko nadarjen umetnik Samuel Blues preigrava avtorske pesmi, delta-blues, grunge in težje ritme. Velja za enega najbolj virtuoznih, izvirnih in nadarjenih glasbenikov v mlajših vrstah slovenske glasbene scene. Na odru ima prezenco, z nogo pa tolče po doma narejenem glasbilu.

Samuel Blues je:
Samo Pivač – vokal, slide kitara, ritem tolkala

Sreda, 10. avgust 2022, ob 22.00 na Večernem odru v Kreativni četrti Barutana.
Vstopnina 15 EUR*, vstopnica velja tudi za koncert Shining, ki bo ob 20.30 na Barutanskem odru.

Fotografija: Dare Brenko

Lokacije prizorišč
  • Smodnišnični oder v Kreativni četrti Smodnišnica bo serviral crème de la crème letošnjega glasbenega programa.
  • Večerni oder v Kreativni četrti Smodnišnica bo poskrbel za zaključek vsakega festivalskega večera.
  • Mestni oder bo na Glavni trg prinesel odlično razpoloženje.
  • Otroški oder na Glavnem trgu bo s predstavami razveseljeval najmlajše.
  • Kino Kamfest v samostanu Mekinje z raznolikim in bogatim filmskim programom za mogočnim starodavnim zidovjem.
Organizatorji si pridržujejo pravico do spremembe programa.