Naslovnica / NOVICE / Gasilci so v Šmarci lovili čebele

Gasilci so v Šmarci lovili čebele

Gasilci PGD Kamnik so priskočili na pomoč čebelarju ter pomagali ujeti dva roja čebel.

Danes popoldne, nekaj po 14. uri, so gasilci prejeli obvestilo, da je njihova pomoč potrebna v Šmarci, kjer so rojile čebele.

Pozivu so se z avtolestvijo odzvali gasilci PGD Kamnik, ki so čebelarju v Šmarci pomagali pri zajetju dveh rojev čebel, ki so se zbrale na mogočnem, visokem orehu.

 

Da je bilo moč dostopiti do čebelic, je bilo potrebno odžagati dve veji, s čemer so gasilci čebelarju omogočili, da je uspešno zajel dva roja ter jih varno odstranil z drevesa.

Ker čebele, te nadvse koristne opraševalke in marvljive medonoske, v tem času rojijo, najbrž ne bo prav nič odveč, če na kratko povzamemo navodila Čebelarske zveze Slovenije, v katerih je opisano, kako postopati, če na svojem vrtu, ali pa kje drugje, opazite roječe čebele.

Kako ravnati, če opazite čebelji roj?

Ponovno je nastopil čas, ko rojijo čebele. Če opazite roj, pokličite na telefonsko številko 112.

Rojenje čebel je naravno razmnoževanje čebeljih družin. Pri tem se družina razdeli na dva dela. En del z novo matico ostane v panju, drugi del pa panj zapusti. Približno polovica čebel, včasih tudi več, se pridruži stari matici in si poišče novo domovanje. Roj je popoln naraven začetek nove čebelje družine, ki prinese s seboj vse, kar rabi mlada čebelja družina za svoj razvoj, razen satja, zalog hrane in zalege. To je predvsem pomembno, ker s seboj ne prinese morebitnih bolezni, katerih povzročitelji imajo zatočišče v starem satju. Ko zapusti staro družino, se delno tudi otrese varoje in zgradi novo satje.

Čebele v roju niso nevarne. Njihov edini namen je poiskati novo lokacijo za domovanje. Ker imajo medene golše napolnjene z medičino, ne morejo pičiti. Vsekakor pa je pogled nanje lahko strašljiv, saj štejejo tudi do 20.000 čebel, ki sledijo matici in skrbijo zanjo pri »selitvi«.

Pri iskanju novega bivališča se čebelji roj obesi na vejo ali pod napušč in počaka, da izvidnica pride nazaj z informacijo. Po navadi na enem mestu ostane nekje največ do ene ure, zato je potrebno informacijo čim prej sporočiti ustreznim službam.

Ne ustrašite se roja, pokličite 112 in čebelarji ga bodo odstranili in novi družini priskrbeli novo domovanje!

(Vir: Čebelarska zveza Slovenije (czs.si) )
Fotografije: PGD Kamnik