Naslovnica / KOMENTARJI / Pisma bralcev / Javno pismo krajanov Markovega in Studenc Občini Kamnik

Javno pismo krajanov Markovega in Studenc Občini Kamnik

Danes smo na e-mail uredništva prejeli precej razočarano, na nek način pa že tudi skorajda obupano pismo krajanov, ki živijo ob cesti Markovo – Studenca. Le-ta je namreč v precej slabem stanju, cesta je vse bolj prometna tudi zaradi turistov. Po navedbah krajanov, pa se Občina Kamnik za njihova številna opozorila ne zmeni, zato so nas, v upanju, da se bo vendarle premaknilo kaj na bolje, oziroma, da jih bo slednjič le kdo slišal, prosili za pomoč.

V svojem pismu so krajani Markovega in Studenc zapisali:

Spoštovani,

na vas se obračamo takorekoč na hitro, čeprav v resnici že (pre)dolgo odlašamo, da bi vam predstavili naš problem. Ker je danes na Občini Kamnik “seja občinskega sveta”, povabljeni pa so tudi mediji, predvidevamo, da ste povabljeni tudi vi. Upamo namreč, da bo pod točko “vprašanja in predlogi” kdo izpostavil tudi spodaj opisano problematiko, saj smo z njo seznanili tudi g. Simetingerja, direktorja Zavoda za turizem, ki nam je doslej skupaj z zaposlenimi edini prisluhnil. Tudi on je med povabljenimi, morda pa bo (če sploh) to vprašanje izpostavil še kdo drug, ki problematiko morda pozna. Občina (župan in ostali pristojni) nam že nekaj časa ne odgovarja več na maile in ignorira vsa naša prizadevanja za dolgoročno rešitev situacije.

Težko vam na kratko opišemo problem – o njem bomo očitno morali kaj več spregovoriti ob prvi priliki, saj postaja to ne le problem vaščanov, ampak tudi Občine. A poskusimo. Gre za cesto MARKOVO / STUDENCA v Tuhinjski dolini. Cesta je sprva asfaltirana, “zgoraj” na Studencih pa je 650m makadamske, zelo razdrapane in za množičen promet neprimerne ceste. Žal pa je označena na GPS-u in vodi uporabnike kot BLIŽNJICO na Veliko planino, Logarsko dolino in še kam. Na destinaciji torej, ki žanjeta vedno večji turistični obisk, zato se jo zadnja leta množično poslužujejo ne le tisti, ki jim je poznana, ampak tudi turisti iz vse Slovenije in iz vseh koncev EVROPE!!! Ta (samo) 650m dolg odsek ceste čaka na asfalt že 30 let(!!!), ker pa smo bili IZVZETI iz pred kratkim sprejetega proračuna za leto 2019, smo vaščani začeli “pritiskati” na Občino, saj smo jim od leta 2015 poslali že več kot 15 mailov, v katerih smo jih opozarjali na NUJNOST DOLGOROČNE REŠITVE in jim naštevali tehtne argumente.

Cesta se zelo praši, je razdrapana, ponekod nagnjena in nevarna, nalivi vedno odnesejo vsak nov posip… Komunikacija med Občino in KPK šepa. Vaščani smo verjeli, da bo dokončno urejena, ko bo narejen vodovod (bil leta 2010)…in čakali in naivno upali… Na višku turistične sezone ali ob prazničnih dneh se po njej vozi tudi po 300 vozil – ne le osebnih, tudi avtodomi, po več motoristov v skupini, kabrioleti…da o vsakodnevnih uporabnikih (domačini, dnevni migranti iz Gornjega Grada, Publicus, občasno patronažna služba, celo tovornjaki s hlodovino) niti ne govorimo. Ponekod je zaradi kanalov in manjših skal ob cesti srečanje vozil nemogoč. Lahko bi še na dolgo razpredali… Občina nam ne verjame, obravnava nas kot drugorazredne državljane, na “županovih uricah”, 4.4.2019, smo bili na kratko odpravljeni z “ni denarja” za asfalt (jeseni 2018 je bila narejena projektna dokumentacija!!!).

V TEM TRENUTKU pa je še večji in zaskrbljujoč problem, da je na cesti Markovo POPOLNA ZAPORA, kar pa NI označeno na nobenem zemljevidu, niti ne na Promet.si, kjer so običajno navedene vse tovrstne informacije. Ker potekajo dela na cesti Stahovica / Črnivec (DELNA ZAPORA), jih kot PRVO opcijo Google maps in Apple maps usmeri na cesto Markovo!!! Na Markovem pa jih preusmeri na OBVOZ Podhruška / Rožično, kjer pa se na koncu Rožičnega cesta spremeni v blatno, gozdno pot (kjer je trenutno semafor), polno lukenj, izjemno OZKO (za en avtomobil), z bregom pod njo…pelje pa kar pod gospodarskim poslopjem in se zaključi z ostrim ovinkom, ki ga z vsakim osebnim avtom ne moreš speljati “v eni rundi”…Pa kaj bi naštevali, to je treba videti!!! Danes smo o tem obvestili Občino in Zavod za turizem. Vsa stvar je podobna KAOSU in le slabemu vremenu se gre zahvaliti, da se tam promet “na zabije”, se pa bo, če ne bodo ukrepali, saj je turistična sezona tu. Z velikim nelagodjem jo (zaradi obvoza) uporabljamo domačini, kako pa bo s turisti, pa “sam bog ve”. V ponedeljek za nameček tudi ni delal semafor – nekaj domačinov je obtičalo…Poklicali so KPK, a bojazen, kdaj bo semafor spet odpovedal, ostaja…

KDO na Občini je odgovoren, da zapore ne javijo vsaj na Promet.si, ne vemo. Pri posredovanje pri ostalih (Google maps, Apple maps) so pomagali na Zavodu za turizem, na Občini pa nam je bilo lani rečeno, da se to “ne da”…

Kot smo rekli – veliko bi še lahko napisali in ne vemo, ali nam je uspelo iz opisanega izluščiti bistvo. Siti smo že vsega, vseh “v nebo vpijočih” argumentov, mailov, dokazov, popuščajo nam živci…

Morda pa bo danes kdo omenil ta problem in bo sprožen vsaj kamenček, da se kaj premakne. Če lahko kakorkoli pomagate, vam bomo hvaležni…vsekakor pa bo najbolje, da ob prvi priliki “staknemo glave” in vam vso to “godljo” predstavimo (še) podrobneje. Imamo fotografije in celo filmček gostega prometa na letošnji velikonočni ponedeljek (ko so cveteli žafrani na Veliki planini)…občina pa nič, zavila se je v molk!!! Lahko bi rekli – “saj ni res, pa je!”

Veseli bomo vaše pomoči, zaenkrat pa le lep pozdrav,

Marjan Plemeniti, Andreja Kraševec, Ernest Kukanja, Darja Perše