Naslovnica / KULTURA / Drevo življenja: vabilo na pripovedovalsko delavnico

Drevo življenja: vabilo na pripovedovalsko delavnico

Knjižnica Franceta Balantiča vas v okviru Križnikovega pravljičnega festivala vabi na pripovedovalsko delavnico: “DREVO ŽIVLJENJA”.

Pripovedovalska delavnica bo potekala v četrtek, 8. 6., petek, 9. 6., od 9h do 17h in v soboto, 10. 6., od 9h do 14h, v Motniku.
Mentorice: Dijana Zorić,  Ana Čorić, Srebrenka Peregrin

Veščine dobre komunikacije so kot korenine, iz katerih rastejo drevesa življenja. Namesto jabolk na njih zorijo zgodbe. Zato je pomembno, kako jih interpretiramo in pripovedujemo. S pripovedovanjem prenašamo vrednote, modrost, odgovornost, spoštovanje, empatijo, znanje … Glavno orodje dobrega pripovedovanja pa je dobra interpretacija.

Odgovore na vprašanja, kako pripovedujemo, izbiramo in interpretirano zgodbe, bomo iskali z Dijano Zorić, ustanoviteljico Laboratorija zabave in Storytelling Academy.  Na delavnici sodeluje tudi  Ana Čorić, ki bo predstavila pomen zvoka in glasbe v pripovedovanju. Kaj naredi zgodbo dobro in kako je sestavljena, nam bo na primerih naših zgodb zaupala Srebrenka Peregrin.

Delavnica je primerna za vse, ki delajo v knjižnicah, šolah, vrtcih, socialnovarstvenih ali vzgojnih ustanovah, v turizmu, kulturi, muzejih, galerijah; za vse, ki vodijo skupine ljudi, želijo v naše odnose vrniti spoštovanje in prijaznost; za vse, ki si želijo pripovedovati in ki imajo radi dobre zgodbe.

Program

Četrtek, 8. 6., od 9h do 17h (od 13h do 14h kosilo, vmes polurna odmora)

1. Uvod v pripovedovanje: Dijana Zorić
2. Izbor pravljice, kako obvladamo prostor in neverbalno komunikacijo, kako ohranjamo pozornost publike in kako publiko vključujemo v pripovedovanje: Dijana Zorić
3. Pravljica in zvok: pomen zvoka in glasbe, kako ju vključujemo v pripovedovanje, spoznavanje zvočil in vaje: Ana Čorić

Petek, 9. 6., od 9h do 17h (od 13h do 14h kosilo, vmes polurni odmori)

1. Kakšna čustva vzbuja dobra pravljica in kako preko pravljice na poslušalce prenesti vrednote: Dijana Zorić
2. Značilnosti in posebnosti dobre prezentacije: Dijana Zorić in Ana Čorić
3. Vaje in prezentacija

Sobota, 10. 6., od 9h do 14h, Srebrenka Peregrin

1. Struktura zgodbe: kako je zgodba zgrajena?
2. Liki in pripovedovalec: kateri glas slišimo, kateri glas je utišan, kako liki vplivajo na naše doživljanje zgodbe.
3. Čutila in njihov prenos v zgodbo: kako v zgodbo prenesti živi, otipljivi svet?

O izvajalkah

Tokrat k nam prihaja energična zagrebška trojica, ki bo poleg svežega vetra s seboj prinesla polno malho zgodb, znanja in posebnih izkušenj.

Dijana Zorić je diplomirana umetnostna zgodovinarka in profesorica italijanskega jezika. Že dolgo časa deluje na področju pripovedovanja, izobraževala pa se je na mnogih mednarodnih šolah, tečajih in delavnicah. Sodeluje z zagrebško pedagoško fakulteto, izvaja strokovne tečaje, seminarje, delavnice in druga izobraževanja, predava o pripovedovanju, komunikaciji in komunikacijskih strategijah za gospodarske družbe. Organizira mednarodni festival v Zagrebu, je licencirana interpretatorka s področja dediščine, veliko nastopa in sodeluje z izobraževalnimi in kulturnimi ustanovami po celi Hrvaški.
Je solastnica StoryLaba in organizira Pripovedovalsko akademijo s programom, ki ga je akreditiral National Storytelling Network, in ki poteka dve leti.

Ana Čorić je doktorirala na zagrebški Filozofski fakulteti in je predavateljica na Oddelku za glasbeno pedagogiko na Glasbeni akademiji. Na HRT sodeluje pri oblikovanju otroških glasbeno-izobraževalnih oddaj. Posebej jo zanima community music – skupno muziciranje, glasba za otroke, zvočne zgodbe kot spodbuda za branje, muziciranje in ustvarjalno izražanje. Preučuje tudi tradicionalno svetovno glasbo. V sodelovanju s Knjižnico Zagreb je vodila in izvajala projekt Kreativni pričozvuk.

Srebrenka Peregrin je diplomirana anglistka in komparativistka. Od leta 2013 se intenzivno ukvarja s pripovedovanjem, veliko sodeluje z muzeji, knjižnicami in šolami. Izvaja različne delavnice (Pripovedovanje v praksi, Zdravilne zgodbe, Kreativno branje). Je pobudnica pripovedovalskih programov v sklopu projekta Močne ženske v Vestigiumu, zanimajo jo ljudske pravljice, multikulturnost, zgodovinske zgodbe ter zdravilnost zgodb za posameznike in skupnost. Pravljice piše, zbira in objavlja.

Komu je delavnica namenjena?

Delavnica je namenjena zaposlenim v šolah, vrtcih, drugih izobraževalnih in vzgojnih, kulturnih ali socialnovarstvenih ustanovah. Obvladovanje pripovedovanja je pomembna spretnost za voditelje kakršnih koli skupin, za zaposlene v turizmu, marketingu, muzejih, galerijah, nevladnih organizacijah, knjižnicah in podobnih ustanovah, kjer tkemo vezi med posamezniki in skupnostjo. Posebej priporočamo to delavnico vsem, ki bodo v letošnjem letu spodbujali medgeneracijski dialog in sožitje med različnimi generacijami. Prav tako je delavnica priporočljiva za vse, ki s svojim delom vplivajo na medsebojno strpnost, spoštovanje, dialog in razumevanje. V vsakem primeru pa je delavnica primerna za vse tiste, ki so to želijo in ki imajo radi dobre zgodbe.

Prijava in cena

Cena delavnice: 100 EUR.

Prijave sprejemamo do 31. maja oziroma do zapolnitve prostih mest. Izpolnjeno prijavnico pošljite na naslov: urskababnik@kam.sik.si ali zehra.beciragic@kam.sik.si.

V ceno so vključeni napitki in prigrizki med odmori ter potrdilo o udeležbi.

Nočitve, hrana

Nočitve si lahko uredite v naslednjih nastanitvah:

V Motniku je gostilna Pri Flegarju, kjer lahko dobite kosilo. Priporočamo, da nam sporočite, če bi želeli naročiti kosilo. V Motniku je tudi trgovina, ki v četrtek dela do 18h, v petek do 15h, v soboto pa do 13h.

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve