Naslovnica / Črna kronika / Naporen dan za gasilce: Več požarov in pomoč poškodovani starejši osebi

Naporen dan za gasilce: Več požarov in pomoč poškodovani starejši osebi

Kljub razglašeni veliki požarni ogroženosti naravnega okolja, ki prepoveduje požiganje in kurjenje v naravi, so imeli gasilci včeraj največ dela prav z gašenjem požarov, ki jim je botrovalo nepremišljeno kurjenje.

Požar pod Vovarjem

Včeraj ob 12:25 so bili gasilci obveščeni, da je prišlo do požara na jugo-vzhodnem pobočju pod vrhom Vovarja, kjer sta gorela podrast in grmičevje na površini kakih dveh hektarov.

Na kraju so posredovali gasilci PGD Kamnik, Gozd in Nevlje, ki so s hitrim in učinkovitim posredovanjem uspeli požar najprej omejiti, nato pa še dokončno pogasiti, še preden se je, ob pomoči vetra, uspel razširiti na še večjo površino in gozd.

 

Na kraju požara so bili tudi policisti, ki so ugotovili, da je do požara prišlo, ker je domačin požigal travo, ogenj pa mu je ušel izpod nadzora. Policisti so domačinu izdali plačilni nalog zaradi kurjenja v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja.

Požar smeti v Komendi

V času, ko so se njihovi kamniški gasilski tovariši spopadali z ognjenimi zublji pod Vovarjem, so morali, ob 13:58, posredovati tudi gasilci PGD Komenda, ki so pri Planinskem domu v Podborštu pri Komendi pogasili goreče smeti.

Pomoč starejši poškodovani osebi v Šmarci

Ob 14. uri, ko je bil dobršen del kamniških gasilcev še vedno na intervenciji pod Vovarjem, so gasilci prejeli še en klic na pomoč iz Šmarce, kjer je pomoč potrebovala starejša poškodovana oseba. Gasilci so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Kamnik, ki so poškodovano starejšo osebo oskrbeli in z reševalnim vozilom prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Kurjenje v gozdu pod Starim gradom

Napornega gasilskega delovnika pa še ni bilo konec, saj so bili gasilci ob 15:32 obveščeni, da gori v gozdu pod Starim gradom na Novem trgu. K sreči gasilci tokrat niso imeli zahtevnejšega dela, saj so ob prihodu na kraj ugotovili, da je šlo za nadzorovano kurjenje, ki ga je tamkaj opravljal lastnik gozda.

Ker pa tovrstno kurjenje in požiganje, v času razglasitve velike požarne ogroženosti ni dovoljeno, so se z lastnikom gozda pogovorili tudi policisti.

Požar komunalnega zabojnika na Groharjevi

Za zaključek napornega dne, pa so pozivniki gasilcev zapiskali še ob 23. uri, saj je na Groharjevi ulici zagorelo v zabojniku za mešane odpadke, ki so ga pogasili gasilci PGD Kamnik in Duplica.

Opozorilo gasilcev in policistov

S sončnimi dnevi smo v zadnjih dneh, kljub razglašeni veliki požarni ogroženosti, ponovno obravnavali več požarov in nedovoljenega kurjenja v naravnem okolju. V večini primerov je bilo ugotovljeno, da je do požarov prišlo pri požiganju vejevja in drugega materiala pri različnih spomladanskih opravilih, posledično pa je to pomenilo uporabo interventnih služb, predvsem gasilcev in policistov.

Prav gasilci in policisti sodijo med poklice, ki so zelo obremenjeni s preprečevanjem širjenja korona virusa. Da jih ne bi dodatno obremenili in bi čim več gasilcev in policistov ohranili v stanju pripravljenosti za potrebe morebitne pomoči ob širjenju epidemije, pozivamo vse na pazljivost pri opravilih v naravi.