Naslovnica / KULTURA / Daniel Artiček – Dane je nastopil na mednarodnem kantavtorskem festivalu Exposure

Daniel Artiček – Dane je nastopil na mednarodnem kantavtorskem festivalu Exposure

Že sedmič je hrvaški mednarodni kantavtorski festival, Exposure music festival (EMF), ki ga organizira hrvaški kantavtor Vedran Ivorek s pomočjo prijateljev, pokazal in dokazal, da je kantavtorska glasba še kako živa; je energična in bogata zakladnica misli, melodij, čustev in sporočil, ki jih za kakovostno življenje želimo in potrebujemo, obenem pa je prav kantavtorska glasba v naši neposredni bližini a je žal pogosto sploh ne opazimo, saj je medijsko praviloma prezrta.  

A tudi to se spreminja. Tudi po zaslugi hrvaškega EMF, velikega in posebenega glasbenega dogodka, ki vsako leto k sodelovanju povabi kantavtorje in kantavtorice z vsega sveta. Uveljavljene in tudi manj znane širši javnosti združi in preplete v čarobno sinergijo energij; izvajalcev, publike in magičnega okolja na ranču Kurilovec v Veliki Gorici pri Zagrebu.

 

Na osrednjem prizorišču, kjer se dva dni dogaja magija energij, v objemu osmih odrov razporejenih v krog, nebo in ustvarjalnost segata od obzorja do obzorja. Ni gora, ki omejujejo pogled le navzgor; začutiš širjavo odprte ravnice, ki srce in um odpre za dogodke, kit te vseeno presenetijo in ujamejo nepripravljenega. Občutek poslušalca je kot, da kroži v kalejdoskopu razpoloženj in zgodb. Vsaka drugačna, globoka, osebna, radostna ali presunljivo otožna nas ujame in sooči s samim seboj in svojimi izkustvi. Pretrese te ali gane, se nasmejiš in zjokaš.  Očiščujoča glasbena izkušnja je, ki obenem navdihuje ter nam pokaže, da nikdar nismo povsem sami. Za izvajalca pa je poseben in izjemen občutek, ko se krožeči poslušalci in poslušalke posedejo na mehko travo – prav pred njegovim odrom… kot se je zgodilo na tokratnem EMF prav kantavtorju iz Kamnika, Danielu Artičku-Danetu ob izvedbi pesmi “Kulisa”.

Kot je povedal Dane: »Da sem bil povabljen za nastop na EMF mi je v veliko čast in ponos, saj potrjuje leta mojega ustvarjalnega dela, pisanja poezije in glasbe, vaj in nastopov. Potrjuje tudi pomoč in sodelovanje ter podporo družine in prijateljev ter delo glasbenih kolegov, s katerimi smo v teh letih sodelovali. Moja glasba ni nastala zaradi aplavza, zaslužkov in slave. Je glasba v zgodbah od ljudi za ljudi.«

Besedilo in fotografije: Brigita A.

X