Naslovnica / POUDARJENO / Kakšen zrak dihamo v Kamniku in kaj se (znova) kuri na Duplici

Kakšen zrak dihamo v Kamniku in kaj se (znova) kuri na Duplici

Občinski svetnik Grega ZORMAN (LDP), je občinski upravi zastavil svetniško vprašanje, ki se nanaša na onesnaženost zraka, ki ga v zadnjem času (ponovno) opažajo prebivalci širšega območja Duplice.

Grega Zorman

Grega Zorman (LDP): “Strokovnjaki opozarjajo, da je onesnažen zrak največja javnozdravstvena težava, ne zgolj pri nas, ampak tudi na svetu. Razlogi za onesnaženost so različni, veliko ga prispeva promet, kurjenje, industrijske dejavnosti, pa tudi kmetijstvo. Kot lahko preberemo na spletnih straneh Ministrstva za okolje in prostor je onesnaženost zraka prvi okoljski vzrok prezgodnje smrti v EU, saj zaradi onesnaženosti zraka umre desetkrat več ljudi kot v prometnih nesrečah in onesnažen zrak tudi pri nas ostaja eden osrednjih okoljskih problemov. Onesnaženost zraka povzročajo predvsem čezmerne ravni delcev in ozona.

Pred leti smo imeli v Kamniku oziroma v južnem delu Kamnika velike težave z onesnaževanjem zraka, ki ga je povzročalo kurjenje biomase v kurilni napravi podjetja Tisa d.o.o, v bivši tovarni Stol. V letih 2010 in 2011 je Inšpekcija za okolje in naravo vršila redne nadzore delovanja družbe Tisa d. o. o., PE Kamnik, vrstili so se protesti krajanov, v naslednjih letih se je situacija umirila oziroma ni bilo več zaslediti tako vidnih sledi onesnaževanja.

Fotografije onesnaženja, ki so jih posneli zaskrbljeni krajani.

V zadnjih tednih pa so se na nas obrnili zaskrbljeni občani z Duplice in širše okolice in nam dostavili fotografije, da se iz dimnika bivšega Stola ponovno vali črni dim, v zraku pa je moč zaznati tudi vonj po plastiki, gumah. Skrbi nas, da se pri kurjenju poleg biomase kurijo tudi odpadki in drugi snovi, ki se jih v takšnih kurilnih napravah, kot je na Duplici v bivšem Stolu, ne sme kuriti. Črne saje so vidne na avtomobilih, oknih, obešenem perilu, terasah. Onesnažen zrak prebivalci vdihavajo, onesnažen zrak pride v organizem tudi preko zelenjave, ki uspeva na bližnjih vrtovih, onesnaženost se lahko kopiči v prsti.

O težavah z onesnaženim zrakom poročajo tudi občani iz okolice Livarne Titan (Livarska, Steletova, Zikova, Klavčičeva, Ljubljanska), ki opažajo drobne kovinske delce ter droben črn prah na terasah, okenskih policah, avtomobilih, kar je viden znak, kakšen zrak vdihavamo.

Glede na povedano v Svetniški skupini Lista Dušana Papeža pozivamo občinsko upravo, da preverijo dogajanje v bivši tovarni Stol, kakšen material kurijo, zakaj prihaja do izhajanja sajastega dima in ali poleg biomase kurijo še kaj drugega. Prav tako naj občinska uprava preveri kaj se dogaja v Livarni Titan in zahteva analize izpustov. Pozivamo, da se vsi podatki predstavijo javnosti, prav tako predlagamo, da občina pri Agenciji RS za okolje pridobi zadnje podatke o stanju zraka v Občini Kamnik in jih predstavi. Če s strani obeh podjetij ne bo ustreznih pojasnil, je treba narediti prijavo na Inšpekcijo RS za okolje in naravo (Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor). Glede na to, da onesnažen zrak predstavlja veliko zdravstveno grožnjo naj občina predstavi tudi podatke Zdravstvenega doma Kamnik, kakšno je zdravstveno stanje občanov Kamnika in koliko in kako so zdravstvene težave povezane z onesnaženim zrakom.

Občini Kamnik predlagamo, da preveri možnosti za postavitev stalne postaje za merjenje kakovosti zraka. Razpolagamo s podatkom, da Agencija RS za okolje merilno napravo lahko postavi, vendar mora občina postavitev naprave delno subvencionirati. Na ta način bi imeli veliko natančnejše podatke o stanju zraka, najbolj smiselno bi bilo, da je naprava postavljena na območju južnega Kamnika. Predlagamo, da občina čim prej pristopi k izvedbi projekta, finančno pokritje pa zagotovimo v okviru rebalansa proračuna Občine Kamnik.

Odgovor občinske uprave  je pripravila Mihaela BRNOT VETERNIK, višja svetovalka za gospodarske dejavnosti in gospodarske javne službe:

Za informacije, na osnovi katerih bi lahko konkretno odgovorili na podano vprašanje, smo zaprosili Inšpektorat RS za okolje in prostor, Agencijo RS za okolje (v nadaljevanju ARSO) in Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik (v nadaljevanju ZD Kamnik).

Pristojni Inšpektorat RS za okolje in prostor smo zaprosili za pojasnilo glede ugotovitev pri opravljenih inšpekcijskih nadzorih v obdobju zadnjega leta v Livarni Titan, Pirolizi – Tisa in drugih podjetjih na območju občine Kamnik, ki s svojim delovanjem lahko vplivajo na onesnaženost zraka, pa tudi glede podanih prijav s strani občanov občine Kamnik v minulem letu. Tudi občinska inšpektorica je v letih 2018 in 2019 dobila dve prijavi, ki sta se nanašali na Livarno Titan in dve prijavi, ki sta se nanašali na Tiso (na območju bivšega Stola); vse prijave je odstopila pristojnemu Inšpektoratu RS za okolje in prostor, Vožarski pot 12, Ljubljana. Odgovora inšpektorata še nismo prejeli.

S strani ZD Kamnik smo na vprašanje glede zdravstvenega stanja občanov in povezanosti zdravstvenih težav z onesnaženim zrakom dobili odgovor, v katerem je navedeno, da ZD Kamnik ne spremlja primerjalno zdravstvenega stanja občanov glede na posamezne predele mesta ali okoliške kraje in vasi. Soočajo se z velikim številom respiratornih okužb, ki so tipične za ta del leta, in velikim številom ljudi, ki so okuženi z gripo. Morebitne onesnaženosti zraka ne spremljajo. Z obolevnostjo prebivalstva po slovenskih občinah se ukvarja Nacionalni inštitut za varovanje zdravja, ki podatke objavlja na spletni strani: http://obcine.nijz.si/Vsebina.aspx?leto=2019&id=60. Iz objavljenih kazalnikov zdravja v občini Kamnik ni razvidnega večjega odstopanja od državnega povprečja.

ARSO smo seznanili, da na območju južnega dela občine Kamnik prebivalci ponovno zaznavajo prekomerno oziroma povečano onesnaženost zraka, kar se med drugim odraža tudi tako, da so črne saje vidne na avtomobilih, oknih, obešenem perilu, terasah … ARSO smo zaprosili za informacije glede podatkov o stanju zraka na območju občine Kamnik, ki nam jih lahko posreduje, in glede možnosti za postavitev stalne ali mobilne postaje za merjenje kakovosti zraka. V odgovoru ARSO navaja: »V Kamniku trenutno Agencija za okolje nima postavljene merilne postaje za meritve kakovosti zraka. Kot ste že sami omenili, smo meritve z mobilno enoto v vaši občini izvajali skoraj petnajst let nazaj. Poleg teh meritev se je izvedlo v letih 2005, 2006, 2007 in 2009 nekaj kratkotrajnih meritev dušikovega dioksida in benzena z difuzivnimi vzorčevalniki na lokaciji Steletove, Livarske in Kovinarske ceste v Kamniku. Rezultati so javno dostopni na atlasu okolja. Novejših informacij o stanju kakovosti zunanjega zraka v vaši občini nimamo. Državno merilno mrežo za spremljanje kakovosti zunanjega zraka trenutno sestavlja 23 merilnih mest po Sloveniji. Obstoječa merilna mreža zagotavlja osnovne podatke o kakovosti zraka v Sloveniji in zadostuje zahtevam evropske zakonodaje. Na Agenciji za okolje se zavedamo, da je poleg teh lokacij v Sloveniji še mnogo mest, kjer se soočajo s prekomerno onesnaženostjo zraka, predvsem z delci PM10 in PM2.5, ampak meritev žal ne moremo izvajati povsod. Radi bi poudarili, da meritve kakovosti zraka, še ne pomenijo njegovega izboljšanja. Imamo pa za vašo občino vseeno eno spodbudno informacijo. Agencija RS za okolje v okviru nove finančne perspektive za obdobje 2021–2027 načrtuje izvajanje kohezijskega projekta, v okviru katerega želi nadgraditi mrežo stalnih merilnih mest za spremljanje onesnaženosti zunanjega zrak z delci PM10 in PM2,5. Glede na obstoječo merilno mrežo in problematiko onesnaževanja z delci je bila kot možna nova lokacija prepoznano tudi mesto Kamnik, kar pomeni, če bo projekt odobren, bomo v Kamniku postavili stalno merilno postajo za spremljanje kakovosti zunanjega zraka.«

Ne glede na to pa se lahko občina tudi sama odloči za izvajanje meritev kakovosti zunanjega zraka, pri čemer mora sama pokriti stroške. Možen je nakup ali najem merilnih postaj, na katerih se merijo parametri onesnaževanja (prašni delci, dušikovi oksidi, ogljikov monoksid, ozon) in meteorološki podatki (temperatura, zračni tlak, relativna zračna vlaga). Izmerjeni podatki na merilnih postajah se prikazujejo kot indeks onesnaženosti zraka, ki kaže trenutne izmerjene vrednosti in povprečne, minimalne in maksimalne urne vrednosti v zadnjih 48 urah. Smiselno je, da se vzpostavi spletni portal, na katerem imajo občani dostop do teh podatkov. Primerjava izmerjenih rezultatov v daljšem časovnem obdobju pa je lahko osnova za načrtovanje politike za izboljšanje kakovosti zraka v občini. Ocena stroškov postavitve in letnega vzdrževanja merilnih naprav bo znana po pridobitvi ponudb.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve