Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Ta vikend Kamnik vabi na kloštrske kremšnite in šilce domačega žganja

Ta vikend Kamnik vabi na kloštrske kremšnite in šilce domačega žganja

V Kamniku, enem od biserov Srca Slovenije, ki v zaledju Ljubljane ponuja pristna kulinarična, rokodelska in druga tradicionalna doživetja, Razvojni center Srca Slovenije letos organizira prvi letošnji Vikend odprtih vrat – od jutri, 29. aprila, do nedelje, 1. maja.

»Naša največja posebnost je, da ne ločimo turizma od podjetništva in drugih dejavnosti, temveč jih skupaj z ljudmi povezujemo. V lokalno okolje prinašamo pobude, v katerih vidijo priložnosti za lasten razvoj. Gre za drugačne, unikatne ideje, vezane na ključne sposobnosti območja. Ne kopiramo, ampak razvijamo glede na potrebe okolja,« poudarja Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.

bozena peterlin

Z dogodki, kot je Vikend odprtih vrat, omogočajo ljudem in ponudnikom v lokalnem okolju, da razvijajo svoje dejavnosti. »Posledično se krepi in bogati turistična ponudba, dobra promocija, ki jo skupaj zagotavljamo, pa prinese nove obiskovalce turističnih točk tudi v drugih dneh leta,« pravi Božena Peterlin, direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik.

Ta vikend bo v Kamniku pestro in zanimivo. V Hiši keramike Zakaj pa ne majolka si bo mogoče v petek in soboto med 9. in 15. uro ogledati dela na lončarskem vretenu in poslikave beloprstene keramike. V društvu, katerega glavna dejavnost je ohranjanje keramične tradicije Kamnika, bodo obiskovalce ob ponudbi čaja in kruha popeljali v svet raznolike uporabe keramike.

Obiščete lahko tržnico Okusi Kamnika – Podeželje in Eko na Šutni. Od 8. do 13. ure bodo vsakemu obiskovalcu podarili zelenjavno sadiko. Ta obiskovalce ob nakupu nad 20 evrov čaka tudi na Livadi 1 na Šmarci, pri Dragici Bohinec, ki se s pridelavo sadik zelenjave ukvarja že več kot 25 let.

Na ogled vabi več kot 350 let stara Budnarjeva hiša v Zgornjih Palovčah, edinstven živi muzej, ki omogoča vpogled v kmečko življenje naših prednikov. Domačijo najbolj zaznamuje črna kuhinja, na njej se vrstijo različni dogodki, povezani z letnimi časi, prazniki in ljudskim izročilom.

dan oprtih vrat 1

Od petka, 29. aprila, do nedelje, 1. maja, vas v Kamniku čakajo tudi druga posebna doživetja:

  • Kavarna Veronika s kloštrskimi kremšnitami;
  • Zlata ptička, trgovina z zdravo prehrano, z večkrat nagrajenim domačim pivom Mali grad iz kamniške vode ter Ruševim likerjem iz ruševih storžev in vršičkov;
  • Dom v Kamniški Bistrici, Stahovica, s svaljki s trničem in Rokovnjačevim kruhom;
  • B & B, hostel in pub Pod skalo z več vrstami piva tako uveljavljenih blagovnih znamk kot tudi lokalnih pivovarjev;
  • Terme Snovik Kamnik z njihovo termalno vodo, naravnim zdravilnim sredstvom, ki blagodejno vpliva na kosti, kožo in prebavo;
  • Velika planina s pastirskim naseljem in edinstveno zaščiteno ovalno obliko pastirskih bajt, ki je tudi največje in najstarejše planšarsko naselje v Evropi;
  • Zdravilni gaj Tunjice. Holistični center zdravja z desetimi zdravilnimi točkami je edini center v Evropi z znanstveno potrjenimi zdravilnimi učinki na človeka. V nizu energijskih vrelcev sta tudi izvir in polnilnica Žive vode;
  • Gostilna in penzion Repnik z brezplačno degustacijo tuhinjske file, tipično kamniško jed;
  • Kavarnica na Glavnem trgu z žganjem iz vršičkov in storžev ruševja.

Vikendi so zasnovani tako, da lahko v enem vikendu obiščete več točk, ki so označene s srčki, in spoznate lokalno območje. Seveda bodo vsi gostitelji ponudili posebne ugodnosti in presenečenja.