Naslovnica / POUDARJENO / Lovro Planko, srebrn tudi na Olimpijskem festivalu evropske mladine

Lovro Planko, srebrn tudi na Olimpijskem festivalu evropske mladine

Pred 35. leti so se v Sarajevu odvijale Olimpijske igre. Takrat sta na njih nastopila kar dva Kamničana: Andrej Lanišek v biatlonu in Tatjana Smolnikar v teku na smučeh, trenutno pa se tam odvijajo Evropske igre olimpijske mladine, na katerih Slovenijo zelo uspešno zastopa tudi Kamničan Lovro Planko.

Ker je Lovro slaba dva tedna nazaj dobil dve srebrni medalji na Svetovnem mladinskem prvenstvu v biatlonu, so se na Olimpijskem komiteju Slovenije odločili, da bo tudi zastavonoša.

Nakopal si je velik pritisk, s katerim pa je že na prvi tekmi, drugi dan iger, odlično obračunal. Osvojil je prvo medaljo za Slovenijo in sicer srebrno. Morda mu jo je  usodno napovedal že uradni napovedovalec na igrah , ko je komentiral: »Nije Franko , jeste Planko.«

Lovra je kljub trem zgrešenim strelom prehitel le Francoz Perrot, na tretjo stopnico pa je stopil Rus Anisimov. Kot je povedal, je upal na medaljo, a po treh zgrešenih strelih ni več verjel v njo. Ponovno pa je odlično tekel in srebro je bilo njegovo.

Dan kasneje, v sredo so se biatlonci pomerili na razdalji 12,5, kjer so fantje streljali štirikrat. Tokrat je Planko zgrešil 5 strelov, kar je bilo občutno preveč za medaljo. Osvojil pa je odlično peto mesto. Uspeh je dopolnil njegov klubski in reprezentančni prijatelj, Matic Repnik, ki je s tremi zgrešenimi streli osvojil 6. mesto.

V petek naše biatlonce čaka še nastop v mešani štafeti, v kateri bosta nastopila tudi Planko in Repnik.

Fotografije: Olimpijski komite Slovenije