Naslovnica / KULTURA / Kamnik in prva svetovna vojna
Begunci iz Galicije na kamniški železniški postaji.

Kamnik in prva svetovna vojna

Medobčinski muzej in TIC Kamnik sta v torek popoldne organizirala brezplačno vodenje po obeležjih 1. svetovne vojne v Kamniku.

Direktorica muzeja mag. Zora Torkar je prisotnim najprej predstavila manjšo razstavo, ki so jo, v spomin na dogodke v času prve svetovne vojne, pripravili v rojstni hiši Rudilfa Maistra, vodenje pa se je, pod vodstvom turističnega vodnika Mihe Babnika, nadaljevalo po mestnih ulicah ter se izteklo v zasebnem muzeju soške fronte na Levstikovi ulici.

Skupaj z razstavo Po sledeh 1. svetovne vojne v Kamniku so v Medobčinskem muzeju Kamnik izdali tudi manjšo knjižico v kateri je moč najti kopico podatkov in zanimivosti iz viharnih časov prve svetovne vojne, ki tudi Kamniku in njegovi okolici ni prizanesla. Mesto v bližnjem zaledju fronte je bilo v času prve svetovne vojne polno beguncev in ranjencev, ki so jih oskrbovali na različnih delih mesta, največja vojaška bolnišnica je bila v mekinjskem samostanu, iz mesta se je preselila tovarna smodnika, vladalo je pomanjkanje hrane, cerkveni zvoniki so ostali brez zvonov, vojnemu času pa sta bila podrejena tudi utrip in življenje mesta, ki je dalo precej nabornikov oz. vojakov, ki so se bojevali na različnih bojiščih prve svetovne vojne.

Nekaj zanimivosti in utrinkov iz prve svetovne vojne na Kamniškem si lahko, že na mimobežnem sprehodu po Šutni, ogledate na panojih pred rojstno hišo Rudolfa Maistra, nič pa ne bo narobe, če tudi vstopite in si ogledate celo razstavo.