Naslovnica / KULTURA / Katzen Kabaret – avtohtona predstava s kurbami, zvodniki in razvodniki

Katzen Kabaret – avtohtona predstava s kurbami, zvodniki in razvodniki

Ob ustvarjalno-kreativni zagnanosti vse širšega kroga kamniških mladcev in mladenk, ki jih ne zadovoljuje zgolj ležerno pasivna vloga zunanjih opazovalcev pop-kulturnega dogajanja, ampak so že samo v letošnjem letu pripravili in izvedli vrsto imenitnih kulturno-umetniških projektov, človeku v Kamniku lahko srce zaigra tudi drugače kot zgolj v dvo ali tri četrtinskem taktu, ampak, po njihovi zaslugi, tudi v kabarejskih ritmih Katzen Kabareta.

Minuli petek so nas mladi kamniški ustvarjalci namreč znova razveselili z novim, nadvse imenitnim presenečenjem, pomenljivo kabarejsko predstavo Katzen Kabaret.

katzen kabaret 18

Avtohtona predstava, kakršne Kamnik nemara ne pomnil že od časov kar so v Planinki, vizavi svojega S&M fitnesa, veseljačili kameradi Engelberta von Smallhausna in Otta Flicka, ki so se tamkaj, ob večerih po težaškem delovniku uvajanja reda in discipline v trdobučne kamniške betice, sproščali z žganico, se greli ob prijetnem prasketanju domače knjižne besede v gašperčku, ter v naročjih pestovali lokalne artistke, ki so brez pomislekov požirale seme ideje o novi, združeni Evropi.

katzen kabaret 23

 

Četudi so na kotlovniškem odru, ki se je petkovega večera prelevil v dekadentno nizkocenovno hišo radosti, plesala in pela poželjivo in pomanjkljivo odeta dekleta ter korakali strumni uniformirani mladci, lahko kamniški varuhi javne morale že v tem trenutku prekličejo sklic izredne seje kloštrskega krožka, kajti pevsko in plesno odlično izpeljana predstava je ponudila vsebino in sporočilo globljo od globokega grla.

katzen kabaret 58

 

Že dvoumen naslov predstave Katzen Kabaret, katerega krstne predstave se je bilo moč udeležiti zgolj z elitističnim osebnim povabilom, je v gledalcu vzbudil podzavesten dvoboj, ali se predstava imenuje po bližnji hiši poželenja, zapuščeni smodnišnični graščini Katzenberg, ali zgolj po glavnem, šarmantno ocilindrenjem zvodniku, na katerega so se lepo otožna dekleta lepile kot davčni inšpektorji na kulturna društva brez davčnih blagajn.

katzen kabaret 31

 

Kljub na videz pohujšljivi scenografiji, ki je bila morda zgolj nežno karikiran odraz z navajenostjo zamaskiranega vsakdana, pri vsem skupaj ni šlo za obsceno pohoten razvrat na prvo žogo, kot bi morda kak kamniški dušebrižnik, ki se ne zamuja z branjem, utegnil soditi zgolj iz fotografij, ampak za ostro in duhovito zbadljivo kritiko duhovno propadlega in preživetega sveta, ki mladim namenja usodo pohlevne in brezperspektivne delovne sile, občasnih zabavljačev, prostituirancev in, po skorajšnji potrebi, vedno dobrodošlega kanonfutra.

katzen kabaret 13

 

Pri tem se mladi kamniški ustvarjalci, kljub domnevni žgečkljivosti prizorov, uspešno izognejo cenenim dovtipom na račun spolnih in drugih predsodkov, kajti med njimi že dolgo velja, da je povsem vseeno kdo ima koga rad, predstavo pa raje napolnijo s pomenljivim, skorajda orvelovsko nesmiselnim militarizmom, ki na gledalca deluje kot slutnja, če že ne kar prerokba skorajšnje nove vojne onstran vrat, v kateri se ne bo vedelo kdo je sovražnik in kdo jo vojskuje. Zaenkrat le za mizo mikrocesarstva, ki mu kraljuje, denar nosečim gostom vdana, do svojih zasužnjenih deklet pa kot mačeha zlobna pufmuti, vlada varljivo premirje. Vse do nenadnega, vendar s plešočo nejevero pričakovanega samouničenja.

katzen kabaret 55

 

Mladci in mladenke iz različnih kamniških ustvarjalnih gnezd, ki so uspešno združili moči, si za svoj novi podvig zaslužijo vse čestitke in pohvale, tudi zaradi tega, ker so s predstavo, ki je nedvomno vredna pozornega ogleda, znova uspešno uspeli dvigniti tudi preklemansko slepeče zloščeno ogledalo.

katzen kabaret 68

 

Predstava bo svojo ponovitev v Kotlovnici ugledala v nedeljo, 15. maja 2016, ob 21. uri.
Priporočamo vam, da se čim prej zagrebete za karte, saj utegnejo kaj hitro poiti.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve