Naslovnica / Napovedi in obvestila / Dnevi trniča v Kamniku in okolici

Dnevi trniča v Kamniku in okolici

V Kamniku in okolici bodo prihodnji teden s pomočjo številnih lokalnih gostincev letošnji dan trniča na Veliki planini 9. avgusta nadgradili v cel teden, poimenovan Dnevi trniča. Priljubljeni gostinci bodo v mestu, njegovi okolici in na Veliki planini že od ponedeljka, 3. avgusta, še posebej izpostavljali svojo ponudbo jedi s trničem in pripravili tudi nekaj posebnih jedi s tradicionalnim velikoplaninskim trdim sirom, ki velja za simbol ljubezni.

Nad Kamnikom čisto zares pastirji še vedno živijo, kot so nekdaj. Tam se čas ustavi, oko razživi, na prelepi panorami Kamniško-Savinjskih Alp se duša spočije. Okuša se pastirske jedi iz sveže pomolzenega mleka in na prav poseben dan, na dan trniča, si v idilični pastirski vasici lahko sami izdelamo tradicionalni velikoplaninski sirč trnič.

V nedeljo, 9. avgusta, bosta pred Preskarjevo muzejsko bajto v Velikem pastirskem stanu na Veliki planini potekali delavnici rezljanja pisav in izdelave trniča ter prikaz sirjenja po starem – od mleka do trniča.

Kako priti tja?

Z nihalko iz doline Kamniške Bistrice se lahko vsake pol ure povzpnete na Veliko planino. Do Preskarjeve bajte je nato še 45 minut hoje po zmerni poti.

Trnič – velikoplaninski sir

Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem.

Simbol ljubezni

Po izročilu so pastirji trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe, lahko tudi obljube zakona, podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom.

Število trničev je bilo vedno parno –po dve kepi sta bili okrašeni z enakimi ornamenti. Pastirji so enega obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam, ki so sir hranile tudi več let. Če je obdarovanka sir sprejela, je s tem pristala na pastirjevo dvorjenje.

Najbolj poseben med jedmi Okusov Kamnika in unikaten v vsem slovenskem prostoru je sir trnič, ki so ga prvotno izdelovali pastirji v času pašne sezone na Veliki planini. Izdelava sira je na planini skoraj zamrla oziroma so ga promovirali zgolj kot spominek.

V okviru projekta Trnič na vsako mizo (projekt se sofinancira s sredstvi Snovalca), ki poteka pod okriljem Okusi Kamnika, so ga na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik ponovno oživeli. Vrnili so mu prvotni namen, uporabo kot živilo in kot obliko konzerviranja odvečnega mleka na planini.

Dnevi trniča v Kamniku in okolici

V času Dnevov trniča poskusite raznovrstne jedi s trničem v eni od Kamniških gostiln, kjer strežejo tudi preostale lokalne jedi pod znamko Okusi Kamnika: 

Dom v Kamniški Bistrici

Svaljki s čemaževim pestom in trničem

Domžalski dom na Mali planini

Gobova juha s trničem
Vampi s trničem
Golaž s trničem

Gostilna in galerija Majolka

Piščančji file s paradižnikom, trničem in zelenjavno rižoto
Tuhinjska postrv z zeliščno polento in trničem
Njoki s špinačo in trničem

Družinska gostilna s prenočišči Pri planinskem orlu

Suha jelenova klobasa s skuto in trničem
Stiskači z gamsovim mesom in trničem
Ajdova kaša s telečjim priželjcem in trničem
Njoki s planinsko skuto in trničem
Krompirjeve skalce s kajžersko klobaso v sirovi omaki s trničem

Gostilnica in kavarna Pri podkvi

Ajdove palačinkes porom in trničem
Telečji zrezek z ženofom in trničem

Restavracija in penzion Repnik

Goveji jezik z želiranim zelenim jabolkom, testeninsko fragolo, sezonsko zelenjavo in lističi trniča
Ajdovi krapi z dimljeno postrvjo in trničem
Sladoled iz trniča na lešnikovem drobljencu z omako suhih sliv, ocvrtimi orehi in mariniranimi marelicami

Gostilna Špajza

Domači njoki s čemažem, trničem in tuhinjsko postrvjo

Terme Snovik – Restavracija Potočka

Trničeva juha s postrvjo
Pečena tuhinjska postrv s trničem
Rezanci s prekajeno postrvjo in trničem

Trnič lahko okusite v izbranih gostilnah v Kamniku, kupite pa v vseh planinskih domovih na Veliki planini ter v pastirski vasi pri Gradiškovih (pastir Robert Zamljen) ter na TIC Kamnik in v nekaj specializiranih kamniških trgovinah.

 

Besedilo: Zavod za turizem in šport v občini Kamnik