Naslovnica / NOVICE / Medicinska odprava: Na kenijskem podeželju bomo zagotavljali osnovno zdravstveno oskrbo
Člani odprave Urška Oprčkal, Tajda Starman, Nadia Ternifi in Peter Zabret

Medicinska odprava: Na kenijskem podeželju bomo zagotavljali osnovno zdravstveno oskrbo

Kot medicinsko humanitarna odprava Majiwa 18′ se bomo predstavili tudi na letošnjem Kamfestu. Pod okriljem Sekcije za tropsko medicino Slovenskega zdravniškega društva se odpravljamo v Majiwo, vas na jugozahodu Kenije. Tam bomo preživeli tri mesece, od začetka julija do konca septembra 2018.

Kdo smo in kaj je naš cilj?

Našo ekipo sestavljamo dva bodoča zdravnika Tajda Starman in Peter Zabret, bodoča zobozdravnica Nadia Ternifi in medicinska sestra Urška Oprčkal, kar predstavlja širok nabor znanj in veščin ter možnost pravega timskega dela. Združila nas je želja pomagati ljudem, ki zdravstvene oskrbe nimajo na dosegu roke, tako kot jo imamo mi. Lokalnemu prebivalstvu želimo nuditi čimbolj celostno oskrbo, med drugim bo naše delo usmerjeno v preventivo, ki je temu delu sveta še zelo neznana.

Kam se odpravljamo?

Kenija leži v Vzhodni Afriki in velja za turistično razvito deželo, vendar pa je znotraj nje veliko neenakosti. Približno polovica prebivalstva – predvsem v ruralnih področjih – živi pod pragom revščine.  Problematično je tudi zagotavljanje osnovne zdravstvene oskrbe, zgolj 20% prebivalcev ima dostop do zdravstvenega zavarovanja. Prav zato se odpravljamo v vas Majiwa na jugozahodu Kenije, kjer se večina prebivalstva ukvarja s poljedelstvom in živi v zelo skromnih razmerah.

Klinika v Majiwi, sedež naše odprave.

Kako nam lahko pomagate?

Odhod v Kenijo nam predstavlja velik osebni, strokovni in organizacijski izziv – zbrati moramo namreč dovolj finančnih sredstev, sanitetnega materiala in druge medicinske opreme. Prepričani smo, da bo naš trud poplačan, veseli pa bomo tudi vaše pomoči in spodbude.

Našo stojnico lahko obiščete na Kamfestu v torek in četrtek v Keršmančevem parku od 17.ure naprej. Imeli boste možnost da nas osebno spoznate, v zameno za prispevke pa bomo imeli s seboj naše majice in kak priboljšek. Lahko obiščete tudi našo spletno stran https://odpravamajiwa2018.wordpress.com/; kjer najdete med drugim tudi vse podatke za donacijo.

Veselimo se vašega obiska.