Naslovnica / NOVICE / Mednarodni dan turističnih vodnikov v Kamniku

Mednarodni dan turističnih vodnikov v Kamniku

Na mednarodni dan turističnih vodnikov, ki se obeležuje 21. februarja, je Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik povabil posameznike, ki jih zanima zgodovina Kamnika na vodenje z izkušenim vodnikom Miho Babnikom po Malem gradu in malograjski kapeli.

Ob pol šestih popoldan smo se zbrali pred turistično-informacijskim centrom Kamnik in se za trenutek pomudili tam. Glavnino skupine smo predstavljali prav domačini, našli pa so se tudi posamezniki iz Ljubljane in okolice. Tu nam je g. Miha povedal nekaj malega o zgodovini Kamnika, o tržnih poteh, ki so potekale mimo in o gradovih v mestu. Kasneje smo odšli proti Samčevemu predoru za katerega smo izvedeli, da je bil še nedolgo nazaj pravzaprav hrib.

Na Malem gradu je vodnik na hitro povedal o Veronikini legendi, o gorah ki obkrožajo Kamnik, pa o cehih in usnjarjih ter o Mekinjskih sestrah. Ogledali smo si malograjsko kapelo in izvedeli nekaj zgodovine o njej. Malograjska kapela je edina v celi Sloveniji, ki je zgrajena iz treh nadstropij in zato čisto svoja in edinstvena.

 

Vseh informacij pa vam ne izdam, kajti prav kmalu se bo, ob dnevih Slovenskega turizma, dogodek ponovil in s tem dal vsem, ki jih zanimajo skrivnosti Malega gradu popravni izpit.

Laura Hribar