Naslovnica / NOVICE / Kotlovnica na Poljskem

Kotlovnica na Poljskem

Prostovoljci mladinskega centra Kotlovnica smo se v preteklem zimskem obdobju udeležili kar nekaj mednarodnih izmenjav, med temi dve na Poljskem pri organizaciji Just Do It.

V novembru smo odšli na  project “Your time, your choice”, januarja pa je bilo na sporedu usposabljanje “Are you ready for change?”. Obe aktivnosti sta potekale v okviru programa Erasmus+, ki mlade pošilja preko cele Evrope, da se učijo drug od drugega na najrazličnejše teme.

V novembru se nas je 7 mladih v okviru MC Kotlovnice udeležilo mladinske izmenjave »Your time, your choice« na Poljskem. Tema naše izmenjave je bila vključevanje z umetnostjo. Izmenjave so se poleg nas udeležili tudi udeleženci iz Romunije, Makedonije, Litve in Poljske. Nastanjeni smo bili v majhnem kraju, Sosnokwa, odmaknjeni od civilizacije, v sneženem objemu poljskih hribov, gozdov in jelenov.

Na začetku je gostiteljica izmenjave, Ewa Pich, iz mladinske organizacije Just do it, nekaj časa namenila spoznavanju udeležencev izmenjave, teambuildingu, energizerjem in ustvarjanju prijetnega vzdušja v skupini, naslednji dan pa smo se že razvrstili v pet skupin za delavnice glede na naše interese. Mladinske vodje iz vseh sodelujočih držav so za nas pripravile plesne, pevske, fotografske, filmske in gledališke delavnice. Te so tri dni izvajali na osnovni šoli Stara Kamienica. Poleg nas so bili udeleženci delavnic tudi osnovnošolci. Ob koncu naše mladinske izmenjave smo z zaključnim dogodkom v kulturnem domu Artystyczna Galeria Izerska w Kromnowie predstavili, kaj smo v teh dneh skupaj ustvarili. Poleg priprave na zaključni dogodek smo imeli čas tudi za raziskovanje bližnjega mesta Karpacz, druženja ob medkulturnih večerih in za skupno načrtovanje novih mladinskih projektov. Utrinke te izmenjave si lahko pogledaš v spodnjem videu:

https://www.facebook.com/justdoitpoland/videos/409275389613889/UzpfSTE2NTQxNDQ1Njk6MTAyMTY0OTM1OTUyODY0Mzg/

 

V sredini januarja pa smo se udeležili usposabljanja v sklopu programa Erasmus+ in skupaj z 19 mladimi iz vse Evrope pridobivali spretnosti za reševanje konfliktov z dialogom. 22 mladih iz osmih držav nas je skupaj bivalo v kraju Przecznica na Poljskem, kjer nas je gostila organizacija Just Do It. Usposabljanje je bilo osredotočeno na reševanje konfliktov in njihovo preobrazbo ter na razumevanje nasilja in njegovega izvora.

Prvi dan smo imeli namenjen spoznavanju v skupini, drugi dan usposabljanja pa smo posvetili konfliktu ter pomenu te besede in drugih izrazov, ki izhajajo iz konflikta – nenasilje, pacifizem, mediacija, pogajanja, ksenofobija, izogibanje … Razčistili smo pomene teh izrazov in se o njih pogovorili ter nato razmislili o naših pristopih k reševanju konfliktov – se konfliktov izogibamo ali namesto podajanja svojih sprejemamo druge argumente, mogoče tekmujemo in se borimo le zase, sklepamo kompromise ali pa sodelujemo za doseganje skupnega zadovoljstva.

Za razburljiv začetek tretjega dneva je poskrbela simulacijska igra, ki nam je ponudila različne strategije za reševanje konfliktov. Po njej so se močno kresala mnenja, a smo se naučili, da moramo biti med debato odprti za različne predloge ter da ne smemo zavzemati premočnih stališč. Spoznali smo še tri različne metode analiziranja konfliktov, ki smo jih nato preizkusili na enem primeru. Našli smo ga v našem lokalnem okolju, ga analizirali, poiskali probleme in ponudili rešitve. Kasneje smo se lotili še aktivnega poslušanja, katerega bistvo je, da oseba, s katero se pogovarjamo, dobi občutek, da nam je mar za to, o čemer govori, da smo potrpežljivi in da poskušamo razumeti bistvo povedanega. Mi smo to uporabili pri debati o različnih perečih problemih.

Pred izletom v bližnji Świeradów-Zdrój smo udeleženci sami pripravili predstavitev Erasmus+ programov ter še bolj podrobno govorili o mladinskih izmenjavah in usposabljanjih ter o projektih prostovoljstva, ki bodo v prihodnjih štirih letih osredotočeni na solidarnost. Vse te projekte pripravijo javne ali zasebne organizacije, sredstva za njihovo izvedbo pa pridejo s strani Evropske komisije. Po kosilu smo se odpravili na izlet in si ogledali zdraviliško mestece. Vsak večer je sta po dve državi predstavljali svojo kulturo, na četrti večer pa nas je čakal še zadnji medkulturni večer, na katerem smo se predstavili udeleženci s Poljske, Italije in Slovenije. Naša ekipa je pripravila štiri postaje, na katerih smo predstavili našo državo – ogled promocijskih videov o Sloveniji; opis zastave in grba ter medvedov, človeške ribice in Barbare Celjske; igro z iskanjem skritih bonbonov in na koncu z opisom čebelarstva; igro s petjem Zdravljice ter s hojo po stopnicah in na koncu z opisom dimnika v Trbovljah.

Ker smo že nekaj dni spoznavali različne možnosti reševanja konfliktov, smo se preizkusili še v bolj obsežni simulacijski igri, v kateri smo se soočili z realnimi problemi namišljene skupnosti. Vsak udeleženec je prejel vlogo in cilj ter se lotil pogajanj z drugimi udeleženci. Imeli smo možnost, da strogo sledimo zastavljeni vlogi ali pa da vanjo vmešamo še naša osebna prepričanja. Po koncu pogajanj nam je bila na občinski debati ponujena še tretja možnost, v kateri bi zmagali obe strani, a se nam zanjo ni uspelo dogovoriti. Tako smo ponovno glasovali in morali izbrati le eno rešitev, kar je na koncu pomenilo, da je do pozitivnega rezultata prišla le ena – a vseeno večinska – stran prebivalcev namišljene skupnosti.

Zaključek usposabljanja smo tako posvetili ogledom primerov dobrih praks reševanja konfliktov na nenasilen način. Vsaka skupina je pregledala svoj primer in ga predstavila drugim. Veliko časa smo posvetili še reševanju problemov v naših skupnostih, pri katerih smo uporabili metode reševanja konfliktov, s katerimi smo se spoznali tekom tega usposabljanja. Drug drugemu smo predstavili še nevladne organizacije, ki so nas poslale na to usposabljanje. Spoznali smo njihovo delovanje in si izmenjali kontakte, da bomo v prihodnje lahko sodelovali skupaj. V skupinah smo nato začeli s pripravo projekta – mladinske izmenjave ali usposabljanja. S tem so tudi tisti, ki so se prvič udeležili katerega izmed Erasmus+ projektov ali še niso sodelovali pri pripravi Erasmus+ projekta, v praksi videli, kako naj bi to potekalo. Čisto za konec pa smo delili še naše misli o usposabljanju, pregledali, če so uresničila naša pričakovanja in strahovi, ter se poslovili z dobrimi predlogi in nasveti ter željo, da se kmalu spet srečamo na katerem izmed Erasmus+ projektov.

Kotlovnica se neprestano povezuje z drugimi organizacijami v Evropi, skupnih projektov pa se lahko udeležujejo vsi mladi (med 15 in 30 let). V kolikor vas zanimajo priložnosti lahko spremljate našo spletno stran, naš Facebook profil, ali pa se pridružite facebook skupini na spodnji povezavi, na katero objavljamo večino priložnosti.

https://www.facebook.com/groups/1424290821217207/

Za Mladinski center Kotlovnica: Janja Grčar in Anja Urankar

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve