Naslovnica / KULTURA / Le kam sodi ta obleka – razstava narodnih noš in oblačilne dediščine

Le kam sodi ta obleka – razstava narodnih noš in oblačilne dediščine

V sklopu prireditev ob 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki se uradno začenjajo danes, je bila včeraj v dvorani Veronika odprta zanimiva razstava originalnih starih ter rekonstruiranih narodnih noš ter oblačil, ki jo je pripravila avtorica Andreja Stržinar.

Razstava Le kam sodi ta obleka? prikazuje oblačila, ki so jih ljudje nosili za različne priložnosti. V 20. stoletju so se namreč med ljudmi na Slovenskem ustvarile predstave o nekdanji, časovno navadno nedefinirani, enotni – uniformni oblačilni podobi.

Še danes je pogosto govora o »gorenjski«, »koroški« »ljubljanski«, »bohinjski« … »noši« kot neki (pre)obleki, ki naj bi kazala, kako so se oblačili ljudje na imenovanih območjih v preteklosti. Ta, uniformna in stereotipizirana različica preobleke, se navadno na prikaz nekdanjega oblačenja le sklicuje, v sebi pa pogosto združuje več sodobnosti kot preteklosti. Na razstavi je posebna pozornost namenjena »narodni noši« – preobleki ljudi za posebne priložnosti, ter folklornim in njim sorodnim kostumom, ki predstavljajo nekdanje oblačenje predvsem kmečkega prebivalstva na Slovenskem v 19. in začetku 20. stoletja.

 

Razstava bo na ogled le ta vikend oz. do 9. septembra, in sicer vsak dan med 10. in 18. uro, ogled razstave pa priporočamo vsem, ki vas zanimajo narodne noše in oblačilna dediščina, kajti predstavljenih je kar nekaj zares izjemnih in ogleda vrednih kosov oblačil.