Naslovnica / NOVICE / »Hospic pomeni resno vzeti želje umirajočega!«

»Hospic pomeni resno vzeti želje umirajočega!«

Naslovne besede so čudovit zapis ge. Metke Klevišar, ustanoviteljice Slovenskega društva hospic, ki resnično nagovorijo človečnost v nas. Pa nadaljujmo še z eno njeno mislijo: »Želela bi, da bi ljudje razumeli, koliko lepše bi živeli, če smrti ne bi tako izrivali. Včasih so ljudje več umirali doma, v krogu družine, tako so že otroci doživljali smrt kot nekaj, kar spada k življenju.«

V Slovenskem društvu Hospic od leta 1995 nudimo sočutno spremljanje umirajočim in njihovim svojcem v okolju, kjer se bolnik nahaja. S timskim pristopom si prizadevamo zadovoljiti fizične, čustvene, socialne in duhovne bolnikove potrebe ter skupaj s svojci omogočiti umirajočemu, da živi tako kot si želi, ga do zadnjega diha spoštovati kot človeka.

Izguba bližnje osebe je velika prelomnica v življenju človeka. V programu žalovanja pomagamo žalujočim in njihovim najbližjim pri lajšanju procesa žalovanja in ponovni vključitvi v družbo in življenje. Skupaj preko individualnega pogovora, v skupini odkrivamo lastne vire moči in samopomoči.  Ustvarjamo varen prostor namenjen medsebojni podpori in izmenjavi izkušenj. Za otroke in mladostnike, ki so ob izgubi še posebno občutljivi, nudimo možnost pogovora, skupinskega druženja, tabora, vodenih ustvarjalnih delavnic v vrtcih in šolah. Tako imajo možnost izraziti svoj odnos do pokojnega tudi z vrstniki s podobno izkušnjo.

Srce našega društva so prostovoljci, skupaj nudimo veliko večji obseg podpore uporabnikom. Program prostovoljstvo je namenjen usposabljanju in podpori prostovoljcem, ki skupaj s strokovnimi delavci predstavljajo del multidisciplinarnega tima. Dobrodošli vsi, ki imate željo sočutno deliti stisko ob izgubi in vam je izziv zavestno soočanje z življenjem in smrtjo.

Smrt je sestavni in  naravni del človekovega življenja, vsak od nas je vabljen, da zavestno prehodi ta del poti. Program detabuizacija smrti želi odkrito, pogumno, brez predsodkov, brez zanikanja in brez pretvarjanja spre-govoriti o tem, da bi tako kot rojstvo tudi smrt postala naravni element živega in o odnosu do umiranja ter žalovanja v naši družbi. Prirejamo strokovna predavanja, seminarje, delavnice in umetniške projekte, ki so namenjeni splošni in strokovni javnosti. Udeležencem ponujamo raziskovanje lastnega odnosa do minljivosti in s tem povezanega izražanja morebitnih stisk in strahov.

Prisluhnili smo izzivom časa in človeški potrebi po bližini in podpori in uvedli storitev »SOČUTNI TELEFON«, ki je namenjen ljudem v stiskah (in ni vezan samo na lokalno področje ) in uporabnikom naših programov. Namen sočutnega telefona Slovenskega društva Hospic je kronično bolnim, umirajočim in njihovim svojcem ter vsem žalujočim v času virusne epidemije nuditi sočutno, psihosocialno podporo. V društvu izvajamo naslednje temeljne programe za pomoč ljudem v stiski:

  • Hospic spremljanje umirajočih bolnikov in njihovih svojcev na domu,
  • Žalovanje odraslih, otrok in mladostnikov,
  • Prostovoljstvo
  • Detabuizacija smrti

Če nas želite bolje spoznati, vas vabimo, da obiščete našo spletno stran:  https://www.hospic.si/. Kontaktirate pa nas lahko tudi na številko 01/ 42 05 260 ali preko e-mail naslova: oskrba.lj@hospic.si.

Naša podpora je v celoti brezplačna.

Vsi smo na poti med rojstvom in smrtjo, na poti iskanja ljubezni in smisla. Ko gre za umiranje in žalovanje potrebujemo nekoga, ki nam prisluhne, ne daje površnih odgovorov in je prisoten kot sočuten spremljevalec, podpornik na življenjski poti, na delu poti ali morda na razpotju našega življenja.

Slovensko društvo Hospic

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve