Naslovnica / KULTURA / Dr. Tomaž Simetinger je prejel zlati znak JSKD

Dr. Tomaž Simetinger je prejel zlati znak JSKD

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je na sinočnji osrednji prireditvi sklada, podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture, med prejemniki priznanj pa je tudi dr. Tomaž Simetinger, direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki je za izjemne dosežke na področju folklorne dejavnosti prejel zlati znak JSKD.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik mag. Jože Osterman ter člani Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara in dr. Janko Malle, je izbirala med 24 predlaganimi kandidati, ki so se s svojim delom uveljavili vsak na svojem področju v lokalnem ali širšem okolju.

Po tehtnem premisleku je za prejemnika zlate plakete JSKD za življenjsko delo izbrala folklornika Vasjo Samca, ki je začel kot plesalec in koreograf v folklornih skupinah, kasneje pa se je uveljavil tudi kot raziskovalec plesnega izročila in pedagog, ki že vrsto let neutrudno predaja svoje znanje in izkušnje mlajšim generacijam.

Vasja Samec

Srebrne plakete so prejeli Metod Bajt, vsestranski glasbeni delavec, ki sodi med pomembnejše kulturne ustvarjalce v Posočju; Damijan Močnik, eden najuspešnejših, mednarodno prepoznavnih in najvidnejših zborovskih in vokalno-instrumentalnih skladateljev pri nas, dirigent in glasbeni pedagog; Nataša Petrovič, upokojena novinarka, poznavalka vin in ljubiteljica literature, ki ji gredo posebne zasluge za oživitev ljubiteljske literarne dejavnosti na Ptuju; Tone Urbas, ki s svojim delovanjem, bogatim znanjem in izkušnjami, organizacijskimi in vodstvenimi sposobnostmi že vrsto let soustvarja zgodovino slovenskega godbeništva; skupina Art Femips, ki jo tvorijo ljubiteljski slikarji, izvrstni krajinarji Feliks Frühauf, Ivo Kolar, Marijan Miklavec, Edi Sever in Pavel Ščurk.

Strokovna komisija pa se je odločila, da letos podeli tudo dva zlata znaka JSKD, ki sta si ju, za svoje prepoznavno delo in vidne dosežke prislužila dr. Tomaž Simetinger, uveljavljeni slovenski folklorni koreograf, etnolog in kulturni antropolog, ter Rok Sanda, avtor gledaliških del, ki so v kratkem časovnem obdobju dosegla odmevne rezultate v slovenskem ljubiteljskem gledališkem prostoru.

Tomaz Simetinger in Damijan Močnik

V obrazložitvi podelitve zlatega znaka JSKD, ki ga je prejel dr. Tomaž Simetinger, nedavno tega imenovan za direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik, je zapisano:

Dr. Tomaž Simetinger je uveljavljen slovenski koreograf, etnolog in kulturni antropolog, ki je bil do nedavnega umetniški vodja Akademske folklorne skupine France Marolt.

Svoje folklorno udejstvovanje je začel, ko se je pridružil folklorni skupini v domači Črni na Koroškem. Kasneje je postal član Akademske folklorne skupine France Marolt, kjer je bil med leti 2010 in 2016 umetniški vodja. Prav tu pa je dr. Simetinger začel uresničevati svojo vizijo, ki je odločilno vplivala na vzpostavitev novih smernic folklornega delovanja pri nas. Na podlagi novih teoretičnih etnoloških spoznanj in terenskih raziskav je začel snovati programe, ki so se odmikali od prevladujoče pozitivistične interpretacije dediščine. S tem je ključno doprinesel k spremembi razumevanja folklorne dejavnosti, ki se je pričela umikati od konceptov t. i. živega muzeja in se premaknila na polje uprizoritvene dejavnosti. Z razvojem novih modelov razumevanja pa zagovarja visoke normative kakovostnega uprizarjanja. Navkljub njegovi mladosti velja za enega najbolj produktivnih in ustvarjalnih koreografov, ki je sodeloval z desetinami folklornih in drugih plesnih skupin, kjer je ustvaril več kot sto koreografij in celovečernih predstav.

Zaveda se pomena, prenosa in razvoja koreografskega ter drugega plesnega znanja, zato je bil pobudnik in vodja projekta Plesni inkubator, v okviru katerega se mladi avtorji urijo v pripravi odrskih postavitev. O plesni kulturi predava tudi na Konservatorju za glasbo in balet Ljubljana in na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultetecUniverze v Ljubljani. Piše strokovne in znanstvene članke o folklorni dejavnosti ter kulturi plesa na Slovenskem. Na terenu je dokumentiral več kot tristo plesov, ki jih sproti kinetografsko notira in odrsko aplicira. V okviru JSKD je mentor za terensko raziskovanje plesa, predava in vodi seminarje, opravljal je vlogo urednika revije Folklornik in je glavni avtor edinega slovenskega učbenika za folklorno dejavnost.

Dr. Tomaž Simetinger je danes eden najbolj priznanih in najuspešnejših koreografov slovenske folklorne dejavnosti. Zlati znak JSKD mu podeljujemo kot priznanje za odmevne dosežke in uresničevanje njegove misije, postaviti folklorno dejavnost ob bok drugim plesno-umetniškim praksam v Sloveniji.”

Vir: JSKD
Foto: Matej Maček

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve