Naslovnica / NOVICE / Kamničani na žegnanski povorki v Beljaku

Kamničani na žegnanski povorki v Beljaku

V soboto 1. avgusta, smo se člani TD Kamn`k udeležili povorke na Beljaškem »Villacher Kirchtag-u«, žegnanjski nedelji, ki velja za nekakšne avstrijske narodne noše. Vreme je bilo letos prijetno, tako da tistim, ki so bili v noši ni bilo niti prehladno, niti prevroče, kar je bila v zadnjih letih že kar stalnica.

Da bo dan pester, se je čutilo že na avtobusu, ko so »muzikantje« ogrevali svoje inštrumente in prvo predstavo pripravili mimoidočim na jeseniški bencinski postaji. Od tam naprej se do konca povorke inštrumenti skoraj niso potihnili, tako da je bila cela Avstrija polna slovenske glasbe.

td kamnk beljak 5

Beljaška žegnanjska nedelja izgleda kot večja različica kamniških narodnih noš, kamničani pa smo tam dobro poznani in vedno lepo sprejeti. Ob sprehodu po povorki, so mnogi domačini dejali »aaah Kamnik, das is aus Slowenien« in pričeli s ploskanjem ob ritmih harmonike in baritonov. Ob slednjih ni ravnodušna ostala niti častna tirbuna, katera je z bučnim aplavzom najprej pozdravila kamniško tablo, potem pa so nekateri vse prej kot zadržano z našimi »muzikanti« skupaj zapeli znano melodijo »ija-ija-ija-o«. Vsi skupaj smo se počutili kot, da nas pozdravljajo stari prijatelji, kar navsezadnje niti ni čudno, saj se naše mesto na povorki predstavlja že okoli 50 let.

Po končani povorki smo se odpravili na klobaso s kajzarico in pijačo. Za to so nas gostitelji opremili z bonom za udeležence v povorki, kar se navadno izkaže za hvaležen kos papirja, saj stane kos piščanca 9€, porcija čevapčičev 8€, 0.5l piva pa 4€. Vstopnina na samo prizorišče je brezplačna samo za tiste, ki so oblečeni v nošo, ostali pa za vstop v zaprti del mesta, ki je dolg približno toliko, kot je od Šutne do Doma Kulture Kamnik, plačajo vstopnino v višini 9€.

Beljaški dnevi so za nami, sedaj pa se začenjajo priprave na domače noše, za katere ponovno upamo na lepo vreme, dobro glasbo in vesele obraze.

Grega Ugovšek