Naslovnica / PODJETNIŠTVO IN TURIZEM / Navdihujoča digitalna zgodba Term Snovik kot zgled v turistični panogi

Navdihujoča digitalna zgodba Term Snovik kot zgled v turistični panogi

Trajnostna naravnanost je glavno vodilo poslovanja družbe Term Snovik, ki so prvi v Sloveniji že leta 2008 prejeli EKO Marjetico za trajnostno nastanitev. Skokovit preskok in poglobitev eko zgodbe v zadnjih dveh letih pa so uspeli izpeljati s celovito digitalno transformacijo družbe. Izpeljali so optimizacijo delovnih procesov v podjetju in z zunanjimi deležniki (za znižanje stroškov, vključno z brezpapirnim poslovanjem, povečanje učinkovitosti in produktivnosti, ohranjati in širiti trg, skrbeti za kupce). Potencialnim gostom in je na voljo sodobni virtualni sprehod po kompleksu z integriranimi najrazličnejšimi interaktivnimi točkami za komunikacijo. V uporabi je sodoben CRM sistem z vključeno marketinško avtomatizacijo, sistem pa so še nadgradili s povezavo z rezervacijskim sistemom, s čimer imajo vse podatke zbrane na enem mestu.  Vpeljali so centralni nadzorni sistem za spremljanje energetskih naprav na daljavo z digitalno podprtimi enenergetskimi procesi, kar je sedaj v času draginje še kako ključno. Uvedba daljinskega vodenja toplotnih postaj prinaša enostavno merjenje porabe in hitrejšega dostopa do podatkov, težave se hitro prepoznavajo in odpravljajo na daljavo.

Projekt digitalne transformacije družbe Term Snovik je potekal od 19. 1. 2022 do 30. 9. 2022. S projektom so ciljno izvedli prilagoditev poslovanja digitalnim trgov, izboljšali digitalne kompetence zaposlenih, spodbujali energetsko in snovno učinkovite procese in povečali dodano vrednosti na zaposlenega ter izboljšali kibernetsko varnost podjetja. Glavni namen operacije je digitalna transformacija družbe, s čimer se poveča konkurenčnost term kot turističnega subjekta, dodana vrednost oz. prihodki od prodaje.

Družba tako sledi tudi strategiji digitalne preobrazbe Slovenske turistične organizacije (STO), ki jo je STO predstavil marca 2022, njeni ukrepi pa so bili vključeni v krovno turistično strategijo. Z digitalizacijo družbe bodo terme tudi lažje sledile aktivnostim digitalizacije slovenskega turizma, ki je neločljivo povezan z nadaljnjo trajnostno preobrazbo panoge.

S svojo  navdihujočo digitalno zgodbo je direktorica Term Snovik, Katarina Hribar ključne poudarke digitalizacije predstavila na enem od ukrepov digitalne turistične strategije, tj. dogodek IT-tour, na katerem se je skupaj predstavilo 18 navdihujočih digitalnih zgodb slovenskega turizma in primerov dobrih praks s področja digitalizacije, ki so že uresničeni in služijo kot zgled in navdih. Gre za dogodek, ki dviguje zavedanje o pomenu digitalne preobrazbe, krepi navdih ter omogoča pridobitev novih znanj o ključnih dejavnikih uspeha digitalnega prehoda. Dogodek prikazuje uspešne primere digitalne preobrazbe v slovenskem turizmu ter udeležencem omogoča, da se osebno seznanijo z že izvedenimi digitalnimi rešitvami, sklenejo nova poznanstva ter dobijo nove ideje za reševanje izzivov na področju digitalizacije. Dogodek je potekal na Dnevih slovenskega turizma 2022 v Laškem, izvedla ga je Slovenska turistična organizacija v sodelovanju s Strateško inovacijskim partnerstvom za turizem (SRIPT).

Glavni cilji digitalne transformacije družbe, ki jih terme zasledujejo, so: digitalno podpreti celovito poslovanje podjetja, vključno z integracijo procesov Industrije 4.0 z izdelavo digitalnega dvojčka storitvenega procesa ter koncepti vitke proizvodnje; izboljšanje digitalnih kompetenc zaposlenih z visoko vključenostjo zaposlenih in načrtovanim izobraževanjem; omogočati delovanje digitalnega principa ustvarjanja kupca, dobaviteljev, zaposlenih in drugih deležnikov v digitalni ekosistem; optimizirati procese z digitalnimi rešitvami in novimi poslovnimi modeli s pomočjo fokusirane podatkovne strategije; odpravljanje posledic pandemije COVID-19; povečati dodano vrednost na zaposlenega; izboljšati kibernetsko varnost podjetja. Operacija Digitalna transformacija družbe Terme Snovik – Kamnik d.o.o. je delno sofinancirana s strani Evropske unije – iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) iz virov React-EU. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Operacija je bila novembra 2022 tudi uspešno zaključena.

V termah tako dokazujejo, da kot pionirji trajnostnega poslovanja v Sloveniji le-to tudi nadgrajujejo z digitalizacijo družbe, na področju pa so ponovno pionirji, saj so s projektom celostno sklenili digitalizacijo družbe, ki bo v bodoče s stalnimi nadgradnjami pomembno vplivala na poslovanje.

Besedilo in foto: Terme Snovik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve