Naslovnica / NOVICE / Naj bo mir! Slovesnost v počastitev dneva boja proti okupatorju

Naj bo mir! Slovesnost v počastitev dneva boja proti okupatorju

V parku Evropa se je popoldne odvila osrednja občinska slovesnost v počastitev 27. aprila, nekdanjega dneva Osvobodilne fronte oziroma kot mu rečemo od leta 1992, Dan upora proti okupatorju, na kateri je, kot častni govornik, spregovoril občinski svetnik in nekdanji župan Anton Tone Smolnikar.

Prizorišče današnje osrednje proslave, kamniški park slovečega »evropskega« imena, je danes popoldne, v svoja še povsem sveže ozelenela ter tudi nesnage očiščena nedrja, privabilo kar lepo število obiskovalcev, ki so se prišli pokloniti spominu na žrtve vojn in junakom, ki so se zmogli, znali in upali upreti najrazličnejšim zavojevalcem ter okupatorjem, ki so nekdaj v naše kraje prinašali razdejanje, kot to, le da z nekoliko bolj pretanjenimi in manj očitnimi metodami, na nek način počno še danes.

Park Evropa, ki je nedavno tega, predvsem zaradi »ilegalno« obnovljenega nostalgičnega pomnika kamniške industrijske dediščine, ki je, skupaj z dobršnim delom nekdanje kamniške industrije povečini že poniknila v neusmiljenem »evropskem« talilnem loncu pohlepa in kapitala, je nastopajoče in občinstvo pričakalo nekoliko bolj urejeno.

Z dvorišča nekdanje Ljudske knjižnice, ki jo je Občina Kamnik, kot še kak objekt v neposredni soseščini, za majhen denar prodala pred desetletji, je bila namreč pred nedavnim odpeljana, kot okupator trdovratna nesnaga, ki je že dolgo kazila podobo parka v središču mesta.

Po uvodni Zdravljici v izvedbi Mestne godbe Kamnik, je zbrane najprej nagovoril župan Matej Slapar, ki je v pozdravnem govoru poudaril, da praznujemo državni praznik s pomočjo katerega se vsako leto znova spomnimo vseh okupatorjev, ki so v trenutkih zgodovine Slovenskega naroda kadarkoli grozili Sloveniji, nato pa, po voščilu ob jutrišnjem prazniku, besedo prepustil slavnostnemu govorniku, občinskemu svetniku in nekdanjemu županu Antonu Tonetu Smolnikarju.

Le-ta je dejal, da je zadovoljen, da lahko spregovori tudi v parku Evropa, na katerega ga vežejo lepi spomini oz. kot je dejal: »Zadovoljen sem, da lahko spregovorim tudi v parku Evropa, na katerega imam lepe spomine. Spomenik, ki ga gledamo, je posvečen dogodkom v 2. svetovni vojni in veliko ostalih spomenikov je razpršenih po občini, ki jih Občina Kamnik vsa ta desetletja skuša obnoviti ter častno vzdrževati. Tudi spomenike, ki so se pojavili in ste jih ali smo jih postavili po naši osamosvojitvi,« ter v nadaljevanju spomnil na nekatere dogodke iz kamniške nedavne zgodovine, obenem pa poudaril tui na dolgoletno, domala stoletno tradicijo obeleževanja prvega maja v Kamniški Bistrici, vsem zbranim pa zaželel lepo praznovanje prihajajočih praznikov.

Ob pozdravu zastavonoš in zvokih godbe, so župan Matej Slapar, Anton Tone Smolnikar in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušan Božičnikom k spomeniku revolucije položili venec in se simbolično poklonili spominu na vse padle za svobodo.

Slovesnost v počastitev skorajšnjega državnega praznika, ki jo je povezoval in z besedami: “Naj bo mir!” zaključil Goran Završnik, so, z vsaj nekoliko pomenljivim, aktualno provokativnim programom, popestrili in obogatili nastopi Mestne godbe Kamnik, kamniških recitatorjev ter pevke Selma Veladžić ob spremljavi trobentača Gašperja Selka.