Naslovnica / POUDARJENO / Kdaj bo sprejet spremenjeni in dopolnjeni Občinski prostorski načrt in kako je z urejanjem prostora nekdanje smodnišnice

Kdaj bo sprejet spremenjeni in dopolnjeni Občinski prostorski načrt in kako je z urejanjem prostora nekdanje smodnišnice

Občina Kamnik je za Spremembe in dopolnitve Občinskega prostorskega načrta št. 2 prejela kopico zavrnitvenih mnenj, občinsko svetnico Bojano Pančur, ki je zastavila svetniško vprašanje, pa je zanimalo tudi, če ima Občina Kamnik pregled nad grajenimi objekti na območju nekdanje smodnišnice.

Občinska svetnica Bojana Pančur (NSi) je občinski upravi Občine Kamnik zastavila več svetniških vprašanj, ki se nanašajo na sprejetje spremenjenega in dopolnjenega Občinskega prostorskega načrta, zastavila pa je tudi vrsto vprašanj glede urejanja prostora na območju nekdanje kamniške smodnišnice.

Bojana Pančur (NSi): Sprejem OPN-ja je za občino kompleksen in dolgotrajen postopek, ki bistveno vpliva na kvaliteto življenja v občini in razvoj občine. V procesu sprejemanja OPN-ja sodeluje več nosilcev urejanja prostora, ki na osnutek OPN-ja podajajo mnenja. V zvezi s sprejemanjem OPN-ja za Občino Kamnik me zanima ali ima Občina Kamnik pridobljena že vsa mnenja nosilcev urejanja prostora za sprejem prihajajočega OPN-ja, kateri nosilci urejanja prostora niso izdali pozitivnega mnenja k OPN-ju in zakaj, kdaj se lahko pričakuje obravnava gradiva OPN-ja na Občinskem svetu? Zanima me ali Občina Kamnik vsako pobudo, ki je bila predlagana in so bila zanjo pridobljena vsa pozitivna mnenja vključi v OPN, ali o tem sledi presoja ?

Zaradi strateške lokacije in namembnosti ter trenutne neurejenosti na območju nekdanje Smodnišnice me zanima kdaj lahko pričakujemo sprejetje OPPN- ja za Smodnišnico? Katere so ovire, ki trenutno najbolj zavirajo proces priprave in sprejemanja OPPN-ja? Prosim, če nam predstavite časovnico sprejemanja OPPN-ja s posameznimi fazami in obrazložitvijo kje na tej časovnici se nahajamo sedaj.

Prosim za pojasnilo, katere faze so bile izvedene v zadnjih 4 letih. Zanima me kakšno je stališče Občine Kamnik glede trenutnega stanja v Smodnišnici in kakšne so možnosti, da se zadeve z OPPN-jem uredijo na način kot je to predvideno v Smernicah za to območje?

Glede na t. i. ”divji” oziroma nenadzorovan razvoj prostora na obravnavanem območju me zanima kakšne pristojnosti ima občinski inšpektorat, kakšne oddelek za urejanje prostora in kakšne občinski urbanist v zvezi s preprečitvijo oz. sankcioniranjem dejanj v zvezi z uzurpacijo prostora?

Ali ima Občina Kamnik pregled nad grajenimi objekti v Smodnišnici, se stanje spremlja in katere aktivnosti v zvezi s tem Občina izvaja?

Na območju nekdanje Smodnišnice so avgustovske poplave povzročile enormno škodo. Kakšne posledice bodo nova dejstva imela za sprejem tega in drugih prostorskih aktov, ki obravnavajo območja za katera se je izkazalo, da so poplavno ogrožena?

Odgovor v imenu občinske uprave Občine Kamnik je pripravila dr. Marija Tadeja Ježek, podsekretarka – vodja Oddelka za urejanje prostora:

“Za vsako spremembo namenske rabe prostora morajo dati pozitivno mnenje vsi nosilci urejanja prostora. Občina Kamnik za Spremembe in dopolnitve Občinskega prostorskega načrta (OPN) št. 2 do danes še nima pridobljenih vseh pozitivnih mnenj nosilcev urejanja prostora. Na mnenje Ministrstva za kulturo je Občina Kamnik čakala več kot 6 mesecev. Dne 10. 11. 2023 je Ministrstvo za kulturo izdalo le neuradno mnenje, v katerem niso obravnavane vse spremembe, ki so vključene v postopek Sprememb in dopolnitev OPN št. 2. Negativna mnenja so izdali Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za naravne vire in prostor, Ministrstvo za kulturo (neuradno mnenje), Zavod RS za varstvo narave in Direkcija RS za vode. Po prejemu negativnega mnenja se mora občina s posameznimi nosilci urejanja prostora usklajevati toliko časa, da so spremembe usklajene s posamezno področno zakonodajo.

V tem tednu je bilo na Ministrstvo za naravne vire in prostor ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poslano dopolnjeno in popravljeno gradivo. Zavod RS za varstvo narave se bo v tem tednu opredelil do predlaganega popravka gradiva. Z Direkcijo RS za vode potekajo usklajevanja glede predlaganega gradiva. Občina Kamnik je vsako predlagano pobudo za spremembo namenske rabe prostora, za katero so bila pridobljena pozitivna mnenja nosilcev urejanja prostora, vključila v Spremembe in dopolnitve OPN št. 2.

Po prejemu vseh pozitivnih mnenj nosilcev urejanja prostora bo občinska uprava predlagala občinskemu svetu, da obravnava in sprejme predlog Sprememb in dopolnitev OPN št. 2.

Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) Smodnišnica obsega 61,6 hektarov. Pri sami izdelavi prostorskega akta so se pokazali številni investicijski interesi, ki niso v skladu s strateškimi usmeritvami OPN. Nadzor nad gradnjo nedovoljenih objektov opravlja Inšpektorat RS za naravne vire in prostor pri Ministrstvu za naravni vire in prostor.

Za predmetni akt so bile izdelane in potrjene strokovne podlage, izdelana je bila hidrološko hidravlična študija, geotehnično in hidrološko poročilo, analitični del konservatorskega načrta, predhodne ocene onesnaženosti tal in mobilni načrt. Trenutno je v izdelavi okoljsko poročilo, ki bo za pridobitev mnenja o ustreznosti oddano na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Sočasno z okoljskim poročilom je potrebno oddati tudi dopolnjen osnutek OPPN. Nadalje je pričakovati pripombe nosilcev urejanja prostora in usklajevanje v prvi polovici naslednjega leta. V okoljsko poročilo ne bo vključena presoja varstva kulturne dediščine. Navedeno se bo ustrezno dopolnilo po pridobitvi smernic Ministrstva za kulturo. V sklopu priprave OPPN in strokovnih podlag je potrebno pripraviti še končne načrtovane ukrepe z vidika varstva pred poplavno ogroženostjo. Po pridobitvi odločbe o ustreznosti okoljskega poročila sledi uskladitev osnutka OPPN z lastniki na območju, priprava osnutka OPPN za javno razgrnitev, javna razgrnitev in obravnava osnutka OPPN, priprava predloga OPPN, uskladitev predloga z nosilci urejanja prostora, javna razgrnitev predloga OPPN, potrditev predloga in sprejem OPPN.

OPPN Smodnišnica je od Direkcije RS za vode, ki je nosilec urejanja prostora po Zakonu o vodah, že pridobil pozitivno mnenje. Glede na avgustovske poplave lahko potrdimo, da bi elementi, ki so predvideni z OPPN, preprečili poplavljanje območja. Predviden je namreč tako nasip na severnem delu, kjer je prišlo do zatekanja, kot tudi nasip na območju starega zidu proti reki Kamniški Bistrici, po katerem bi tekla kolesarska steza. Prostorski akt je torej že prepoznal poplavno ogroženost območja in zato so bili predvideni ukrepi, ki bodo spadali v sklop komunalne ureditve OPPN in so tudi predmet programa opremljanja. Avgustovske poplave so v veliki meri potrdile izdelane karte poplavne nevarnosti, zato občina le nadaljuje s številnimi ukrepi, ki jih je izvajala že doslej in jih skupaj z državo pospešuje.

Doslej izvedeni ukrepi so povezani z izboljšanjem poplavne varnosti območja Titan in Supernova, kar se je ob teh poplavah izkazalo kot izredno pomembno. Občina je že pred poplavami pričela s projektom sanacije nasipov ob reki Kamniški Bistrici na območju Šmarce (etapa I in etapa II), vendar je dogodek prehitel sanacijo. Sanacija nasipov se je deloma že izvedla skladno s temi načrti. V procesu je bil tudi projekt izboljšanja poplavne varnosti na območju Šmartno v Tuhinju. Vsi navedeni ukrepi in številni dodatni bodo tudi del ukrepov, ki se bodo skupaj z državo izvajali na drugih območjih (Bistričica, Krivčevo, Žaga …).

Občina vodi postopke prostorskih aktov v skladu z veljavnimi predpisi in usmeritvami državnih organov ter bo nadaljevala postopke sprejema OPPN v skladu s predlogom Zakona o obnovi in razvoju, ki bo predvidoma prvi teden decembra obravnavan v Državnem zboru RS.”

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve