Naslovnica / NOVICE / Digitalno zelena Osnovna šola Toma Brejca

Digitalno zelena Osnovna šola Toma Brejca

OŠ Toma Brejca je s tem šolskim letom vključena v kar dva dvoletna mednarodna projekta: »Razvijanje osnovnih spretnosti preko umetniških zmožnosti« in »Digitalno zeleni«. Oba sofinancira program Evropske unije Erasmus+, ki podpira mednarodne aktivnosti med šolami različnih držav in vključuje mobilnost učencev in učiteljev.

»Digitalno zeleni« (ang. Digital Green) je projekt, ki učence iz Bolgarije, Portugalske, Romunije, Slovenije, Španije in Turčije usmerja k raziskovanju in medsebojnem osveščanju o lokalni problematiki energije, okolja in trajnostnega razvoja. V projektu sodelujemo z učenci 7.−9. razredov, ki bodo svoje ugotovitve na poučen in zabaven način predstavili z izdelavo aplikacij za mobilne naprave, kar bodo dodatno podkrepili z uporabo QR kod in s t. i. nadgrajeno resničnostjo.

digitalno-zelena-ostb-4

V okviru projekta sta se Iztok Škof, učitelj računalništva ter šolski koordinator projekta, in Aleksandar Tonić, učitelj angleščine, v času 7.−9. novembra udeležila uvodnega srečanja 12 učiteljev predstavnikov sodelujočih šol. Srečanje je potekalo na SV Romunije v vasi Ungureni v osnovni šoli Şcoala Gimnazială nr. 1, kjer so nam zaposleni, učenci in njihovi starši vsakodnevno pokazali, da pri njih gostoljubje ne pozna meja. Ekipa učiteljev je v tridnevnem srečanju izvedla številne načrtovane aktivnosti.

 

Obiskali smo učence pri pouku in tako začutili utrip običajnega šolskega dne. Srečali smo se s podžupanom, se na povabilo učencev udeležili prireditve o kulturnem izročilu kraja, predstavili smo svoje šole in izobraževalne sisteme. Video predstavitev naše šole, ki jo je na vrhunski ravni izdelal Blaž Bergant iz 9. b razreda, je požela val navdušenja.

Med predlogi logotipov, ki so jih oktobra na internih natečajih za učence izbirale posamezne šole, je bil za logotip projekta izglasovan izdelek naše učenke Nike Koželj iz 9. a razreda, za slogan projekta – feel the nature with one click (sl. začuti naravo z enim klikom) – pa je bil izglasovan predlog učenca iz Turčije.

digitalno-zelena-ostb-9

Podpisali smo tudi partnersko pogodbo in načrtovali skupne aktivnosti za tekoče šolsko leto. Januarja 2017 bo tako v Portu na Portugalskem za učitelje potekalo izobraževanje o izdelavi aplikacij za mobilne naprave. V sklopu šolskih aktivnosti od januarja do aprila bo sledilo delo z učenci, vrhunec dogajanja pa pričakujemo v začetku maja, ko bo v Andaluziji v južni Španiji izvedena prva mobilnost za skupine učencev sodelujočih šol.

digitalno-zelena-ostb-8

Projekt »Digitalno zeleni« bo za učence zagotovo izziv, v katerem bodo kot aktivni državljani poleg znanja o energiji, lokalni dediščini in informacijsko-komunikacijski tehnologiji v medkulturnem dialogu tkali nove prijateljske vezi. Šoli pa projekt prinaša neprecenljive izkušnje z inovativnimi metodami poučevanja, nove pristope k delu, medkulturni prenos znanj ter izmenjavo idej in primerov dobre prakse.

Besedilo in fotografije: Aleksandar Tonić

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve