Naslovnica / NOVICE / Most v Kamniški Bistrici nameravajo obnoviti in razširiti

Most v Kamniški Bistrici nameravajo obnoviti in razširiti

Direkcija RS za infrastrukturo namerava obnoviti in celo razširiti stari, betonsko-kamniti most pri izviru reke Kamniške Bistrice, ki je tekom let postal ena izmed krajevnih znamenitosti, obenem pa se nahaja na območju, ki je zavarovano kot kulturna dediščina lovske in planinske arhitekture.

V začetku tega tedna so se, s podiranjem dreves in rastja ob mostu v Kamniški Bistrici, začela pripravljalna dela za rekonstrukcijo betonsko-kamnitega mostu ter ceste pri izviru reke Kamniške Bistrice. Ker gre za posege v izjemno občutljiv in dragocen prostor, so pripravljalna dela vzbudila pozornost, predvsem pa vzbudila številna vprašanja domačinov in obiskovalcev. Najbrž tudi zaradi tega, ker se je razvedelo, da bo stari most, ki je nenazadnje ena izmed krajevnih znamenitosti, deležen večjih rekonstrukcijskih posegov.

 

Kakih javnih oz. medijskih obvestil o začetku del in nameravanih posegih zaenkrat sicer še ni bilo moč zaslediti, čeprav bo v Kamniški Bistrici vsaj nekaj časa zagotovo spremenjena tudi prometna ureditev, smo pa nekaj več podatkov uspeli izbrskati na spletnih straneh Direkcije za infrastrukturo, na katerih je bil lanskega septembra objavljen javni razpis za izbiro izvajalca rekonstrukcije mostu. (Povezava: Rekonstrukcija mostu čez Kamniško Bistrico (LJ0116) na RT-923/1087 Stahovica – Kamniška Bistrica v km 8,100)

Obstoječe stanje. – Vir: Direkcija za infrastrukturo

Iz dokumentacije, ki je priložena razpisu –  izdelalo jo je podjetje SPIT d.o.o., iz Solkana – odgovorni projektant Igor Sapundžić, univ.dipl.inž.grad., je moč razbrati, da stari bistriški most dejansko ne bo deležen zgolj obnove, ampak tudi precejšnjih sprememb, saj bo tekom rekonstrukcije (na vrhu) razširjen in opremljen s pločnikom, ograjo ter novimi krilnimi zidovi, rekonstrukcije pa bo deležna tudi cesta ob mostu.

Predvidena prometna ureditev. – Vir grafike: Direkcija za infrastrukturo

Da je kakih sedem desetletij star most potreben obnovitvenih oz. vzdrževalnih del, kar je bilo ugotovljeno tudi ob podrobnem pregledu konstrukcije mostu, ki ga je opravil Gradbeni inštitut ZRMK d.o.o, najbrž nihče ne dvomi, več pomislekov pa se poraja glede nujnosti, predvsem pa smiselnosti njegove nadgradnje oz. razširitve, saj se utegne z (moderno) nadgradnjo mostu poseči v značilno veduto, s tem pa tudi v podobo same Kamniške Bistrice.

Prikaz rekonstruiranega mostu. Vir grafike: Direkcija za infrastrukturo

Verjamemo, da most v Kamniški Bistrici, tako kot denimo tisti v bohinjskem Ribčevem Lazu, morda res ni skladen z najnovejšimi prometnimi standardi in nima pločnika, ampak navsezadnje, razen ob kakem lepem vikendu, tekom katerega se v dolino Kamniške Bistrice zgrne (pre)veliko število obiskovalcev, ni prav hudo prometno obremenjen. Ko se bo enkrat – upamo, da čim prej, ob sodelovanju vseh deležnikov, prebivalcev, oskrbnikov planinskih domov, lastnikov zemljišč in Občine Kamnik,  v Koncu slednjič naredil red, pa bo obremenjenost mostu zagotovo še manjša, most pa v (naj)večji meri namenjen predvsem pešcem in kolesarjem, oskrbi planinskih domov, prevozu lesa in zelo redkemu lokalnemu prometu.

Območje v Kamniški Bistrici, ki sodi pod varstveni režim dediščine: Kamniška Bistrica – Ambient lovskih in planinskih objektov – Vir: piso.si

V projektni dokumentaciji rekonstrukcije mostu je sicer navedeno, da so bili pri projektiranju upoštevani vsi predhodno pridobljeni projektni pogoji, ker pa se most nahaja na območju, ki je zavarovano kot kulturna dediščina lovske in planinske arhitekture, zaradi česar mora projekt pridobiti tudi soglasje pristojne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, le-to projektni dokumentaciji ni posebej omenjeno, smo omenjeni zavod zaprosili za informacije, če je projekt skladen s kulturno-varstvenimi smernicami in pogoji oz. če ima pridobljeno ustrezno soglasje pristojne enote ZVKDS. Odgovor zaenkrat še čakamo.

Most v Kamniški Bistrici bo že kmalu dobil novo podobo.

V prepričanju, da bi si marsikdo od domačinov in obiskovalcev Kamniške Bistrice želel še več podrobnejših informacij ter pojasnil v zvezi z že začeto rekonstrukcijo mostu v Kamniški Bistrici, ki v neki meri najbrž odpira tudi vprašanje, kako bo tekom del poskrbljeno za varovanje največjega vodnega vira kamniške občine, smo za informacije zaprosili tudi Direkcijo RS za infrastrukturo, odgovor pa bomo objavili takoj, ko ga prejmemo.

Vir grafik in podatkov: Spletna stran Direkcije RS za infrastrukturo: Rekonstrukcija mostu čez Kamniško Bistrico (LJ0116) na RT-923/1087 Stahovica – Kamniška Bistrica v km 8,100

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve