Naslovnica / Napovedi in obvestila / Kaj prinaša Kamfest 2019 – program festivala

Kaj prinaša Kamfest 2019 – program festivala

Kjer naj bi nekoč strašansko neurje razklalo na dvoje mogočen hrib, je to deželo naselil človek. V avgustovskem času naj bi z baklo in svečami v roki v temi obhodil temne vode, da se je svetloba sveč skupaj z lunino odsevala od gladine. Od rimljanskih Nemoralij do Kamfesta je minilo mnogo let. Bili so časi sprememb, nekdanje podobe življenja pa so ostale samo kot odsev in oddaljen spomin na te čase.

Kamfest je v svojih 16 letih rasel, se razvijal in iskal mnogokatere načine, kako približati ljudem vsebine, ki presegajo plehkost današnjega instant življenja. Letošnji festival se z dvignjeno glavo vrača v samo mestno središče. Na mestu, kjer naj bi nekoč telovadil sam Tito, bo s svežino in drznostjo vzniknil tako imenovani Mestni oder, ki se bo glasnogromko ustalil za Kavarno Veronika. Z svojo vsebino pa bi ga lahko označili kot pravcati kamniški Smörgåsbord.

MESTNI ODER

vsak dan ob 21.00 za Kavarno Veronika

petek, 9. 8.: Veja (Hrvaška), glasbe sveta

Etno skupina Veja prihaja iz Pazina in na moderen način raziskuje in izvaja tradicionalno glasbo istrskega polotoka. Inspiracijo in motive črpajo iz glasbe, ki je napolnjevala življenje njihovih prednikov in ji dajejo svežo energijo. Z zvoki izvirnih instrumentov so svojo glasbo ponesli na različne kraje sveta, tokrat pa bodo s svojimi spevi otvorili naš Mestni oder.

sobota, 10. 8.: Manca Berlec, kantavtorski pop

Manca Berlec je eno od najvznemerljivejših novih imen na domači glasbeni sceni, Kamniku pa je že dobro poznana glasbenica. Njena še sveža plata postreže s poletno-akustičnimi skladbami, ki tu in tam zadišijo po jazzu. So zrele in čustvene, besedila pa odstopajo od družbenih norm in razkrivajo radovednost, nežnost in iskrenost.

nedelja, 11. 8.: Svemirko (Hrvaška), emo-macho pop

Na prvi posluh njihova glasba zveni, kot da jo poslušamo na predvajalniku kaset. In to sredi osemdesetih. Nikoli ne bi rekli, da to glasbo ustvarjajo fantje, rojeni v devetdesetih. Lani je bil Svemirko ustoličen kot sodobni princ retro ex-yu zvoka, kjer kraljujejo sintetizatorski zvoki osemdesetih, groovy bas ter clean kitarce, potopljene v chorus efekt. Nadgradili so ga z večjo uporabo elektronike, predvsem ritem mašin, in še z večjo izrabo sintov.

ponedeljek, 12. 8.: Full Moon Collective, fusion jazz

Full Moon Collective je glasbena skupina, ki je plod razcveta sodobne slovenske klubske scene. Na pobudo saksofonista Lovra Ravbarja se je nekaj uveljavljenih glasbenikov združilo v kolektiv, katerega koncept je skupinska improvizacija, navdihnjena z vplivom polne lune. Iz takih improvizacij so kmalu nastale skladbe, ki temeljijo na izrazitih ritmih in modalnih vzorcih.

torek, 13. 8.: Same babe, alternativni šanson

Same babe se že od začetka niso prav nič žanrsko opredeljevale, a jih je zvočno vendarle označeval skiffle zvok štiričlanske akustične skupine. Zadnje čase delujejo v razširjeni šestčlanski zasedbi, kar jim je omogočilo razširiti zvočno sliko – vse od intimnih a cappella in akustično-minimalističnih skladb pa do polnokrvnega rocka, pogosto s primesmi jazza in funka.

sreda, 14. 8.: (Izštekani) Haiku Garden, shoegaze

Haiku Garden je ljubljanski shoegaze / neopsihedelični bend, ki igra glasno in hrupno kitarsko glasbo s primesmi popa. Igrali so že podolgem in počez: od Moskve do Liverpoola, zavili so tudi v Španijo. Na Kamfest se po nekaj letih vračajo s svojim značilnim hrupno-spevnim zvokom, ki v Kamnik prihaja skoraj direktno iz Izštekanih in z osveženim rockovskim zagonom.

četrtek, 15. 8.: Katja Šulc: Kamlisajlan, world electronic

Kamlisajlan je posvečen uglasbeni romski poeziji pesnikov z Balkana in Vzhodne Evrope in je obarvan s folkom in world music, je repetativen in hipnotičen. Projekt pritegne s svojo izjemno, univerzalno poetiko, z vznemirljivim zvenom jezika in dejstvom, da je ta poezija del ogrožene literature. Združuje najboljše iz sveta svetovne godbe, folka in elektronskih žanrov.

petek, 16. 8.: Nikki Louder in China Traffic, noise in garažna zvočna estetika

Najglasnejša lokalna zasedba je brezkompromisna in predana svojemu zvoku. Naši. Vaši. Njihovi. Nikki Louder so slovenski sinonim za noise rock. Pika. Z njimi vred bodo na odru še China Traffic – rdečelične zastavonoše mladostno vihravega indie pesmopisja prihajajo iz mestnih garaž s preprostim receptom spevnih komadov, empatičnih tekstov in udarnih nastopov.

sobota, 17. 8.: Leni Kravac, alter turbo-folk

Leni Kravac je alter turbo-folk bend, ki meša vse. Vse! Od drum’n’bassa do jazza in funka, do popa, rocka in hiphopa – s strastjo in močjo balkanskega temperamenta. Svojo pot so začeli leta 2011 kot tričlanska zasedba brez vokalov. Skozi leta so se razvijali ter zrasli v sedemčlanski kolektiv, ki izvaja nenavadno balkansko fuzijo, glasbene vzore pa išče v vseh kotičkih sveta.

DIVERSITY SEJEM

vsak festivalski dan od 17.00 do 23.00

Kamfest si težko predstavljamo brez koncertov in neopisljivega festivalskega vzdušja. Sestavni del festivala pa je postal sejem, ki že dolga leta nastaja v organizaciji Diversity – express yourself. Sejem se vrača na svojo staro, izvorno lokacijo. Glavni trg bodo vse do Samčevega predora krasile mize, polne unikatnih izdelkov, ki poleg natančne izdelave v sebi nosijo tudi izjemne zgodbe.

Preden se boste podali na enega izmed koncertov ali pa samo na težko zasluženo pivo, si privoščite vreči oko na zanimive produkte prijaznih prodajalcev, ki bodo gotovo pustili, da malo pobrskate in najdete kaj zase, za svojega izbranca, izbranko ali pa za prijaznega soseda. Po sejmu se lahko sprehodite vsak dan festivala od 17. ure naprej.

SAMOSTANSKI ODER

Kamfest je pred leti prestopil prag mekinjskega samostana in za njegovo megalomansko fasado naletel na dvorišče. Pri oživljanju tega starodavnega prizorišča svoj piskerček letos ponovno ponosno pristavlja tudi Kamfest, saj bo med zidovjem zopet najti festivalsko razmerje med starodavnostjo in sodobnostjo.

Program je živahen in všečen; nagovarja publiko, ki prihaja od blizu, manj blizu in tudi od precej daleč. Četudi samostanski program ni mednarodnozabaven, domače skupine in izvajalci obljubljajo, da bodo obiskovalce v sedmih dneh spravili v nenadejane višave. Kanček se bo treba tudi potruditi, saj bo do prizorišča treba celo malo v hrib!

Samostanski oder je letos tisto prizorišče, ki bo v svoja nedrja sprejel največ ljudi. Prostora za pozibavanje je zagotovo dovolj; ob njem sicer ne bo kamniškega veletoka, ob katerem bi lahko čvekali o vremenu in iranskem jedrskem programu, se pa lahko zadebatirate pri obzidju ali na dekci pod drevesom izvoljenki izlijete srce. Ob ritmih glasbe seveda.

Pri dogodkih, ki se bodo odvijali na Samostanskem odru, vas bomo na vhodu prosili za vstopnino. Vidimo jo bolj kot neke vrste festivalski tolar, ki omogoča rast kakovosti festivala. Saj verjetno veste, kako je s tem – z matematičnega vidika lahko rečemo, da želja po festivalski rasti ni premosorazmerna z vnebokipečimi stroški. Tistih nekaj evrov tako vzemite bolj kot podporo ali doprinos, šolniki bi dejali, da gre za 3. steber.

od 10. do 16. avgusta ob 20.30 v mekinjskem samostanu. Opomba: Vsi dogodki so plačljivi!

sobota, 10. 8.: Janez Bončina Benč, legendarni rock’n’roll

Janez Bončina Benč je v vseh pogledih glasbeni velikan. Vsestranski umetnik in avtor številnih glasbenih uspešnic je nedvomno vplival na razvoj slovenske popularne glasbe. Maja z biseri, Gvendolina, Ob šanku, Kadar ognji dogorijo, Ta noč je moja je le nekaj uspešnic, ki jih je nanizal v svoji že več kot 50 let trajajoči karieri, ki ga je popeljala zunaj meja Slovenije. Deloval je v zasedbah Helioni, Srce, z Mladimi levi je v šestdesetih zasadil korenine slovenskemu pop rocku, z elitnimi jugoslovanskimi glasbeniki pa leta 1975 osnoval skupino September. Vabljeni na energično rock‘n’roll pustolovščino.
Vstopnina: 8 EUR v predprodaji / 10 EUR na dan dogodka *

nedelja, 11. 8.: Sounds of Slovenia, sozvočja Slovenije

Sounds of Slovenija je multimedijski projekt, ki predstavlja slovensko ljudsko izročilo v sodobnih in živih priredbah. Glasbeniki so razvili poseben občutek za kontrapunkt med danostjo različnih glasbenih tradicij in svobodo osebnega izraza. Na koncu novega veka ne gre več samo za renesančnost, temveč za resonančnost prostora, ne le za zvočnost, ampak za sozvočnost, ne samo za oglaševanje, temveč uglaševanje. Janez Dovč in njegova godba bodo vsekakor letošnja poslastica za glasbene sladokusce.
Vstopnina: 12 EUR v predprodaji / 15 EUR na dan dogodka *

ponedeljek, 12. 8.: Rudi Bučar in Istrabend, zvoki Istre

Rudi Bučar je obiskoval vas za vasjo, da bi zbral skladbe, ki počasi tonejo v pozabo in jih preoblekel v sodobne aranžmaje. V zadnjem času se v prvi vrsti posveča raziskovanju po lastni notranjosti, da bi našel avtorske skladbe, ki bi jim vzporednice lahko našli v ljudskih melodijah. Tokrat se mu bo na odru Samostanskega odra pridružila njegova banda Istrabend. Zvoki nas bodo popeljali na popotovanje skozi ozke tlakovane uličice, v katerih sredi pripekajočega opoldanskega sonca najdemo hladno zavetje, vonj po morju in soli, okus medenih fig pa nas vrne v raznoliko pokrajino nedaleč stran.
Vstopnina: 10 EUR v predprodaji / 12 EUR na dan dogodka *

torek, 13. 8.: Slavko Ivančić, zimzeleni pop rock

45 let ni kratka doba in prav toliko let glasbenega ustvarjanja ima za sabo            Pevec z veliko začetnico, Slavko Ivančić. V svoji bogati karieri je kot pevec v skupini Grupa Vivak izdal svojo prvo ploščo. Leta, ki jih je z veseljem preživljal plavajoč po v glasbenih vodah, so ga vodila med skupinami (tudi Faraoni in Bazar) in klapami. Na prelomu tisočletja pa je brezkompromisno začel svojo samostojno pot. Slavko se je na glasbene odre vrnil močnejši kot nikoli, svojo življenjsko pot pa pospremil z izidom novega albuma Med valovi in oblaki.
Vstopnina: 8 EUR v predprodaji / 10 EUR na dan dogodka *

sreda, 14. 8.: Severa Gjurin & Dejan Lapanja in Uroš Rakovec, večer kitarsko-vokalne blagozvočnosti

Severa Gjurin se tokrat predstavlja v kitarski maniri z dvema prepoznavnima kitaristoma v večeru, ki napoveduje mirno vokalno maniro, minimalizem in preplet treh kitarskih karakterjev. Zavezani so obliki, pesmi, besedilu in hkrati možnostim iti povsem drugam. Severa sodeluje z Urošem Rakovcem in Dejanom Lapanjo tudi sicer, tokrat pa se ekskluzivno poslužujejo minimalističnega zvočnega pristopa. Vabljeni v večer avtorske glasbe in kitarsko-vokalne blagozvočnosti.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik.
Vstopnina: 10 EUR v predprodaji / 12 EUR na dan dogodka *

četrtek, 15. 8.: Nina Strnad, jazz poslastica

»… in je bilo, kot bi posijalo sonce.« Tako je v enem od intervjujev Mojmir Sepe opisal trenutek, ko se je na oder v okviru koncerta Evropskega jazz orkestra povzpela Nina Strnad, ena najsuverenejših vokalistk resne glasbe pri nas. Navdušila bo ljubitelje jazza in tiste, ki obožujejo zlata leta slovenske popevke, saj v njenem glasbenem repertoarju ne manjkajo Privšek, Sepe in drugi. Na odru se ji bo tokrat pridružil izvrstni domači jazz pianist Gregor Ftičar.
Vstopnina: 8 EUR v predprodaji / 10 EUR na dan dogodka *

petek, 16. 8.: Orlek, revirski knap’n’roll

V srcu rudarskih revirjev, v osrčju Slovenije, je nastala zasedba, ki si je ime nadela po hribu na samem obrobju Zagorja. Njihova glasba je izvirna mešanica rock’n’rolla, nekakšen folk punk polka rock. Orlek so pestra instrumentalna zasedba, ki poleg tradicionalne rockovske postave obsega še pihalno sekcijo in harmoniko. Posebnost skupine so besedila, ki so socialno-humorno obarvana, s številnimi izrazi značilnimi za trpko rudarsko življenje in delo. »Bot rajsr, pa prlet, mat’ kurja!«
Vstopnina: 8 EUR v predprodaji / 10 EUR na dan dogodka *

MOBILNI ODER

Kamfestovski mobilni oder tudi letos nadaljuje svojo pot, na kateri se pojavi nenadoma in nikoli ne ostane dolgo. Če je lani raziskal bolj ali manj oddaljene kraje kamniške občine in tam odkril nekaj obetajočih prizorišč, potem letos svojo pozornost usmerja nazaj v središče mesta in v njegove perspektivne prostore.

Mobilni oder bo raziskal vrtova frančiškanskega samostana in Galerije Dika ter si na Glavnem trgu za trenutek sposodil otroško in kino prizorišče. Morda se bo povzpel na Mali grad in se na njegovem vrhu za hip zadržal pod krošnjami. Bo pa zagrizel v Kul(inarične) petke in se ustavil še v lapidariju gradu Zaprice. Pa še kje ga bo najti.

vsak dan nekje drugje

petek, 9. 8.: park Evropa ob 18.00, Kul petek, kulinarično doživetje

V park Evropa so se tudi letošnje poletje vrnili Kul petki, ki na enem mestu združujejo izvrstne kulinarične kreacije lokalnih gostincev. Vse skupaj pa je podkrepljeno z dobro glasbo, ki obiskovalcem omogoča druženje še dolgo v noč. Super kamniški projekt je tudi letos sestavni del Kamfesta, celotna mešanica pa zagotavlja, da bosta hrana in glasba vsem še bolj teknila.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z ZTŠKK.

petek, 9. 8.: Glavni trg ob 19.00, Godba Stranje, pihalna godba

Kdo na Kamniškem ne pozna Stranjske godbe in njihovih posebnih pihal. Zasedbo druži veselje do muziciranja in izjemna energija, ki jo rade volje širijo med poslušalce. Čeprav njihovi inštrumenti niso vsakdanji, jih radi pokažejo in z njimi ustvarjajo najrazličnejšo glasbo.

sobota, 10. 8.: Glavni trg ob 19.30, Duo Aritmija & Miha Erič, glasbe sveta

Kitarski dvojec, Tilen Stepišnik in Šemsudin Dino Džopa, skupaj ustvarjata energijo, širino in kompaktnost. To temelji na njunem tesnem glasbenem sodelovanju, pri aranžmajih pa se opirata zgolj na dve kitari. V svoji glasbi prepletata elemente rocka, jazza, klasične glasbe in flamenka, ritmično pa se opirata na izročilo balkanske ljudske glasbe.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik.

nedelja, 11. 8.: Glavni trg ob 22.00, Tadej Droljc in Elías Merino: Synspecies, avdiovizualna inštalacija

Synspecies – skupni projekt Kamničana in Španca – črpa navdih iz virtualnih ekologij oziroma nestabilnih biotopov, ki nastajajo iz interakcije sobivajočih entitet s praznino. So avdiovizualni objekti, ki se navzkrižno oprašujejo, mutirajo, prilagajajo in borijo za svoj prostor in obstanek. Soustvarjajo svet neresnične fizičnosti, ki ga nenehno gnetejo brutalne sile.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z Mestnim kinom Domžale.

ponedeljek, 12. 8.: lapidarij gradu Zaprice ob 19.30, Irena Tomažin: Crying Games, solistični performance

Irena Tomažin nastopa v plesno-gledaliških predstavah in vokalnih performansih ter koncertih eksperimentalne improvizirane glasbe. Pod muzejskimi arkadami bo predstavila solistični projekt za glas in diktafone, imenovan iT, s katerim je ustvarila ploščo Crying games.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik.

torek, 13. 8.: Galerija Dika ob 19.00, Drajnarjuva vampa, družbenokritični šanson

Brata Tomaž in Jernej Hostnik sta svoje bogato glasbeno znanje požlahtila s šansonskim, waitsovskim pristopom k ustvarjanju avtorske glasbe. Iz Tomaževih narečnih besedil brijejo obešenjaški humor, ostra družbena kritika, obskurna ljudska metaforika, hreščeči vokali in melodične domislice, ki razkrivajo mojstrskega pripovedovalca zgodb.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z Likovnim društvom Senožeti.

sreda, 14. 8.: Glavni trg ob 19.00, Kamniška simfonija, resna glasba

Za eno popoldne bomo Glavni trg prepustili resnim inštrumentalistom in se za trenutek vrnili v čas Rudolfa Maistra in dunajskega valčka.

četrtek, 15. 8.: Korobač ob 21.00, Večer črnega humorja, stand up, 16+

Črni humor se vrača na kraj zločina, skupaj z neprimernimi šalami, sarkastičnim cinizmom in politično nekorektnostjo. Komiki se požvižgajo na to, kar je primerno, in se veselijo snidenja v peklu, kamor bomo šli vsi, ker se smejimo tistemu, čemur se (načeloma) ne bi smeli. Nastop NI primeren za otroke ter ljudi, ki so pretirano občutljivi in zamerljivi.

Dogodek je organiziran v sodelovanju s Korobačem, kamniškim originalom.

petek, 16. 8.: park Evropa ob 18.00, Kul petek, kulinarično doživetje

Tudi drugi kamfestovski petek bo v parku Evropa v znamenju hrane in pijače. Ter glasbe seveda. Prizorišče je fino, ponudba tudi in to je kar dober recept, da v zadnji festivalski dan vstopite v družbi prvovrstnih okusov, glasbenih ritmov in drugih obiskovalcev.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z ZTŠKK.

petek, 16. 8.: vrt frančiškanskega samostana ob 19.00, Gregor Čušin: Evangelij po Čušinu, monokomedija

Kot pravi avtor, je to evangelij, povedan na resno neresen način. Ali pa na neresno resen. Po Čušinovo. Kot katoličan je želel spregovoriti katoličanom, Jezusu zastaviti par vprašanj, ki morda mučijo še koga. Predvsem pa je želel na glas povedati svoje mnenje o nekaj bolj ali manj aktualnih dogajanjih in to na ljudem prijeten, humoren način, saj verjame v smejočega se Boga.

Dogodek je organiziran v sodelovanju z Društvom svetega Jakoba.

sobota, 17. 8.: ulice Kamnika ob 19.30, bArka, ulična povorka

Po morju človeštva plava barka življenja. Urbani prostor je živ organizem. In ulično gledališče mu dobro dene. Zato ste ob koncu letošnjega Kamfesta vsi povabljeni na bArko, zaključno ulično povorko. Simbolično bo povezala javni prostor, ki nam ga še vedno zagotavljajo kamniške ulice in trgi. Preplet gledalcev in nastopajočih, lokalcev in popotnikov vseh vrst bo zagotovo pokazal Kamnik v kulturno-urbani luči.

PARK MLADIH

Park mladih je prostor, ki na Kamfestu ni nova stvar, bo pa letos ponovno v parku Evropa vstal kot feniks iz pepela. Gre za kotiček, ki ga mladi pripravljajo za mlade in tiste z nekoliko višjim EMŠOm.

V parku bo mogoče po dolgem in vročem dnevu dati možgane na pašo in se sprostiti ob glasbi različnih skupin in tudi DJ-ev, ki bodo postregli z interesantnim asortimanom različnih zvrsti glasbe. Ne bo šlo pa tudi brez različnih pritiklin in zanimivega spektra spremljevalnega programa, ki bo usmerjen ekološko in bo dokazoval, da ni treba biti zasvojen s čokolado ali pa čim močnejšim, da se imaš lahko fajn. Izbor in izvedbo programa Parka mladih, ki bo izbrane dni živel med 17. in 23. uro, pripravlja Mladinski svet Kamnik.

ImproKamFest: Mednarodni impro festival

Kamfest bo tudi letos v sredini dogajanja pripravil mednarodni impro festival. Vrača se internacionalna zasedba improvizatorjev, ki bo ponovno skrbela za razgrajanje trebušnih mišic in ponosno razkazovala svoje improvizacijske sposobnosti. Deležni boste epske prijateljske tekme med domačini in ostalim svetom, po mestu se bo iskalo Majstra in se še na ogromno drugih načinov spontano improviziralo. Med zvenečimi imeni svetovne impro scene bo festival gostil Puline Calme (Francija), Omar Galvan (Argetina), Láďa Karda (Češka).

ImproKamFest bo na ploščadi pred Domom kulture Kamnik potekal med 11. In 14. avgustom. V primeru dežja se predstave prestavijo pod streho.

nedelja, 11. 8.
ob 21.00 – Otvoritvena impro tekma: Slovenija proti Svetu
ob 23.00 – Neuradni program: Večer spontanih songov

ponedeljek, 12. 8.
ob 20.00 – Malo (z)mešano na žaru
ob 21.00 – Festivalska produkcija

torek, 13. 8.
ob 20.00 – Festivalska produkcija
ob 21.00 – Impro Majstri

sreda, 14. 8.
ob 21.00 – Big Bend
ob 23.00 – Neuradni program: Impro dvojke

OTROŠKI ODER

Otroški oder letos bo letos po nekaj letih obrnil hrbet Keršmancu, saj je svoj prostor našel v samem centru Kamnika, tam kjer je nekdaj tudi bil. Ponovnemu oživljanju festivalskega mesta bodo svoje dodali tudi najmlajši, saj bodo tekali in poskakovali po tlaku Glavnega trga, si zraven privoščili kakšen sladoled, za nameček pa si pogledali še predstavo.

Festival je ustvarjen za ljudi in tako Kamfest skrbi za vse strukture prebivalstva. Ni poskrbljeno le za glasbo in uživanje starejših, ampak tudi za najmlajše. Otroški oder kot po navadi pomeni začetek festivalskega dneva. Preden se bodo iz popoldanske sieste prebudila ostala prizorišča, se bodo sredi mesta že zabavali najmlajši in zvedavo spremljali, kaj jim je festival pripravil tokrat.

vsak dan ob 18.00 na Glavnem trgu

petek, 9. 8.: Čupakabra: Gusarji, cirkuška predstava

V Kamnik pluje gusarska ladja s tremi bolj ali manj bradatimi gusarji. Ekspedicija se tokrat podaja na verjetno najpomembnejšo in najnevarnejšo avanturo doslej. Gusarski zaklad se po njihovo namreč skriva ravno sredi trga.

sobota, 10. 8.: Teja in Mš: Ješ, jež?, igrana predstava za otroke

Ste že kdaj srečali ježa, ki pojeta rap? Ki plešeta in pokata vice? Če še niste, potem je skrajni čas, da se s Pavlo in Viktorjem odpravite na avanturo od gozda do mesta, kjer ju čaka cesta! In kaj ima pri vsem tem zraven vreča? In kaj je v njej? Toliko vprašanj …

nedelja, 11. 8.:  Black Star Acrobats: Lavorji (Gana), akrobatsko-žonglerska predstava

Vsakdanja opravila, kot sta kuhanje ali pomivanje posode, so dolgočasna, zato si jih je treba popestriti, da se je lažje prebiti skozi težak afriški vsakdan, predvsem ker v Gani vodovod ni samoumevna stvar. Čas je torej za zabavo!

ponedeljek, 12. 8.: Andrej Tomše: Po klobuk, cirkuška predstava

Možak s klobukom in sprehajalno palico se z zaslona nemega filma preseli na ulico, kjer zbere in zabava svojo publiko, nato jo očara z lahkotnim žongliranjem in nežno magijo. Po klobuk je predstava sproščene fizične klovnade, ki zabava otroke in navdušuje odrasle.

torek, 13. 8.: KUD Kiks: Didl Dadl Dum, improvizirana otroška predstava

Ste danes zjutraj jedli ribo ali kruh z maslom? Je vaša najljubša žival dinozaver ali kuščar, ali pa imate raje rastline? Ste danes že srečali najljubšega sladoledarja in prijatelju kupili eno lončnico? Vse to je lahko ena sama gledališka predstava, ki jo bomo pripravili po vaši želji.

sreda, 14. 8.: Zavod Vitkar: Cirkus na mesec, cirkuška predstava

Cirkus na mesec je sestavljen iz niza krajših nastopov, ki tvori zaokroženo zgodbo skozi ples – na tleh in v zraku, na tkanini in na obroču. Barvit kolaž vratolomnih cirkuških točk pripoveduje zgodbo, ki jo je mogoče razumeti, tudi če je povedana brez besed.

četrtek, 15. 8.: Čupakabra: Cirkus Kolibris, cirkuška predstava

Žongliranje ni čarovnija! Hokus pokus, abrakadabra, prihaja Čupakabra. Dinamična cirkuška predstava polna atraktivnih žonglerskih točk, akrobacijskih glasbenih vložkov in kaskaderskih čarovnij. Predstava, ki se razlije z odra in s čarovnijo preplavi cel prostor.

petek, 16. 8.: Plesna šola Kazina: Oni, plesna predstava

Plesna predstava, ki je potrebovala ščepec cirkuške čarobnosti, da je zaživela polno življenje, govori o ljudeh, ki na svoj način, s svojo kulturo, idejami in iskricami v očeh, bogatijo naša življenja. Skuša pokazati, da se na negativno ni treba odzvati (z negativnostjo).

sobota, 17. 8.: Mini cirkus Bufeto: Kolesar, klovnovska predstava

Klovn Bufeto rad vozi kolo in obvlada vožnjo z njim. Zato bo tudi predstavil mojstrsko uporabo in vožnjo z vsaj na videz popolnoma navadnim kolesom. Ker pa Bufeto ni čisto vsakdanji kolesar, se gledalci lahko pripravijo na mnoga presenečenja!

KINO KAMFEST

Kamfestovski kino je letos tisočletno samostansko stavbo odstopil glasbenim vibracijam, sam pa sledil glavnini dogajanja. Ko bodo otroci zapustili Glavni trg, bo ta deloma spremenil svojo namembnost. Med mogočnimi stavbami, ki jim je svojo podobo pomagal vlivati sam Plečnik, bo svoj prostor našlo filmsko platno, pred njim pa vsi ljubitelji gibljivih slik.

Filmski del festivala vsekakor ponuja dovolj razlogov, da po vračanju s katerega od prizorišč še ne zaidete domov. Naši dolgoletni in nepogrešljivi soproducenti iz Mestnega kina Domžale so tudi letos pripravili program, ki bo zadovoljil vse. Ali boste filmske večere spremljali s stola ali iz bližnjega kafiča, je pa vaša stvar – izbire bo dovolj.

od 12. do 16. avgusta ob 21.15 na Glavnem trgu

DDV program

Kamfest nikoli ne mine brez dogodkov, ki obogatijo program in ga zapolnijo med tonskimi vajami, pripravljanjem prizorišč in iskanjem priveza za jeklene konjičke. Dogodki z dodano vrednostjo omogočajo obiskovalcem, da naključno in čisto povsem spontano odkrijejo program festivala ali pa da celo postanejo del njega. Kamnik bo letos postal ena velika dnevna soba, napolnjena z vsem mogočim. Družiti se bo mogoče brez televizije in zraven uživati v kulturi bivanja. Z vami bo živa knjižnica, sredi mesta bosta zrasla plezalna stena in fuzbal igrišče. Bo pa najti še in še … 

 

 Opomba: Ker gre za neuradno različico programa so možna odstopanja.