Naslovnica / KULTURA / Dušica Kunaver v Maistrovi hiši

Dušica Kunaver v Maistrovi hiši

dusica kunaver 2V rojstni hiši velikega kamniškega rojaka so, na 7. Maistrovem večeru: Spomini Andreja Zlobca, Maistrovega borca, ki je previharil kar pet vojn, gostili Dušico Kunaver.

Upokojena profesorica, zdaj zbiralka in raziskovalka slovenskega ljudskega izročila, pisateljica, publicistka je v zbirki V vihri petih vojn uredila spomine svojega očeta Andreja Zlobca, na obdobje od začetka prve svetovne vojne do konca druge. Te je obiskovalcem Maistrovega večera tokrat predstavila v prepletanju s svojimi spomini nanj, na njegove zgodbe o tistih strašnih časih, pa tudi o takšnih doživetjih, ki se zdijo na prvi pogled skoraj nemogoča: ko denimo vojaki v 1. svet. vojni, ki so stali blizu drug drugega na nasprotnih straneh fronte, ne samo, da niso streljali drug na drugega, ampak so si s sovražnikom izmenjevali celo kruh in cigarete. Oče jim je doma veliko pripovedoval tudi o generalu Maistru, ki ga je osebno poznal, saj mu je po vojni po službeni dolžnosti nosil pokojnino in različno pošto. V svoji živi zgodbi o svojem očetu Andreju Zlobcu, vojaku na tirolskem bojišču, Maistrovem borcu za severno mejo, častniku kraljeve vojske, jetniku v okupatorjevih zaporih ter spominih nanj, pa ga je predavateljica označila takole: »Človek, ki je doživel toliko hudega, je imel drugačna merila. Širino svojih meril je širil okrog sebe. Sovraštvo se ga ni dotaknilo. Vojna je vojna! je dejal, kadar nam je otrokom kaj pripovedoval o vojni, a sedaj je mir! – je dodal in se srečno nasmehnil.«

dusica kunaver 1

Obiskovalci so gospo Dušico Kunaver pozorno poslušali več kot debelo uro. Nato pa skupaj z njo raziskovali, obujali kraje in dogodke iz vojnega obdobja, primerjali spomine in jih medsebojno dopolnjevali. In spet, kot je bilo zapisano že večkrat, je bil miniaturni muzej v Maistrovi rojstni hiši poln do roba in še čez.

Besedilo: A. Juvan
Fotografije: MMK

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve