Naslovnica / Črna kronika / Kamniško neslavno prometno povprečje: 1,62 g alkohola na kilogram krvi
Simbolična fotografija.

Kamniško neslavno prometno povprečje: 1,62 g alkohola na kilogram krvi

Policijska postaja Kamnik je v lanskem letu izvedla številne poostrene nadzore prometa, pri katerih je bil poudarek na kršitvah določil o hitrosti, alkohola, uporabe varnostnega pasu in zaščitne čelade ter ugotavljanju in odkrivanju večkratnih kršiteljev cestno prometnih predpisov. Na območju PP Kamnik je bilo v letu 2014 obravnavanih 195 prometnih nesreč v katerih je umrlo 5 oseb. Povprečna stopnja alkoholiziranih povzročitljev prometnih nesreč je bila 1.62 g alkohola na kilogram krvi.

Lani 5 smrtnih žrtev kamniških cest

V letu 2014 so policisti na območju občine Kamnik obravnavali 195 prometnih nesreč od tega 4 prometne nesreče s smrtnih izidom, 79 nesreč s telesnimi poškodbami, v 112 prometnih nesrečah pa je nastala zgolj materialna škoda.

V prometnih nesrečah je umrlo 5 oseb, 9 oseb je bilo hudo telesno poškodovanih in 89 lahko telesno poškodovanih.

Hitrost in alkohol

Policisti so pri nadzoru cestnega prometa na območju občine Kamnik ugotovili 2.639 kršitev, od tega največ, 593 kršitev, zaradi prekoračitve hitrosti, 402 zaradi neuporabe varnostnega pasu, v 201 primeru so ugotovili prekršek zaradi vožnje v rdečo luč, pri 104 voznikih pa so ugotovili da so vozili pod vplivom alkohola, od tega kar pri 51 voznikih, da so imeli v izdihanem zraku več kot 0,52 miligrama alkohola (1,1 g/kg) v litru izdihanega zraka.

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so bili nepravilen premik z vozilom v 50 primerih, neupoštevanje pravil prednosti v 30 primerih, neprilagojena hitrost v 22 primerih, neustrezna varnostna razdalja v 16 primerih in nepravilna stran in smer vožnje z vozilom v 38 primerih.

Neslavno povprečje: 1,62 g alkohola na kg krvi

Od 139 povzročiteljev prometnih nesreč je bilo 17 povzročiteljev alkoholiziranih kar predstavlja kar 12,2 odstotka povzročiteljev, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa znaša 1,62 g alkohola na kilogram krvi.

Pester nabor dejavnosti kamniških policistov

Poleg t.i. strateških kršitev so policisti v lanskem letu, glede na specifičnost lokalne problematike, izvajali nadzore prometa s poudarkom na ugotavljanju kršitev tovornih vozil, pešcev in vozil za prevoz otrok. Na podlagi opravljenih analiz s področja prometne varnosti, je bilo delo policistov načrtovano in usmerjeno v tiste časovne in krajevne lokacije, kjer je bila največja problematika.

Skupaj s postajo prometne policije Ljubljana je policijska postaja Kamnik lani izvajala tudi nadzore nad vozniki in vozili, za vožnjo katerih so potrebna posebna znanja (avtobusi, tovorna vozila in vozila za prevoz nevarnega blaga). Sodelovala je pri zavarovanju javnih prireditev (kolesarske dirke, prireditve na prostem), kjer je bilo potrebno na posameznih delih trase oz. prireditvenega prostora, ustaviti promet in poskrbeti za varnost udeležencev v cestnem prometu. V postopkih odločanja je vodstvo sodelovalo na upravnih enotah, pri izdajanju odločb organizatorjem športnih prireditev, opravilo predhodne terenske oglede, sodelovalo pri določitvah glede varovanja in pri ugotovljenih nepravilnostih ustrezno ukrepalo.

Promet so policisti urejali na cestah in križiščih, v času večjih zgostitev prometa (prometne konice v jutranjem in popoldanskem času), ob prireditvah na cesti in drugih dogodkih (prometnih nesrečah, delo na cesti), ki so zahtevali začasno spremembo prometne ureditve. Pretočnost prometa je bila v večini primerov odvisna od prepustnosti cest kakor tudi od prizadevanj policistov. Posebno pozornost so policisti namenjali kontroli tovornih vozil, zagotavljanju varstva otrok na poti v šolo ter prevoznosti cest v zimskih razmerah. V zvezi tega so bile pristojnim službam predlagane ustrezne rešitve in pobude. Vodstvo je predlagalo in izvedlo ustrezne ukrepe (sestanke, nadzore, neposredno vodenje), ki so pripomogli k večji varnosti udeležencev v cestnem prometu. Policisti so uspešno sodelovali z drugimi organizacijami (izobraževanje, obveščanje, skupni nadzori, izločanje vozil iz prometa ipd.).

Podatki so povzeti iz poročila o stanju javne varnosti na območju občine Kamnik v letu 2014, ki sta ga pripravila policijski inšpektor Dušan Hočevar in komandir policijske postaje Sebastjan Juhant.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve