Naslovnica / NOVICE / Medved v Kamniški Bistrici oplenil čebelnjak
Medved, ki je bil leta 2017 fotografiran na Presedljaju. Foto: Urša Suhoveršnik

Medved v Kamniški Bistrici oplenil čebelnjak

Kamniški medvedje očitno postajajo vse bolj predrzni, kajti enega izmed njih so pohodniki včeraj, sredi belega dne, srečali na Presedljaju, bržkone pa je taisti kosmatinec ponoči oplenil tudi čebelnjak plemenilne postaje Josipa Verbiča na Kopiščih v Kamniški Bistrici.

O tem, da imamo v naših krajih že nekaj časa stalno, ne le občasno medvedjo populacijo, smo na portalu Kamnik.info že poročali, vse pa kaže, da se kamniški kosmatinci vse manj bojijo ljudi, povzročati pa so začeli tudi škodo v bližini stanovanjskih objektov, zato pri obisku hribov in gozdov na območju doline Kamniške Bistrice, Velike in Menine planine, najbrž ne bo odveč.

Medved na Presedljaju

Foto: Urša Suhoveršnik

Na svoje veliko presenečenje so enega izmed medvedov, sredi belega dne, med počitkom na tamkajšnji klopci uzrli pohodniki na Presedljaju nad dolino Bele, ki je precej obiskana že zaradi slapa Orglice. O tem, da medved ni prav posebej plašen, pa priča že dejstvo, da so ga uspeli celo fotografirati, medved pa se, kot je moč razbrati iz fotografij, za prisotnost ljudi ni kaj prida zmenil.

Danes ponoči je medved prihlačal tudi v dolino Kamniške Bistrice, kjer je na Kopiščih oplenil nekaj panjev čebelnjaka plemenilne postaje Josipa Verbiča ter povzročil kar precej težko nadomestljive škode.

Oplenjen čebelnjak

Kot nam je povedal Milan Starovasnik, oskrbnik bistriške čebelarske plemenilne postaje na Kopiščih, je plenilskemu medvedu, ki je dodobra potacal in povaljal visoko travo pred čebelnjakom, uspelo iz čebelnjaka izvleči cel panj, ki ga je zdrobil in iz njega do zadnjega pojedel čebeljo zalego dvanajstih satov, dva panja pa je prekucnil v notranjost čebelnjaka, zaradi česar je večina čebel pomečkanih umrla.

Foto: Milan Starovasnik

Razen neposredno uničenih panjev, je medved s svojim lomastenjem povzročil tudi precejšno škodo v drugih panjih, ki so sicer ostali nepoškodovani, vendar so se začele čebele medsebojno napadati v boju za preostanek medu v poškodovanih panjih, tako da je pred čebelnjakom moč videti kopico mrtvih čebel.

 

Da so čebele vidno vznemirjene, je pri samem čebelnjaku moč zaznati že na prvi pogled, saj pred čebelnjakom vlada vse prej kot običajni delovni čebelji vrvež, kajti čebele so nadvse agresivne, kar smo med fotografiranjem čebelnjaka na lastni koži občutili tudi sami, kot pa je v pogovoru dejal čebelar Milan Starovasnik, ki je vsaj za silo skušal spraviti poškodovani čebelnjak v red, pa je s čebelami v tem trenutku, kljub zaščitni obleki, domala povsem nemogoče delati.

Zaradi škode, ki jo je ponoči na čebelnjaku povzročil medved, bodo čebelarji sicer poskusiti uveljaviti škodo, vendar bo ta, še posebej, ker gre za zaščiteno plemenilno postajo, težko nadomestljiva, še posebej, če se medved odloči, da čebelnjak ponovno obišče.

Previdno pri obisku gozdov in hribov

Bližnji sosedje čebelnjaka na Kopiščih so nam povedali, da so ponoči, nekaj po polnoči, sicer slišali nekaj hrupa, ki pa mu, spričo bližine gozda, niso posvečali kake posebne pozornosti. Bodo pa odslej, potem ko so izvedeli, da so bili ponoči deležji medvedjega obiska, okrog svojih hiš zagotovo hodili precej previdneje.

Obstaja namreč velika možnost, da se bo medved, ki se je ponoči pošteno pokrepčal s čebeljo zalego in medom, še naprej zadrževal nekje v širši okolici čebelnjaka in se že v kratkem vrnil na nov nočni poobedek.

Foto: Urša Suhoveršnik

Sodeč po fotografijah, ki jih je na Presedljaju posnela Urša Suhoveršnik,  gre najbrž za manjšega izmed obeh medvedov, ki ju lovci že nekaj časa sledijo na območju Črnivca, Kašne in Velike planine, zdaj pa očitno tudi na območju Kamniške Bistrice, in sicer za kakih 120 do 150 kilogramov težkega in kake štiri leta starega medveda, medtem ko naj bi imel njegov večji kolega že kar tam nekje okrog 200 kilogramov.

Precej bolj previdni pa bodo morali biti v prihodnje, ne le prebivalci, ampak tudi številni pohodniki ter obiskovalci gozdov in hribov v okolici Kamniške Bistrice, ki jih je še posebej veliko zdaj, ko se že začenja sezona nabiranja borovnic, gob in drugih gozdnih sadežev, saj bi utegnil biti medved ob nenadnem srečanju tudi precej nevaren.