Naslovnica / Črna kronika / Izgubljenega planinca so reševalci s planine pospremili v dolino

Izgubljenega planinca so reševalci s planine pospremili v dolino

Gorski reševalci so pod Veliko planino priskočili na pomoč izgubljenemu švicarskemu planincu, ki se je pred slabim vremenom in zahtevnimi razmerami zatekel v pastirsko stajo na planini Dol.

Včeraj zvečer, le malo zatem, ko so priskočili na pomoč oboleli planinki, so kamniški gorski reševalci prejeli še en klic na pomoč. Malo pred 18. uro jih je namreč poklical izgubljeni planinec, ki se je v slabem vremenu in zahtevnih razmerah izgubil na poti z Velike planine.

K sreči je bil planinec dovolj priseben, da se je zatekel v leseno pastirsko stajo in poklical na pomoč, kot pa da bi, iz same trme in morebitnega ranjenega ponosa, še naprej rinil v težave.

Na pomoč so mu priskočili gorski reševalci GRS Kamnik, ki so ga najprej poiskali, nato pa, živega in zdravega, pospremili nazaj v dolino.

K sreči se je vse skupaj tokrat končalo srečno in brez poškodb, kar pa je v gorah prej izjema, kot pravilo. Še posebej v zimskem času, ko v hribih in gorah vladajo zahtevne zimske razmere, ki od pohodnikov in planincev zahtevajo, ne le izvrstno telesno pripravljenost, ampak tudi dobršno mero zdravega razuma in preudarnosti, da ustrezne opreme in tudi znanja za uporabo le-te, sploh ne omenjamo.

Ker obisk hribov in gora v zimskih razmerah še zdaleč ni mačji kašelj, so gorski reševalci, skupaj s Planinsko zvezo Slovenije, pripravili nekaj koristnih napotkov in video posnetkov, ki si jih kaže, ne le ogledati, ampak tudi upoštevati.

Predvsem pa ne pozabite, da je od vse opreme najpomembnejša zdrava pamet.

Priporočila in nasvete GRS IN PZS si lahko ogledate na povezavi: Dobro pripravljeni v zimsko sezono