Naslovnica / NOVICE / Kamniška trgatev

Kamniška trgatev

trgatev0Kamnik morda res ne slovi kot vinogradniško mesto, kar pa še ne pomeni, da vinska trta pod kamniškimi planinami ne uspeva. Brajde ob hišah so letos lepo polne, v Kamniku ter njegovi okolici, pa je moč najti kar nekaj zagnanih posameznikov, ki si, iz doma pridelanega grozdja, vsako leto, za hec in veselje, pridelajo nekaj žlahtne kapljice.

Vinogradov v Kamniku res ni več mogoče najti, ampak to še ne pomeni, da jih v mestu ni nikoli bilo. V starih zapisih je najti podatek, da je Hospital pri Sv. Antonu na Kozjem vrhu (Špitalič) dobival desetino od vinogradov meranskega vojvode in kamniških meščanov. Vinogradi so bili najbrž na prisojnih legah v okolici Kamnika, bržčas v smeri proti Tunjicam in Stranjam, kjer na nekdanjo vinarsko izročilo spominjajo še tamkajšnja imena (Vinski vrh, Zagorica…), na mestu zdajšnje cerkve v Stranjah, pa je nekdaj stala lesena kapela sv. Martina, čudodelnega svetnika, ki iz vode dela vino.

Ima pa mesto Kamnik, v parku Evropa, posajen cepič mariborske Stare trte, najstarejše trte na svetu, sorte modra kavčina ali žametovka, ki jo je, pred leti, mestu podaril mariborski župan.

Prva uradna trgatev je bila organizirana lani, videti pa je, da bo kamniška trgatev postala stalnica, saj je županu Marjanu Šarcu, kot simboličnemu gospodarju vinske trte, tudi letos pripadla čast prvega reza in prve pokušine grozdov.

Župan je po pokušini ocenil, da je grozdje zrelo in primerno za obiranje in dovoljenje za trgatev predal občinskemu viničarju Mirku Sanaborju, ki je dozorele grozde spravil v košaro, del nedozorelih pa pustil za pozno trgatev. Bržčas bodo pozni trgači mestni tiči in parkovni rabutarji. Naj jim tekne, le do trte naj bodo prizanesljivi in naj ne delajo škode.

Veselice, na kateri bi stregli kamniško vino, najbrž še nekaj časa ne bo, kajti trta je še mlada in bi pridelek, če bi ga stisnili v sok, bržčas lahko pili samo po naprstnikih.

Mestni viničar Mirko Sanabor je povedal, da leto trti in grozdju ni bilo najbolj naklonjeno, na kar kaže tudi sladkorna stopnja, ki znaša približno 55 ekslerjev, ampak slabo leto za trto, ki je zahtevalo precej nege in skrbi, ni bilo zgolj v Kamniku, temveč tudi v krajih, ki imajo vinogradniško tradicijo. Še več, pošalil se je, da bodo letošnja primorska vina najbrž bolj podobna cvičku, kako pa se bo reklo letošnjemu cvičku, pa lahko samo ugibamo.

Naslednje srečanje ob cepiču najstarejše trte bo spomladi, ko bo čas za spomladansko rez.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve