Naslovnica / Dogodek / Poletje Pod gradom: Koncert skupine Nubira

Poletje Pod gradom: Koncert skupine Nubira

nubiraZgodovina skupine Nubira sega v leto 2005, ko so se v osnovnošolskih klopeh iz zgodnjih glasbenih korakov skupine sošolcev izoblikovali prvi obrisi glasbene zasedbe. V omenjenem okolju se je tudi sama zasedba, v kateri je dotlej vladalo še precej turbolentno vzdušje, nekoliko ustalila, in sicer leta 2010, ko je družbo štirih pubertetnikov, po odhodu petega, dopolnila bobnarka, (back)vokalistka, avtorica nekaterih besedil in pa seveda soavtorica aranžmajev Nataša Zamida. Njen prihod je v članih banda očitno dokončno prebudil ustvarjalno žilico in v naslednjih nekaj letih se je na seznamu avtorskih komadov tedaj dvema
izdelanima komadoma pridružillo več kot deset novih, ki jim v zadnjem času s ponosom posvečajo celoten koncertni repertoar.

Po dolgem obdobju glasbenega ustvarjanja in koncertiranja pa so se lani podali v snemalni studio, kjer je “pod budnim ušesom” producenta, snemalca, kuharskega mojstra in navsezadnje tudi dobrega prijatelja skupine Nubira, Petra Ošlaja, nastala plošča Incrementum. Ta pa je svoje uradno obelodanjenje doživela januarja letos na sveže zastavljenem, tradicionalnem koncertnem dogodku PreROCKba v Ljubljanski cvetličarni.

Zvrst oz. kombinacija zvrsti, ki ji pripadajo njihove glasbene stvaritve, je sicer delno podrejena trendom, ki jih narekuje današnja rock scena, pa vseeno ne toliko, da bi poleg sitega volka tudi koza ne ostala cela. Vsaj v nekaterih komadih gre tako še vedno zaznati vplive »stare šole rock ‘n’ rolla«, po drugi strani pa se omenjenim prispevkom pridružuje še pridih orienta in balkana v smislu neparnih ritmov in pa tam precej izstopajočega harmoničnega mola.

Uradna stran skupine Nubira: www.nubira.si

Povezava do facebook strani skupine Nubira: www.facebook.com/NubiraTheBand

Povezava do Youtube kanala: https://www.youtube.com/user/NubiraTheBand