Naslovnica / NOVICE / Evropsko prvenstvo v gorskih tekih: Prve reprezentance gorskih tekačev in tekačic so že v Kamniku

Evropsko prvenstvo v gorskih tekih: Prve reprezentance gorskih tekačev in tekačic so že v Kamniku

Prve reprezentance gorskih tekačev in njihovih spremljevalcev so že v Kamniku, glavnino pa pričakujemo jutri, ko bo Kamnik z okolico sprejel 240 najboljših tekačev stare celine.

Na Stadionu prijateljstva v Mekinjah je urejena sprejemna pisarna, kjer se tekači in reprezentance akreditirajo, obenem pa jih pričakajo tudi z dobrodošlico, saj prejmejo vrečko s spominskimi darili in knjižico z navodili o tekmi, vodiči pa jih potem odpeljejo do njihove nastanitve.

V četrtek in petek bodo tekači na ogledu proge Stahovica – sv. Primož-  Pirčev vrh-Mala planina- Gradišče.

V članski konkurenci je eden od favoritov   Turek Ahmet Arslan, večkratni evropski prvak, tudi kralj Grintovca 2011. Za vrstni   red najboljših na Gradišču  se bodo potegovali Italijana  Alex Baldaccini in Xavier Chevrier, Norvežan Johan Bugge. V širši evropski vrh sodijo Britanec Andrew Douglas, Čeha Jan Janu in Robert Krupička, tudi stara znanca slovenskih prizorišč v gorskih tekih. Francoz Julian Rancon, Švicar Pascal Egli, Španec Enrique Meneses tudi lahko mešajo vrstni red tekačev v smeri Gradišče .

Nesporna prva in edina kandidatka za evropsko krono gorske tekačice Andrea Mayr je junija že trenirala na Veliki planini. Leta 2010 je Veliki planini leta  že osvojila naslov svetovne prvakinje. 37- letna atletinja  je po poklicu zdravnica. Med najboljšimi tekačicami je  še Italijanka Valentina Bellotti, lanska svetovna podprvakinja in zmagovalka Red Bull400 v Planici! Z Alice Gaggi in Saro Bottarelli so kandidatke za naslov ekipnih prvakinj. Močno ekipo ima po tradiciji že Velika Britanija. Štrene med najboljšimi bodo mešale še Norvežanka  Eli Anne Overgsdal, smučarska  tekačica Čehinja Petra Novakova.  Češka bo imela močno ekipo z Pavlo Schorna – Matyasovo. Slovakinja Sona Vnenčakova, lani 4. na SP in Silvia Schwaiger (6. na SP) lahko Slovaško dvigneta do ekipne kolajne.

Na EP bo nastopilo 26 držav. 73 članov iz 24 držav (brez Srbije in Bolgarije), 69 članic iz 24 držav (brez Albanije in Romunije), 55 mladincev iz 18 in 43 mladink iz 17 držav. Skupaj je v predprijavi 240 tekačev.  

Mira Papež