Naslovnica / KULTURA / “Denar je slovenski, če nam pomaga rešiti, kar se rešiti da…”

“Denar je slovenski, če nam pomaga rešiti, kar se rešiti da…”

V sklopu Maistrovih večerov, ki se v organizaciji Medobčinskega muzeja Kamnik odvijajo v rojstni hiši Rudolfa Maistra, je bila včeraj zvečer predstavljena nova knjiga Matjaža Brojana, ki jo je avtor posvetil zavednemu Slovencu in domoljubu dr. Franju Rosini.

Avtorja in urednika knjige je predstavila Alenka Juvan, knjigo, ki jo je založila Zveza društev general Rudolf Maister, pa sta v pogovornem večeru predstavila avtor Matjaž Brojan in urednik France Malešič.

Franjo Rosina (1863-1924) je bil pravnik in narodni prebuditelj. Bil je med ustanovitelji Sokola v Novem mestu, v Ljutomeru in v Mariboru ter njegov starosta v Novem mestu in v Mariboru. V letih 1905 – 1924, pa je bil načelnik mariborske Posojilnice in predsednik Čitalnice v Mariboru.

V letih 1918–1919 je Rosina kot podpredsednik Narodnega sveta za Štajersko skupaj s predsednikom Karlom Verstovškom z odločnostjo veliko pripomogel k uspehu generala Maistra. Vsestransko je podpiral akcijo za slovensko Štajersko in Maribor. Kot načelnik mariborske Posojilnice je dr. Rosina za potrebe Maistrove vojske zagotovil 2 milijona kron. Znana je njegova prepričljiva izjava: »Denar je slovenski, če nam pomaga rešiti, kar se rešiti da, je prav, če ne, gremo pa tako mi vsi in denar…”

Foto: MMK