Naslovnica / NOVICE / Divji petelin na Kamniškem

Divji petelin na Kamniškem

V začetku oktobra sta se dva kamniška gozdarja in vodja lovišča s posebnim namenom Kozorog pridružila kolegom z Jezerskega, Nazarij in Koroške predstavnikom Zavoda za varstvo narave RS na skupni delavnici: »Priprava predlogov izvedbenih ukrepov za divjega petelina na projektnem območju Kamniško-Savinjske Alpe & Grintovci« nad Ljubnim v Savinjski dolini

Osrednja osebnost pogovora in kasnejše razprave je bila zmeraj bolj skrivnostna prostoživeča gozdna kura – Divjo petelin (Tetrao urogallus).

Na pilotnem območju Kamniško-Savinjske Alpe in Grintovci projekta LIFE-IP NATURA.SI poteka monitoring stanja vrst in habitatnih tipov ter analiza popisa izbranih vrst. Ena ključnih je divji petelin. Cilj projekta je poleg popisov rastišč, ocene velikosti populacije in dopolnitve con tudi izvedba ukrepov za ohranitev in izboljšanje habitata vrste. Popis divjega petelina je potekal v aprilu in maju 2020.

Zavod za gozdove Slovenije, ki je eden od 15 partnerjev LIFE integriranega projekta za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji, je v sodelovanju z Loviščem s posebnim namenom Kozorog izvedel monitoring divjega petelina in enega od njih za več kot eno leto opremil s telemetričnim oddajnikom.

Analiza monitoringa je pokazala naslednje:
 • 70 % od vseh aktivnih rastišč se nahaja v GGE Črna in Luče;
 • z nadmorsko višino narašča delež aktivnih rastišč; 76 % se jih nahaja v pasovih 1200–1400 in 1400–1600 m nad. v.;
 • z nadmorsko višino narašča tudi št. mravljišč;
 • največji delež aktivnih rastišč je na območjih, kjer je pokrovnost z borovnico v razredu do 25 %, v razredu 0 % je tudi kar 30 % aktivnih rastišč. Iz tega izhaja bodisi da popisi niso bili izvedeni natančno bodisi da pokrovnost z borovnico ni ključen dejavnik habitata divjega petelina;
 • kar 44 % pevskih dreves smreka;
 • v popisu so bile največkrat izpostavljene naslednje motnje/grožnje:
  1. vožnja z motornimi vozili
  2. planinske poti,
  3. pohodniki,
  4. sečnja in spravilo v času rastitve.

Nekaj splošnih informacij o projektu si je možno ogledati tukaj:

Kamniški gozdarji in lovci ZGS

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve