Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Intervju z županom Marjanom Šarcem: “Nadaljevati z začrtanim delom!”

Intervju z županom Marjanom Šarcem: “Nadaljevati z začrtanim delom!”

Medtem, ko so v nekaterih občinah dobili nove župane šele sinoči, smo kamniški volivci svojo ‘tlako’ temeljito opravili že pred dvema tednoma. Delo občinske uprave bo, ker smo izvolili novega-starega župana, steklo precej hitreje, oz. se bo zgolj nadaljevalo, saj ne bo izgubljanja časa s primopredajo poslov, župan Marjan Šarec, pa je svojo ‘županovanjsko vajeniško dobo’ opravil že pred štirimi leti. Bistvenih sprememb v občinski opravi tako najbrž ne gre pričakovati, Svet občine Kamnik pa se bo, na svoji prvi seji v novi sestavi, sestal že v sredo.

Pred uradnim nastopom novega mandata smo županu Marjanu Šarcu na hitro zastavili nekaj vprašanj o volitvah, koaliciji in prihodnjih načrtih, župan pa je bil, po svoji navadi, v svojih odgovorih nekoliko zadržan, malce skrivnosten, predvsem pa brez velikih, oz. pretiranih obljub.

 

Volilci so vam, zelo prepričljivo, že v prvem krogu namenili še en mandat. So vas rezultati volitev morda presenetili?

Potihem sem upal na zmago v prvem krogu, saj to prihrani čas, denar in živce (smeh). Nisem pa pričakoval skoraj 64 % podpore, saj se v Kamniku še ni zgodila zmaga v prvem krogu, ne glede na število kandidatov. Večje presenečenje je bil uspeh naše stranke Naprej Kamnik, a očitno so občani spoznali, da mora župan imeti podporo Občinskega sveta. Sami sicer nimamo večine, a je kar v redu tako, saj to pomeni sodelovanje s partnerji, kar pa ni slabo, če jih ni preveč, sicer je zadeva precej težka. Nekateri sicer trdijo, da smo zmagali zaradi golaža, a to je zgolj njihova tolažba. Ne vedo, koliko problemov smo rešili, ki jih nismo obešali na veliki zvon, poleg tega smo bili z ekipo aktivni cel mandat. Vse upe polagati v kampanjo ne prinese rezultata, nekaj pa pripomore.

Kako ocenjujete predvolilno obdobje? Z različnih strani, je bilo moč slišati najrazličnejše obljube ter tudi kritike?

Predvolilno obdobje je čas, ko se izreče marsikaj, včasih tudi zaradi nepoznavanja razmer in zakonodaje. Prepričan sem, da so časi, ko so volilci nasedali na obljube o decembrskih češnjah, dokončno mimo. Ljudje imajo radi, da jim poveš stvari takšne, kot so pa čeprav ni idealno. Streznitev ob morebitnih prevelikih pričakovanjih je prehuda. Dovolj je, da vedo, da se boš za njih zavzel in storil vse za rešitev problema.

Je bila v predvolilnem obdobju na vaš račun izrečena kaka kritika ob kateri ste sami sebi morda dejali: Mejdun, mogoče imajo kritiki celo prav?

Kakšnih velikih kritik od ljudi niti nisem slišal, vsako pa sem vzel resno, zlasti pri kakšnih obvozih oz. neobveščanju o predvidenih delih na njihovem območju. Resno jemljem kritiko, ki mi jo namenijo občani, političnih kritik si pa ne jemljem preveč k srcu.

marjan_sarec_intervjuBi kako stvar iz prejšnjega mandata, če bi vam bila dana možnost, spremenili, oz. naredili drugače?

Prejšnji mandat je zgodovina, sicer burna, a vseeno. Naj ga ocenjujejo drugi, oz. so ga že. Če bi lahko, bi marsikaj naredil drugače, ampak sem moral delati v skladu z zmožnostmi.

Ljudje vas, čeprav ste bili zadnja štiri leta župan, še vedno poznajo kot človeka, ki je znal nasmejati množice, ampak v preteklem mandatu, pa tudi v vaših predvolilnih nastopih, se je včasih zdelo, da ste, kot župan, kar nekoliko preveč resni. Vas je pečat vaše igralske kariere pri županovanju morda kdaj oviral?

Vedno sem v življenju poskušal vedeti, kam kaj sodi. Župan mora biti, ne bom rekel resen, ampak mora vedeti, kakšno funkcijo opravlja in temu primerno se mora vesti, saj ljudje to pričakujejo. Igralski poklic mi koristi, je pa res, da sem se moral bolj dokazovati. A sedaj s tem nimam težav.

Kaj pa na vašo ponovno izvolitev pravi družina, predvsem žena, ki vas najbrž, spričo županovanja in s tem povezanih obveznosti, najbrž vidi manj, kot bi hotela? Na vaše govorilne ure, ki jih imate z občani, ji najbrž še ni treba hoditi?

Punčki sta veseli, saj to pomeni, da bosta lahko hodili z menoj na poroke. Doslej je hodila samo Vivijana, zdaj pa se bosta malo izmenjavali z Gabrijelo. Barbara je pa že vajena moje odsotnosti še iz prejšnjega poklica. Ve, da sem samosvoj človek in ves čas nekaj razmišljam. Nikoli pa ne izpostavljam družine, oz. zelo redko, saj jim je tako marsikaj prihranjeno.

Zmagovalec letošnjih volitev niste samo vi, ampak tudi vaša lista Naprej Kamnik, ki je osvojila skoraj polovico vseh svetniških mest. Za večino vam manjka zgolj glas samo še enega svetnika. S kom se boste povezali v t.i. koalicijo?

Politika je umetnost možnega. Poskušal bom sestaviti predvsem učinkovito koalicijo.

Koliko podžupanov bo imela Občina Kamnik v tem mandatu?

Odgovor je enak prejšnjemu (smeh).

Komu bo ponujeno mesto podžupana/podžupanje? Se morda pojavljajo že kaka imena?

29 je možnih.

Kdaj lahko pričakujemo prvo sejo Sveta občine Kamnik v novi sestavi?

22. oktobra.

Ali lahko, glede na to, da boste imeli, za razliko od prejšnjega mandata, v Svetu občine Kamnik zelo močno podporo, v delu župana in občinske uprave pričakujemo kake spremembe?

Močna podpora sama po sebi še ne zagotavlja ležernosti. Nasprotno, odgovornost je še večja, zato se ne nameravam obnašati kot veliki zmagovalec in se napihovati, temveč delati tako kot doslej, bo pa treba na nekaterih področjih povečati učinkovitost.

Kakšne so, oz. bodo vaše prioritete v tem mandatnem obdobju?

Predvsem nadaljevati z začrtanim delom. V teku je projekt izgradnje kanalizacije, ki je trenutno naša glavna naloga. Zaenkrat izgradnja teče brez večjih težav in po načrtih, upamo le, da se ne bi vse skupaj zapletlo na državni ravni. Velik projekt bo tudi OŠ Frana Albrehta, urediti je potrebno Stari grad, kjer se stvari, kot kaže, vendarle počasi premikajo v korist občine in občanovi. Je pa tu še cel kup manjših, vendar prav tako pomembnih stvari, da ne omenjam številnih pobud in želja občanov, ki jih bo potrebno temeljito pretehtati in proučiti možnosti za njihovo izvedbo.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve